Vigorexie: cauze si simptome

Vigorexia nu este strict o tulburare de alimentatie. Dar impartaseste patologia unei  preocupari obsesive pentru figura  si a unei  distorsiuni a schemei corporale . Este mai frecventa la  barbatii intre 18 si 35 de ani Aceasta patologie are efectul opus  anorexiei . Din acest motiv, se mai numeste si  anorexie inversa , pe langa  dismorfia musculara.

Vigorexia este, prin urmare, un tip de  tulburare dismorfica corporala  care este legata de  tulburarea obsesiv-compulsiva . Si asta implica faptul ca persoana devine obsedata de imperfectiunile sale, ceea ce o face sa perceapa o imagine distorsionata despre sine.

Aceste tipuri de afectiuni au un impact negativ asupra relatiilor personale ale pacientului si asupra sanatatii lor mentale si fizice. 

Cauze

Nu exista cauze precis definite. Exista insa multe cazuri in care declansatorul sunt alte tulburari psihologice. De exemplu, a avea o personalitate compulsiva sau a suferi de o alta tulburare de alimentatie, cum ar fi anorexia sau bulimia.

A suferit bullying la scoala este remarcat ca un factor de risc.

Vigorexie : Simptome

– Are o preocupare excesiva pentru propriul sau corp, ceea ce poarta. De exemplu, sa analizam zilnic greutatea, starea muschilor si cantitatea de grasime.

– Dependenta excesiva de exercitiul fizic.

– Au o imagine total distorsionata a propriului corp.

– A fi obsedat de dieta. Ajunge sa afecteze relatiile sociale, deoarece este posibil sa se evite mancarea in afara casei.

– Fii dispus sa faci orice sacrificiu pentru a imbunatati fizic corpul.

– Stima de sine scazuta.

– Tendinta de a se uita frecvent in oglinda.

– Senzatie de oboseala.

Izolare

Cantitatea mare de timp pe care vigorexico o dedica exercitiilor (facandu-l sau gandindu-va sa o faceti). Isi impiedica adaptarea sociala izolandu-se de cercul lor de prieteni, de munca, de mediul academic si chiar de familie si de partenerul lor. Persoana cu vigorexie se simte din ce in ce mai singura si nu este neobisnuit sa apara simptome de depresie.

Leziuni

Supraincarcarea antrenamentului ajunge sa afecteze muschii, oasele si articulatiile, uneori ireversibil. Corpul este fortat din cauza intensitatii exercitiului efectuat. Si, prin urmare, sansele de a suferi o accidentare cresc.

De aici si importanta antrenamentului corect. Pentru a evita disconfortul, lacrimile, suprasolicitarile. Luxatii, rupturi si entorse.

In cazul unei rani, cel mai bine este sa va odihniti sau sa consultati un medic sau un kinetoterapeut. Multi oameni cu vigorexie nu o fac de teama ca nu li se interzice sa continue sa se antreneze si continua sa o faca in ciuda durerii.

Ei cred ca o glezna sau alt tip de bandaj ii protejeaza. Ceea ce nu este o idee buna, deoarece in final disconfortul se inrautateste sau se cronicizeaza.

Oboseala cronica

Exercitiul excesiv duce adesea la oboseala. Din moment ce te antrenezi dincolo de fortele corpului pana la epuizare.

Munca sau performanta academica slaba

Frecvent, obsesia pentru muschi si sederea prelungita in sala merg mana in mana cu o viata sociala inexistenta. La fel ca munca sau performanta academica slaba.

Probleme de sanatate pe termen lung

Persoanele cu vigorexie sufera de obicei mici leziuni cronice in zone localizate. Ca si coloana vertebrala, umerii, coatele. Genunchi, glezne sau solduri.

Aceasta tinuta fizica este similara cu cea a sportivilor de elita. Ei si-au dedicat o mare parte din viata competitiilor de inalta performanta.

Vigorexia : Consecinte

Vigorexia  afecteaza in principal barbatii . Desi poate aparea si la femei. Practicarea unui sport moderat este foarte sanatoasa pentru organismul nostru.

Cu toate acestea, cei afectati de vigorexie manifesta o preocupare excesiva pentru aspectul lor fizic. Ceea ce inseamna ca culturismul prin activitate fizica trece de la a fi un scop sanatos la o  tulburare emotionala  ridicata la categoria de obsesie.

Aceasta dorinta de a dobandi un aspect atletic cu orice pret poate duce la  consumul de substante nocive  pentru organism. Consecintele acestei tulburari se  reflecta in sanatatea  si  comportamentul social  al celor care sufera de ea.

Dependenta de exercitiul fizic

S-ar putea spune ca cine sufera de vigorexie este o  persoana nemultumita de propriul corp . Ca arata prea slaba si cauta sa dobandeasca volumul dorit prin exercitii fizice.

Pe langa practicarea excesiva a exercitiilor fizice, da nastere si aceasta alterare (datorita unei serii de reactii care apar in corpul nostru in care sunt implicati hormoni si neurotransmitatori). La un proces de dependenta de exercitiul fizic.

Vigorxia : diagnostic

Medicul va ordona un examen psihologic complet. Pentru a verifica daca pacientul are vigorexie si ce nivel de boala prezinta.

Vigorexia : Tratament

Obiectivul fundamental al tratamentului este schimbarea perceptiei gresite pe care pacientul o are asupra corpului sau.

  • Tratamentul este similar cu cel folosit pentru combaterea oricarei dependente. Si este nevoie de interventia medicului, insotit de kinetoterapeuti, psihologi si nutritionisti.
  • Largiti orizontul intereselor,  facandu-l sa descopere si alte activitati la fel de pline de satisfactii. Si reduceti numarul de ore dedicate practicarii exercitiilor fizice  , inlocuindu-le cu alte activitati pe placul dumneavoastra.
  • Imbunatatiti relatiile cu alte persoane . Pentru ca ei sa se simta din nou inclusi in societate si sa dobandeasca noi obiceiuri si hobby-uri.

In unele cazuri, tulburarea vigorexico este atat de grava incat poate fi necesar sa se recurga la medicamente.

Prevenirea

Principalele linii directoare pentru prevenirea vigorexiei implica urmatoarele recomandari:

  • Atunci cand desfasurati un program de exercitii, este necesar ca acestia sa fie supravegheati de un  antrenor profesionist
  • Este indicat sa se efectueze examinari fizice care sa determine starea de sanatate, pe langa  nevoile si capacitatile individului  de a adapta exercitiile ce urmeaza a fi efectuate. 
  • Specialistii recomanda stabilirea unor  exercitii care sa fie adaptate la nivelul fizic  al persoanei, evitand activitatile care necesita suprasolicitare inutila. 
  • Este important sa opriti exercitiile fizice in momentul in care  apar oboseala excesiva , oboseala sau  dureri musculare  .

Este necesar ca persoana sa evite gandurile negative despre starea sa fizica, deoarece poate deveni o obsesie. 

Nu rata
Pe acelasi subiect