Ce este Scientologia si de ce nu ar trebui sa faci niciodata parte din acea „religie”

Un membru ar descrie-o ca pe o noua religie (creata in anii 1950) al carei scop este de a ridica rasa umana la un punct mai mare pentru a gasi conexiune cu restul universului. Scientologia dicteaza ca oamenii sunt fiinte spirituale nemuritoare care si-au uitat adevarata natura. Se mai spune ca o fiinta numita Xenu a adus oamenii pe Pamant intr-o nava spatiala acum 75 de milioane de ani, i-a pus in jurul vulcanilor si i-a ucis cu bombe cu hidrogen. Doar cei care au absolvit mai multe cursuri de Scientologie si au cheltuit sume mari de bani cunosc intreaga poveste a lui Xenu. Suna ciudat?

Pe de alta parte, Scientology, descrisa de cineva din afara organizatiei, este o miscare care profita de vulnerabilitatea oamenilor pentru a-si obtine banii. Oamenii care intra in religie nu pot avansa in ea decat prin donatii banesti si dezvaluind totul despre ei insisi intr-un proces numit Dianetics, dezvoltat de creatorul Scientologiei. Organizatia este vazuta ca un cult periculos si ca o secta care foloseste inselaciunea pentru a se imbogati. La fel, este o organizatie periculoasa care se straduieste sa reduca la tacere pe oricine vorbeste impotriva ei si care are ascunse cazuri de abuz sexual, precum in cazul actorului Danny Masterson, pe langa faptul ca are mai multe controverse in spate.

Cine a inceput Scientologia?

Cand auzim povestile navelor spatiale care au adus oamenii pe pamant, nu este surprinzator sa aflam ca L. Ron Hubbard, creatorul Scientologiei, a fost initial un scriitor de Science Fiction esuat, care intr-o zi a avut o idee exceptionala.

In 1950, bazandu-se pe psihanaliza lui Sigmund Freud si pe diverse principii ale filozofiei orientale, Hubbard a dezvoltat un sistem de psihoterapie numit Dianetica, care se presupune ca adanceste relatia dintre minte si corp. Potrivit textului sau, mintea este impartita in trei parti: mintea analitica, mintea reactiva si mintea somatica si se presupune ca, printr-un exercitiu numit Audit, o persoana isi poate accesa mintea reactiva si somatica si astfel sa efectueze o deconstructie. persoana lui. Acel exercitiu este destul de greu si consta in a presa o persoana pana cand da cele mai multe raspunsuri fara scrupule, dar se presupune ca poate ajuta o persoana sa dobandeasca abilitati pe care nu le poseda anterior.

Hubbard a scris o carte despre Dianetica, care a devenit un fenomen national in Statele Unite si, desi a intrat intr-un declin rapid (in parte pentru ca nu a putut dovedi rezultate convingatoare din „terapiile sale”), a putut continua sa propage Dianetica. , dar, vazand ca drepturile sale la dianetica erau in pericol, a infiintat „Stiinta certitudinii” sau „Scientologia”, bazata pe ideea ca oamenii sunt fiinte spirituale (numite thetani).

Pana in 1953, Hubbard infiintase deja Scientologia impreuna cu utilizarea dianeticii si auditului si a avut o crestere masiva.

De ce sa nu ai incredere in Scientology?

De la infiintare, Biserica Scientologiei a facut obiectul diverselor controverse, de la conspiratii pentru stergerea dosarelor guvernamentale care vorbeau de rau organizatiei pana la disparitia unor membri de nivel inalt (cum ar fi sotia liderului interimar David Miscavige, care a nu a aparut in ochiul public de ani de zile). Totusi, cea mai importanta cauza a controverselor lor este faptul ca -pentru ca un membru sa poata trece la nivel- trebuie sa plateasca diferite cursuri, care devin din ce in ce mai scumpe.

Daca o persoana nu da destui bani, informatiile cele mai profunde sau secrete ale organizatiei nu ii sunt „dezvaluite”. Ceea ce pare o tactica de cult, deoarece in acest fel Scientologia se asigura ca nimeni care nu este suficient de implicat nu primeste cele mai ciudate informatii despre religia lor. De exemplu, tot ce tine de fiinta de pe o alta planeta care ne-a adus pe Pamant poate fi primit mai bine de cineva care a petrecut deja mult timp si a investit efort pentru a creste nivelul. De altfel, in documentarul Going Clear, unde vorbesc diferiti fosti membri ai Bisericii, este prezentat un membru care si-a dat demisia in momentul in care a descoperit ca acesta era fundalul religiei. L-a numit absurd.

Pe de alta parte, exista existenta termenului de „persoana suprimatoare”, care se refera la oricine vorbeste de rau despre Scientology sau incearca sa indeparteze pe cineva de la religie. Au existat povesti despre care Biserica a facut eforturi mari pentru a reduce la tacere fostii membri care vorbesc impotriva ei.

In mod similar, a fost dezvaluit modul in care sunt inregistrate interviurile de audit si au servit la amenintarea fostilor membri cu dezvaluirea secretelor pe care le-au spus in timpul unuia dintre aceste procese. Din acest motiv se zvoneste ca Tom Cruise, un membru celebru al organizatiei, nu a parasit Scientologia, dar realitatea este ca omul crede cu ardoare in religie, iar primind un tratament special, se simte si mai privilegiat.

In mod similar, s-a raportat ca Biserica ii protejeaza pe abuzatorii sexuali precum Danny Masterson, un actor care a fost acuzat de viol si care este in prezent protejat de Scientology.

In cele din urma, s-a evidentiat faptul ca Scientology este o afacere deghizata in Biserica, care isi abuzeaza membrii si oamenii care cauta sa-si expuna esecul, pe langa faptul ca -avand membri la diferite niveluri de guvernare- isi poate mentine statutul. ca organizatie religioasa, evitand impozitele, castigand milioane in intreaga lume pe baza minciunilor si a manipularii psihologice a adeptilor sai.

Nu rata
Pe acelasi subiect