Pe punctul de a parasi Cancelaria germana pe care o detine timp de 16 ani, Angela Merkel a primit joi, la manastirea Yuste (Caceres), Premiul European Carlos V. Merkel nu a vrut sa-si foloseasca discursul pentru a face un bilant al termenului sau lung. la carma principalei puteri economice a Europei; a preferat sa se concentreze pe provocarile cu care se confrunta proiectul european, pe amenintarile care il asteapta si pe necesitatea de a continua teserea de acorduri pe chestiuni la fel de complexe precum imigratia; desi, asa cum ea insasi a subliniat, nu va mai putea fi una dintre dollerele ei. „Numai o Europa unita in interior este o Europa puternica in exterior”, a spus el.
Regele, la randul sau, a laudat capacitatea lui Merkel „de a ajunge la un consens si de a gasi solutii echilibrate”. Dupa ce si-a amintit ca ea insasi s-a definit „angajat de stat”, si-a laudat „tenacitatea si perseverenta”, „pragmatismul si seriozitatea” si disponibilitatea de a pune „angajamentul inaintea confruntarii”. Ea reprezinta „spiritul celei mai bune Europe unite”, a adaugat Felipe VI, care a incheiat cu un apel: „Sa continuam sa construim Europa, cel mai bun proiect al nostru colectiv”.
Anterior, cancelarul avertizase despre ascensiunea in Europa a „fortelor centrifuge” care devin mai puternice pe masura ce valorile europene slabesc, institutiile comunitare nu raspund asteptarilor cetatenilor si diferentele economice si sociale devin mai acute. In fata celor care pun interesele nationale inaintea principiilor Uniunii si a temeiului sau juridic, el a cerut intarirea coeziunii interne si a adaugat, intr-o aluzie voalata la Polonia, ca este posibil doar „a mentine in continuare un dialog sincer si a evidentia valori comune”, cum ar fi respectul pentru drepturile omului si ale minoritatilor.
Pandemia de coronavirus a demonstrat
In opinia sa, cat de usor este sa te retragi la solutii nationale si sa cauti protectie in spatele granitelor, dar UE a fost capabila, a adaugat el, sa depaseasca impreuna aceasta criza, asa cum arata aprobarea fondurilor Next Generation. Desi ajungerea la acorduri intre cei 27 de parteneri „este dificila si laborioasa” si necesita „a fi dispus sa luam in considerare pozitii diferite”, a recunoscut Merkel, singura cale este gasirea „solutiilor de compromis”. Confruntat cu provocarea schimbarilor climatice, el a avertizat ca se vorbeste mult despre costul avansarii in decarbonizare, dar mai putin despre costul nerespectarii acestui lucru si a amintit de inundatiile catastrofale pe care le-a suferit tara sa in aceasta vara, pe care multi legatura cu incalzirea globala. „Nu trebuie sa iesim din criza asa cum am intrat. Economia si ecologia trebuie sa mearga mana in mana”, a spus el.
Merkel a chemat sa lupte
izbucniri de intoleranta „cu cea mai mare hotarare” si a avertizat ca UE trebuie sa vorbeasca cu o singura voce intr-o lume in care China devine o putere politica si economica. In concluzie, este nevoie de „mai multa suveranitate europeana”, pentru ca „Uniunea este norocoasa pentru noi toti, pe care trebuie sa o pastram si sa o construim in continuare”, si-a incheiat discursul, primit cu aplauze prelungite.
Presedintele primeste acest premiu in timp de reducere. Dupa alegerile din Germania din 26 septembrie, el asteapta sa se infiinteze un nou guvern, condus probabil de social-democratul Olaf Scholz, care sa paraseasca cancelaria pe care o detine din 2005.
Cele patru mandate ale lui au fost pline de lumini si umbre: apararea sa inflexibila a austeritatii de fier ca reteta pentru iesirea din recesiunea inceputa in 2008 a adus tarile din sudul Europei in pragul exploziei sociale, in timp ce usile lui deschise politica In fata valului de refugiati din razboiul din Siria din 2015, si-a aratat chipul cel mai uman, dar a dat aripi ascensiunii extremei drepte in Europa. In fata pandemiei de coronavirus, a lasat deoparte inflexibilitatea de care a dat dovada in timpul crizei economice si a dat unda verde unui plan de redresare de 750.000 de milioane.
Fundatia Academia Europeana si Ibero-Americana din Yuste
Prezidata de regele Felipe al VI-lea, din 1995 premiaza „acei oameni, organizatii, proiecte si initiative” care au contribuit la „maresterea valorilor europene” sau la „unificarea Uniunii Europene”. Acest 2021 a dorit sa recunoasca cariera indelungata a cancelarului german „in slujba Europei” si apararea ferma „a procesului de integrare europeana si a rolului strategic important al Europei in concertul international”.
Merkel primeste premiul la 15 ani dupa ce predecesorul ei in functie, Helmut Kohl, a facut-o. Este a doua germana care l-a primit si a treia femeie, dupa fosta presedinte al Parlamentului European Simone Veil (2008) si promotoarea programului Erasmus Sofia Corradi (2016). La ceremonie au participat trei fosti castigatori: Felipe Gonzalez (2000), Javier Solana (2011) si Marcelino Oreja (2017).
La eveniment au participat si presedintele Guvernului, Pedro Sanchez; cel al Junta de Extremadura, Guillermo Fernandez Vara; constitutionalistul, Juan Jose Gonzalez Rivas; Consiliul General al Puterii Judiciare si Curtea Suprema, Carlos Lesmes; si cel al PP, Pablo Casado. In asteptarea sosirii regelui si a lui Merkel, toti au format o gramada la intrarea in manastirea Yuste, desi Sanchez si Casado nu au fost vazuti vorbind direct.
Cei care au discutat pe larg au fost Casado si Lesmes, la o zi dupa ce primii au convenit sa negocieze cu Guvernul reinnoirea tuturor organelor institutionale care si-au finalizat mandatul (cu exceptia justitiei) si cu putin timp inainte de a se lua decizia. acord cu privire la respectiva reinnoire. Premiile europene Carlos V sunt de obicei acordate pe 9 mai, de Ziua Europei, dar pandemia le-a fortat sa fie anulate anul trecut, iar anul acesta ceremonia a fost amanata pana pe 14 octombrie.