Oscar 2022: Spielberg, regizorul cu cele mai multe nominalizari la Oscar

Steven Spielberg a devenit regizorul cu cele mai multe nominalizari la Oscar, inaintea lui William Wyler. Cu cele sapte culese de West Side Story (film, regizor, actrita secundara, fotografie, design de productie, design vestimentar si sunet), filmografia tatalui lui ET acumuleaza 138, cu sase mai multe decat cea a regizorului Mrs. Miniver, The cei mai buni ani din viata noastra si Ben-Hur, singurul care a regizat trei lungmetraje, sus-mentionati, castigatori ai Oscarului pentru cel mai bun film.

Daca referinta este filmografia oficiala a lui Wyler, Spielberg il anticipase deja, pentru ca filmele semnate de primul insumeaza 128 de nominalizari, cifra la care cel din urma a atins-o in 2016 cu cele sase obtinute de Bridge of Spies (ulterior avea sa mai adauge doua). in 2018 cu The Pentagon Files si unul in 2019 cu Ready Player One). Dar daca se iau in calcul si nominalizarea pe care a obtinut-o in 1936 pentru The Lawless City si cele trei din 1939 pentru The Cowboy and the Lady, doua titluri la care a participat Wyler, dar pe care nu le-a finalizat (Howard Hawks a terminat primul si HC Potter si Stuart Heisler a luat fraiele succesiv de la secunda), numarul urca la 132, cu unul mai mult decat filmele regizorului Jaws inainte de noua sa versiune a musicalului de Leonard Bernstein si Stephen Sondheim.

Asta da, pentru ca filmografia lui Spielberg, in varsta de 75 de ani, sa ajunga in aceasta editie la cea a lui Wyler la numar de Oscaruri, West Side Story ar trebui sa castige cele sapte la care aspira, pentru ca filmele regizate de primul adauga 34 de statuete, si cei semnati de al doilea, care alaturi de John Ford a fost considerat timp de decenii un fel de standard de aur al cinematografiei de calitate facturat de studiourile de la Hollywood, au ajuns sa adune 41.

Nimeni altcineva nu se apropie de ei, nici ca numar de candidaturi, nici ca premii. Filmele lui Ford, singurul care a castigat de patru ori premiul pentru cea mai buna regie (urmat in acel clasament de insusi Wyler, cu trei), au acumulat 75 de nominalizari care s-au tradus in 23 de premii. Vincente Minnelli a mai obtinut un Oscar (24) cu filmele sale, desi cu mai putine nominalizari: 53. Billy Wilder, prietenul lui Wyler si care a glumit cu Wyler despre fanii care i-au incurcat din cauza numelui de familie asemanator si i-a felicitat pentru ca a regizat cel al celuilalt. filme, a obtinut 73 de nominalizari si 17 premii. Si Martin Scorsese merge pentru 91 si 20.

Industria s-a predat in favoarea ta

Datele reflecta amploarea atinsa de Spielberg intr-o industrie care l-a tinut mereu in considerare chiar daca ani de zile i-a refuzat cea mai mare onoare: aceea de a-l premia la petrecerea anuala ca cel mai bun regizor, lucru pe care nu l-a realizat pana in 1994 cu Lista lui Schindler. .

Al doilea lungmetraj al sau, Tiburon, a fost deja candidat pentru cel mai bun film in 1976; cu a treia, Intalniri in faza a treia, doi ani mai tarziu a aspirat pentru prima data la statueta ca cel mai bun regizor, si atat Raiders of the Lost Ark, cat si ET, extraterestul, care in 1982 si 1983 au adaugat opt, respectiv noua nominalizari. , au concurat si pentru cele doua premii principale, desi au fost nevoiti sa se multumeasca, ca si titlurile anterioare, cu premii tehnice.

Trecerea regizorului de la Cincinnati de la blockbuster la cinema cu vocatie de prestigiu – si, prin urmare, ferm candidat la Oscar – melodrama antirasista The Color Purple, bazata pe romanul castigator al lui Alice Walker, castigator al lui Pulitzer, a obtinut 11 nominalizari in 1986, desi nu a existat niciuna pentru Spielberg si in noaptea Oscarurilor dulapul filmului a fost lasat la zero, ceea ce a ajuns sa consolideze povestea conform careia cunoscutul pe atunci ca Regele Midas al Hollywood-ului a fost uitat de Academie. Spielberg a castigat in cele din urma Oscarul pentru cel mai bun regizor la varsta de 47 de ani, pentru a patra nominalizare, si a repetat cinci ani mai tarziu, in 1999, cu Saving Private Ryan.

De asemenea, Wyler a intarziat sa triumfe la Oscaruri, chiar daca mai tarziu a ajuns sa fie considerat favoritul sau. A facut-o in 1943, alaturi de doamna Miniver, care a castigat sase premii, printre care cel mai bun regizor pentru el, care atunci, dupa aproape doua decenii de cariera si treizeci de lungmetraje, avea 40 de ani si cinci nominalizari.

De altfel, cei doi ani anteriori, noaptea premiilor fusese fatidica: in 1941 avea doua filme in ultima parte, westernul El forastero, care a castigat unul dintre cele trei premii la care aspira, si La carta, un criminal. drama cu Bette Davis care a concurat pentru sapte si nu a castigat niciuna, iar in 1942 La loba, o melodrama cu acelasi protagonist, a adaugat noua nominalizari; totusi, noaptea adevarului a ramas goala.

Relatia directa dintre Wyler si Spielberg

William Wyler nu a venit sa-si adune premiul pentru doamna Miniver, o piesa de propaganda sub forma unei ode la curajul gospodinelor britanice care au ramas acasa in timp ce sotii lor luptau in al Doilea Razboi Mondial, pentru ca el se afla la Londra, lucrand la mai multe documentare. filmata cu armata pe care Spielberg avea sa o gloseze in Razboiul de la Hollywood (2017), docuseria produsa de el dedicata analizarii filmarilor pe care cinci mari realizatori de film (Wyler, Ford, Frank Capra, John Huston si George Stevens) le-au facut pe front intre 1941 si 1945.

Primul sau film de dupa razboi, Cei mai buni ani din viata noastra, o drama despre viata soldatilor dupa intoarcerea acasa, a revenit sa mature gala din 1947, in care a luat opt ​​statuete. Wyler nu a obtinut recunoasterea ca autor pe care criticii de la Cahiers du Cinema, care il considerau prea conventional, o rezervau lui Ford sau Howard Hawks, dar a fost intotdeauna un profet in tara lui. Cele 11 premii Oscar pe care Ben-Hur le-a castigat in 1960 au fost un record care avea sa fie egalat mai tarziu de Titanic in 1998 si The Return of the King, inchiderea trilogiei Stapanul Inelelor in 2004. Cele 12 nominalizari ale sale pentru cel mai bun regizor, pe pe de alta parte, Ei nu au fost niciodata egalati.

Spielberg, care concureaza pentru a opta oara la categoria cea mai buna regie, a castigat si cele doua premii Oscar ale sale ca regizor pentru doua filme legate de cel de-al Doilea Razboi Mondial, si, cu continuul sau dus-intors intre marele spectacol si cel mai vocational. cinematograful serios (Munchen, Lincoln, The Pentagon Archives) si patina sa de clasicism, a reusit sa castige prestigiu si, la fel ca Wyler in vremea lui, sa se impuna ca un fel de cinema industrial de inalta calitate, care, totusi, continua sa nu reuseasca sa convinga. segmente importante de critica.

Cu West Side Story a primit majoritatea aplauzelor criticilor, desi filmul, care a costat 100 de milioane de dolari, abia a strans 63. Dar dincolo de esecul de box office al musicalului sau, Spielberg a fost una dintre figurile cele mai influente de decenii, cinematograf american renumit si puternic. Compania sa de productie tocmai a semnat un contract cu Netflix si lucreaza deja la o adaptare muzicala a lui The Colour Purple; un biopic cu Leonard Bernstein cu Bradley Cooper in fata si in spatele camerelor de filmat; un nou serial despre cel de-al Doilea Razboi Mondial, Masters of the Air, care calca pe urmele Blood Brothers si The Pacific, si a cincea editie din aventurile lui Indiana Jones, primul care nu va fi regizat de insusi Spielberg, al carui urmator film , The Fabelmans, aflati deja in faza de post-productie, vor avea nuante autobiografice.

Nu rata
Pe acelasi subiect