Camera Deputatilor: Raport favorabil pentru un proiect de lege care introduce monitorizarea agresorilor aflati in arest la domiciliu prin bratari electronice

Comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor au avizat favorabil, marti, in proiect de lege care prevede monitorizarea electronica in cadrul unor proceduri judiciare si executorii penale. Mai exact, agresorii vor purta bratari electronice care le vor monitoriza miscarile prin GPS. Proiectul de lege intra la vot final, in plenul Camerei Deputatilor care este si forul decizional in acest caz.

“Am depasit inca o etapa semnificativa pentru o legislatie sanatoasa in domeniul violentei domestice. Cat de curand, agresorii vor purta bratari electronice care le vor monitoriza miscarile prin GPS. Romania se va departa de realitatea ultimilor cinci ani, cand intre 30-40% din ordinele de protectie emise au fost incalcate. Ceea ce s-a intamplat azi la Comisia juridica este luminita de la capatul tunelului. Ramane doar votul in plenul Camerei pentru a avea in sfarsit o lege care poate aduce o revolutie in sistemul de protectie al victimelor violentei domestice. Victimele violentei domestice nu vor mai trebui sa traiasca in teama! Daca un ordin de protectie a fost emis, atunci nu va fi incalcat. Si vom avea legislatia necesara care sa garanteze asta!”, scrie initiatorul proiectului de lege, Alina Gorghiu, pe pagina sa de socializare.

Proiectul reglementeaza infiintarea, organizarea si functionarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronica, denumit in continuare SIME, modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere si modul de actiune in situatia generarii unor alerte, precum si masuri de protectie a datelor din cadrul SIME.

Deputatii au adoptat un amendament, la propunerea deputatului PSD Dumitru Coarna, conform caruia SIME se mai utilizeaza in scopul supravegherii la distanta, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit formei initiale, adoptate de Senat, SIME se mai utiliza in scopul supravegherii la distanta a detinutilor, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, cu modificarile si completarile ulterioare, prin amendament fiind astfel eliminat din text cuvantul “detinuti”.

Monitorizarea electronica realizata in conditiile prezentei legi vizeaza exclusiv dispozitive de supraveghere electronica localizate pe teritoriul Romaniei.

Dezvoltarea, administrarea si operarea SIME se fac de catre Inspectoratul General al Politiei Romane si Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Proiectul mai prevede ca dispozitivul electronic de supraveghere mobil se monteaza pe glezna persoanelor supravegheate. Prin exceptie, acest dispozitiv se monteaza pe bratul persoanei atunci cand montarea pe glezna nu este fizic posibila sau este contraindicata medical.

Dispozitivele electronice de supraveghere fixe se monteaza in imobilul in care se executa masura arestului la domiciliu sau in imobilul de care persoana supravegheata nu are voie sa se apropie.

In cazul persoanei protejate, acesteia i se va pune la dispozitie un dispozitiv electronic de supraveghere, destinat generarii unor alerte privind apropierea sub distanta prestabilita a dispozitivului electronic de supraveghere mobil purtat de persoana supravegheata.

Raportul comisiilor de specialitate va fi supus dezbaterii plenului Camerei Deputatilor care este si forul decizional in acest caz.

Nu rata
Pe acelasi subiect