Ambivertii sunt oameni care reusesc sa profite la maximum de trasaturile de introversie si extraversie, ajungand la un echilibru. Sunt persoane flexibile care stiu sa se adapteze si sa profite de singuratate si companie.
Nu exista nicio persoana care sa fie total extravertita sau total introvertita. Intre ambele extreme exista o infinitate de nuante desi, in general, la fiecare persoana predomina trasaturi de introversie sau extraversie. Cu toate acestea, exista unii oameni care reusesc sa combine tot ce este mai bun dintre extravertiti si ce este mai bun dintre introvertiti intr-un mod foarte echilibrat. Acestia sunt ambivertii.
Potrivit dr. Jennifer Granneman, autoarea cartii The Secret Life of Introverts , cei care se autointituleaza ambiverti sunt indivizi fascinanti . Oameni care realizeaza un echilibru excelent intre comunicare si ascultare. Tot intre rezerva prudentei si deschiderea spontaneitatii.
Primul care a abordat aceasta problema a fost psihanalistul elvetian Carl Jung . Conceptele lui Jung au avut un mare impact asupra psihologiei si, prin urmare, o buna parte din clasificarile personalitatii se bazeaza pe postulatele sale. Categoriile de introversie si extraversie au fost initial elaborate de el si trebuie sa ne referim la acestea pentru a intelege ce sunt ambivertitii.
Introversie: nici timiditate, nici izolare
Principala caracteristica a oamenilor introvertiti este ca se concentreaza mai mult pe lumea lor interioara decat pe lumea exterioara . Intr-un mod natural, ei sunt inclinati sa priveasca in ei insisi si sa-si obtina sursa de sens in ideile lor, imaginatia, amintirile si tot ceea ce alcatuieste universul lor subiectiv.
Introvertitul nu este chiar timid. Nici nesociabil. Pur si simplu apreciaza momentele de singuratate deoarece contactul cu sine este esential pentru el . De asemenea, nu refuza contactul cu ceilalti, dar este foarte selectiv si nu vrea sa fie tot timpul cu cineva langa el. De aceea prefera mediile linistite si resping atmosferele zgomotoase.
Din punct de vedere al neurostiintei, introvertitii sunt mai sensibili la dopamina . Prin urmare, a fi intr-un mediu cu prea multi stimuli ii poate epuiza emotional. Prin urmare, ei prefera atmosfere mai calme.
Extraversia sau hranirea altora
Pe malul celalalt se afla extrovertitii, acei oameni lipsiti de griji si spontani care isi fac prieteni usor si nu tin pentru ei ceea ce cred . Ei sunt, in general, mult mai acceptati social decat introvertitii. Acest lucru se datoreaza usurintei cu care se conecteaza cu ceilalti.
Extravertitul se bucura de relatii sociale . Ii place sa fie in contact cu ceilalti si, de fapt, se hraneste cu aceste legaturi pentru a se simti bine. Singuratatea i se pare plictisitoare si are nevoie de medii care ii ofera stimuli continui. Pasivitatea sau prea multa tacere ajung sa-i deprima.
Aceste tipuri de oameni sunt adesea impulsivi si poate de prisos. Nu sunt foarte interesati de aprofundarea reflectiilor. Sunt oameni de actiune, care trebuie sa fie in miscare, iar introspectia nu este ceva care ii atrage . Sunt, ca sa spunem asa, oameni cu un filtru minim. Ceea ce gandesc si simt ei se traduce in actiune aproape imediat.
Ambiversele: echilibrul
Primul care a vorbit despre ambiverti a fost Edmund S. Conklin, psiholog american. A facut-o in 1923 . El a remarcat ca au fost un model de stabilitate si echilibru. I-a definit ca fiind oameni care reunesc cei mai buni dintre introvertiti si extravertiti. Se adapteaza cu usurinta atat la singuratate, cat si la companie si incearca sa mentina ambele aspecte in echilibru.
Trasatura principala a ambivertitilor este flexibilitatea . In situatii sociale se deschid catre ceilalti si cauta relatii fluide si spontane. Ei stiu sa profite de compania celorlalti, folosind contributiile lor si permitand altora sa intre in lumea lor. Situatiile sociale nu le tensioneaza si nu le uzeaza. Ei profita la maximum de ele si le asuma ca fiind necesare echilibrului lor.
La fel, ambivertii pot face fata singuratatii fara nicio problema. De fapt, ei il cauta in anumite momente. Ei trebuie sa ramana in contact cu ei insisi si sa aprecieze intuitiile introspectiei. De asemenea, sunt selectivi in ceea ce impartasesc si nu impartasesc cu ceilalti.
Aceste tipuri de oameni sunt priceputi sa gestioneze cele doua coduri: cel al introvertitilor si cel al extravertitilor . Psihologul Daniel H. Pink i-a comparat cu bilingvii, deoarece vorbesc fluent doua limbi in acelasi timp si gasesc cel mai bun mod de a se exprima in ambele.