Din anumite motive, a vorbi despre menstruatie este inca incomod, chiar daca este un proces natural al vietii. Cel mai rau lucru este ca a nu vorbi deschis despre menstruatie a dat nastere la nenumarate mituri stupide pe care oamenii continua sa le creada si astazi. Recunosc, azi aveam ani cand am aflat ca menstruatia nu ma face mai predispusa la atacurile de rechin.
Din pacate, menstruatia este de obicei soapta doar prietenilor apropiati, iar uneori asta poate duce la o multime de dezinformare. Asadar, pentru a ne ajuta sa lamurim unele dintre acele mituri infame despre menstruatie, am consultat-o pe dr. Deborah Nucatola, director principal al serviciilor medicale pentru Planned Parenthood Federation of America, si am ajuns la adevarul sangeros. Acesta este tot ce credeai ca stii despre menstruatie,
1. Regula atrage rechinii in ocean
De unde vine acest mit nebun? Daca mama ta (sau bunica ta) ti-a spus sa nu mergi in mare cand ai menstruatia, au fost putin dezinformati. Rechinii *nu* vor mirosi sangele tau si vor veni sa te atace. „Nu exista dovezi stiintifice care sa sugereze ca femeile sunt mai susceptibile la atacurile de rechin sau de ursi in timpul menstruatiei”, explica dr. Nucatola. Bine de stiut ca acest lucru este oficial fals.
2. Menstruatia se opreste cand intri in apa
Nu cazi in acest mit si intra in necazuri. „Menstruatia nu incetineste si nu se opreste in apa: pur si simplu s-ar putea sa nu curga din vagin din cauza presiunii din contra a apei”, spune dr. Nucatola. „Cand esti in cada sau in dus, menstruatia nu se opreste si nu este diferit de a fi in piscina sau in ocean.” Deci, daca mergi la o petrecere la piscina, vei dori sa iei un tampon sau o cupa menstruala.
4 mituri despre acnee care nu sunt adevarate
Nu exista o varsta „normala” pentru a avea prima menstruatie. Intr-adevar. Ceea ce este normal este ca tu si prietenii tai sa ai menstruatia in momente diferite. Majoritatea incep sa aiba menstruatia intre 9 si 15 ani, adesea in perioada in care alte persoane din familia lor au avut-o pe a lor. Dar daca nu exista semne de menstruatie pana la varsta de 15 ani, poate doriti sa va consultati medicul, ne sfatuieste dr. Nucatola.
4. Nu poti ramane insarcinata cand ai menstruatia
Desi rar, *se poate* intampla. Datorita orelor de sanatate, probabil stii ca atunci cand ai menstruatia nu ovulezi, asa ca ai putea crede ca asta inseamna ca nu poti ramane insarcinata. Dar intr-adevar nu este asa.
Ovulatia si ciclul menstrual pot fi imprevizibile, iar ovulatia poate aparea inainte, in timpul si dupa faza de sangerare, mai ales daca menstruatia este neregulata. De asemenea, poti sa sangerezi chiar daca nu ai menstruatia, ceea ce se numeste spotting, iar cand apare, poate arata ca menstruatia. Chiar daca nu ovulezi atunci cand faci sex, spermatozoizii pot trai in vagin pana la cinci zile, asa ca daca un ovul este eliberat in acest timp, acesta poate fi fertilizat. Concluzia: poti ramane insarcinata oricand faci sex, cu sau fara menstruatie. De aceea este important cacontinua sa folosesti contraceptie si prezervative atunci cand faci sex in timpul menstruatiei, atat pentru a preveni sarcina, cat si pentru a te proteja de bolile cu transmitere sexuala.
5. Daca nu ai menstruatia, esti insarcinata
Sarcina este cel mai frecvent motiv pentru pierderea menstruatiei, dar exista si alte motive pentru care s-ar putea opri. „Stresul, boala si modificarile in greutate sau in dieta va pot afecta ciclul menstrual”, spune dr. Nucatola. Este posibil ca menstruatia sa nu urmeze un ciclu exact, cum ar fi la fiecare 28 de zile. De asemenea, absenta menstruatiei este si mai frecventa in primul an de la inceperea menstruatiei. Poate dura sase luni pana la un an pentru ca menstruatia sa devina obisnuita dupa ce ai avut-o prima data. Si pentru unii oameni, s-ar putea sa nu fie niciodata obisnuit. Totusi, daca sunteti activ sexual si nu aveti menstruatie, consultati-va medicul pentru un test de sarcina, pentru orice eventualitate.
Vesti bune: nimic nu se poate pierde in vagin. Vaginul tau se termina la colul uterin si un tampon nu poate merge mai departe. Dar daca nu va amintiti daca v-ati indepartat sau nu tamponul (se intampla!), incercati sa va culcati si sa introduceti mana in vagin cu degetele curate. Vaginul are doar 2-2 inci (desi se poate intinde pentru a se adapta la actul sexual vaginal sau la nastere), asa ca sunt sanse ca daca exista un tampon acolo, il puteti simti. „Daca simtiti tamponul, dar nu il puteti scoate singur, medicul sau asistenta va pot ajuta”, spune dr. Nucatola. Asa ca nu te speria si nu-ti fie teama sa folosesti tampoane. (Si nu, purtarea unui tampon nu va afecteaza in niciun fel virginitatea. Puteti incepe sa utilizati tampoane ori de cate ori va simtiti confortabil. Punct.)
7. Nimeni nu face cu adevarat sindromul de soc toxic.
Poate ca nu apare la stiri la fel de des ca la inceputul anilor 2000, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa ignorati avertismentul cutiei de tampoane. Sindromul de soc toxic (sau TSS) este rar, dar este inca real si foarte periculos. Majoritatea oamenilor primesc TSS prin purtarea unui tampon cu absorbtie mare timp de zile. „Pentru a evita TSS, cel mai bine este sa-ti schimbi tamponul la fiecare 3-4 ore si sa folosesti cel mai putin tampon absorbant de care ai nevoie”, spune dr. Nucatola. Daca l-ai lasat accidental pe al tau mai mult timp, nu intra in panica. Probabil ca esti bine, dar consultati imediat un medic daca credeti ca ati putea avea TSS. „Simptomele STS includ varsaturi, febra mare, diaree, dureri musculare, dureri in gat, ameteli, lesin sau slabiciune si o eruptie cutanata asemanatoare arsurilor solare.”
8. PMS este in capul tau
Acele schimbari de dispozitie si pofte pe care le simti chiar inainte de menstruatie? Sunt total reale si normale. Pf! Douazeci pana la cincizeci la suta dintre femei au simptome emotionale si fizice ale sindromului premenstrual cu cinci zile inainte de inceperea menstruatiei. „Simptomele pot varia de la balonare, oboseala si modificari ale apetitului, pana la anxietate, tensiune, ameteli si/sau sensibilitate la sani”, spune dr. Nucatola. Atat exercitiile fizice, cat si analgezicele eliberate fara prescriptie medicala sunt cunoscute pentru ameliorarea simptomelor, dar daca acestea sunt cu adevarat severe, consultati-va medicul pentru alte optiuni.
„Nu exista niciun motiv medical pentru care trebuie sa ai menstruatia in fiecare luna”, spune dr. Nucatola. „Este in regula sa folosesti controlul hormonal al nasterii pentru a controla sangerarea sau sa nu mai ai menstruatie cu totul.” Unii oameni isi sar peste ciclul din cauza unor probleme de sanatate, cum ar fi anemie sau crampe dureroase, iar altii pur si simplu nu vor sa sangereze in acea luna (sa zicem, din cauza unei vacante sau a unei nopti de bal), si este in regula. Trebuie doar sa va consultati mai intai cu medicul dumneavoastra. Daca esti activ din punct de vedere sexual si folosesti controlul nasterii pentru a evita menstruatia, cel mai bine este sa faci teste de sarcina de rutina pentru orice eventualitate.
10. Este dezgustator sa faci sex in timpul menstruatiei
Atata timp cat tu si partenerul tau te simti confortabil si folosesti protectie, nu exista nicio problema sa faci sex in timpul menstruatiei. S-ar putea chiar sa observi ca vrei sa faci mai mult sex in timp ce ai menstruatia si asta este, de asemenea, absolut normal. „Menstruatia provoaca o fluctuatie a hormonilor si o crestere a fluxului sanguin care poate creste excitarea”, explica dr. Nucatola. „Multi considera ca excitarea sexuala si orgasmul ajuta la ameliorarea crampelor menstruale.” Totul depinde de ceea ce este cel mai confortabil pentru tine. Desigur, asigurati-va ca continuati sa utilizati un prezervativ pentru a va proteja de bolile cu transmitere sexuala si de sarcinile nedorite.