5 fraze socante despre justitie

Exista cateva fraze despre justitie care sunt deosebit de ilustrative. Ele ne arata ca corectitudinea este un concept complex si, in acelasi timp, decisiv. Cu siguranta, o persoana si o societate care sunt drepte, sunt si ele mai pe deplin realizate.

Anumite fraze despre justitie ne pot ajuta sa lamurim sensul acestui concept complex. Ceea ce este corect sau nu poate avea multe interpretari si poate fi sensibil la multe circumstante, in functie de perspectiva adoptata.

De-a lungul istoriei, diferite religii, filosofii si coduri juridice au definit -si propagandat- idei despre ceea ce este corect si, de asemenea, despre ceea ce nu este. Totusi, scopul comun, asa cum se vede in diferite expresii despre justitie, este de a defini comportamente care dau nastere la o mai mare armonie in societate.

In Imperiul Roman acest subiect a inceput sa fie tratat in profunzime. Unul dintre primii juristi din istorie a fost Ulpiano si una dintre propozitiile sale despre justitie spune: „ Justitia este vointa constanta si perpetua de a da (acorda) fiecaruia dreptul sau ”.

El adauga ca a fi corect inseamna „ a trai cinstit , a nu face rau nimanui si a oferi fiecaruia ceea ce li se cuvine . Aceasta generalizare este destul de valabila. Cu toate acestea, exista si alte fraze despre justitie care ne permit sa extindem conceptul. Acestea sunt cateva dintre ele.

Adevarul nu dauneaza niciodata unei cauze care este justa ”.

-Mahatma Gandhi-

1. Justitie si drept

Aceasta este una dintre frazele despre justitie care a fost scrisa de Montesquieu. Se spune asa: „ Un lucru nu este corect pentru ca este lege. Trebuie sa fie lege pentru ca este justa .” Aceasta este o afirmatie care este problematica in sine, dar si foarte adevarata.

Legea nu coincide intotdeauna cu justitia si acesta a fost unul dintre marile blocaje ale societatilor . Ea pune dilema de a actiona corect sau de a respecta legea. De aici si importanta promovarii si avizarii unor legi corecte, si in acelasi timp denuntarii si luptei pentru abrogarea celor nedrepte.

2. Una dintre frazele lui Seneca despre dreptate

Sunt multi ganditori romani care au reflectat asupra a ceea ce este corect. Unul dintre ei a fost Seneca, un ganditor fantastic cu mult inaintea timpului sau. Una dintre frazele sale despre justitie spune: „ Nimic nu seamana atat de mult cu nedreptatea ca justitia tardiva ”.

Precizia pe care o face este fundamentala, deoarece pentru ca ceva sa fie echitabil nu trebuie doar sa-si acorde tuturor drepturile, ci si sa o faca la timp . Acest lucru se aplica nu numai sferei juridice sau sociale, ci si relatiilor interpersonale si vicisitudinilor acestora.

3. Justitia si judecatorul

Francisco de Quevedo are una dintre cele mai puternice fraze despre justitie. El subliniaza: „ Este mai putin rau pentru criminali decat pentru un judecator rau ”. Ai perfecta dreptate, atata timp cat un infractor face daune punctuale, dar un judecator rau poate avea suficienta influenta pentru a perverti societatea in ansamblu.

Daca nu se poate avea incredere in judecatori sa faca dreptate, nedreptatea devine lege. Acest lucru este valabil si pentru viata de zi cu zi. Uneori, altii sunt judecati atat de gresit si de nedrept, incat greseala pe care ar fi putut-o face ajunge sa fie mai putin daunatoare decat cea care face dreptate impunandu-le o anumita pedeapsa.

4. Bunul si corect

Victor Hugo ne-a dat o fraza foarte profunda, care este valabila in cele mai variate imprejurari. El a spus: „ A fi bun este usor, partea grea este a fi corect ”. Bunatatea este adesea confundata cu dreptatea, cand acestea nu sunt cu adevarat sinonime.

Din pacate, exista momente cand bunatatea duce la impunitate . O greseala este iertata sau trecuta cu vederea, in functie de mila. Totusi, acesta poate deveni un precedent nepotrivit, care nu duce la justitie, ci mai degraba estompeaza linia dintre ceea ce este permis si ceea ce este interzis.

5. Dreptate si pace

Interesant este ca urmatoarea propozitie a fost rostita de un om de lupta, erou al celui de-al Doilea Razboi Mondial si mare militar: Dwight D. Eisenhower. Este o afirmatie care exprima un adevar care nu trebuie uitat niciodata. Se citeste astfel: „ Pacea si dreptatea sunt doua fete ale aceleiasi monede ”.

Functia principala a justitiei este mentinerea pacii si armoniei intre fiintele umane . Toate codurile legale si standardele morale au fost facute pentru aceasta. Scopul final este de a garanta o buna convietuire intre oameni. Asadar, acolo unde este dreptate este pace, asa cum acolo unde domneste nedreptatea, infloreste si conflictul.

Onestitatea si maturitatea sunt necesare pentru a defini ce este corect sau nu in fiecare situatie; ceva care cere si generozitate si onestitate . Sa ne gandim ca, intr-o anumita masura, toti actionam ca judecatori, atat a noastra, cat si a celorlalti. Astfel, poate ca aceste fraze despre justitie sunt un ghid pentru a intelege mai bine acest concept, acumuland un succes mai mare atunci cand il punem in practica.

Nu rata
Pe acelasi subiect