Facebook, le-a spus parlamentarilor irlandezi sa renunte la adoptarea de reguli propuse pentru reglementarea publicitatii politice online pana cand Comisia Europeana isi prezinta propria legislatie in domeniu.
Vorbind in fata Comitetului irlandez Oireachtas pentru locuinte si administratie locala, directorii de pe Facebook si Twitter au fost interogati cu privire la opiniile lor in contextul planurilor de reglementare a publicitatii politice online, ca parte a proiectului de lege privind reforma electorala a Irlandei.
Proiectul de lege prevede o mai mare examinare a publicitatii politice online in jurul alegerilor si propune noi obligatii de transparenta, inclusiv informatii despre cine a platit pentru anunt, motivul pentru care a fost vizata o persoana si costul plasarii anuntului in sine.
Cu toate acestea, Facebook afirma ca masura ar putea avea implicatii negative asupra vietii private si sustine ca ar putea pune Irlanda pe o cale de coliziune cu Uniunea Europeana, ca parte a unui cadru legislativ mai larg al blocului care acopera Legea serviciilor digitale (DSA), Planul de actiune pentru democratia europeana si legislatia privind publicitatea politica online planificata pentru sfarsitul acestui an.
Planurile DSA vizeaza reglementarea in general a continutului online, in timp ce Planul de actiune pentru democratie urmareste protejarea alegerilor UE prin cresterea increderii in ecosistemul platformei, abordand provocarile asociate cu publicitatea politica si dezinformarea.
Intre timp, executivul UE desfasoara in prezent o consultare publica cu privire la viitoarele eforturi legislative in domeniul publicitatii politice online, planificate pentru al treilea trimestru al acestui an.
,,Comisia Europeana a declarat ca Planul de actiune pentru democratia europeana intentioneaza sa introduca un instrument legislativ separat, care sa asigure transparenta publicitatii politice la nivelul UE si ne asteptam sa apara in urmatoarele sase luni”, Dualta O Broin, seful politicii publice la Facebook Ireland, a declarat comisiei.
,,Ni s-ar parea, dat fiind faptul ca instrumentul se afla chiar la orizont, sa asteptam cel putin sa vedem ce este sau care va fi scopul sau inainte de a aduce prevederi detaliate”, a adaugat el.
Executivul Facebook a mentionat, de asemenea, ca compania avea ,,ingrijorari privind confidentialitatea” cu privire la divulgarea informatiilor legate de sursa unei reclame politice in UE, avand in vedere drepturile puternice de confidentialitate protejate in Europa.
,,Daca eliberati datele de directionare exacte pentru un anunt, ar putea fi posibil ca actorii rai sa revina de la criteriile de directionare, iar publicul sa afle cine au fost indivizii. La un nivel foarte ridicat, asta este preocuparea noastra “, a spus O Broin, adaugand ca Facebook a ridicat aceasta problema la nivelul Observatorului European pentru Media Digitala.
Mai mult, intr-un document obtinut de EURACTIV, Facebook a mai spus ca crede ca Legea serviciilor digitale ar putea intra in conflict cu eforturile irlandeze de reglementare a publicitatii politice online.
,,Legea privind serviciile digitale va impune standarde si obligatii la nivelul UE pentru platforme intr-o varietate de spatii, inclusiv transparenta publicitatii online”, se arata in document.
,,Punerea in aplicare a unui set diferit de standarde atunci cand acest regulament se afla la orizont ar contrazice direct obiectivul clar al Legii serviciilor digitale si a Planului de actiune pentru democratia europeana, care este de a crea un standard comun in intreaga UE si de a evita fragmentarea reglementara a continutului, publicitate politica si aspecte legate de integritatea alegerilor “, a continuat.
In special pentru publicitatea online ca parte a DSA, executivul UE a propus reguli care sa ofere utilizatorilor platformelor online informatii imediate despre sursele de reclame pe care le vad online, inclusiv informatii detaliate despre motivul pentru care o persoana a fost vizata cu o anumita reclama – anumite eforturi care apar de fapt aproape de demersul Irlandei de a contracara publicitatea politica online ca parte a proiectului de lege privind reforma electorala.
Executivul UE desfasoara in prezent o consultare publica cu privire la viitoarele eforturi legislative in domeniul publicitatii politice online.
Executivul UE analizeaza reguli mai stricte pentru microtargeting de reclame politice
S-a dezvaluit ca utilizarea microtargetingului pentru publicitatea politica online ar putea veni pentru noi reguli, ca parte a legislatiei pregatite de Comisia Europeana.
Facebook sub presiune pentru microtargeting
Intre timp, parlamentarii au criticat Facebook pentru ca au folosit microtargeting pentru reclame politice, o caracteristica a serviciului lor care a dobandit infamie in urma scandalului Cambridge Analytica din 2016.
Microtargeting este o tehnica utilizata adesea de grupurile politice care analizeaza datele personale pentru a prezice interesele unui anumit public. Practica formeaza modelul fundamental de afaceri al mai multor platforme mari de socializare, inclusiv Facebook, Twitter si YouTube.
Social-democratul irlandez Cian O’Callaghan l-a presat pe O Broin de la Facebook cu privire la pozitia companiei in ceea ce priveste microtargetingul de reclame politice in contextul alegerilor si a intrebat daca nu ar fi o miscare prudenta sa interzica aceasta practica direct.
Cu toate acestea, microtargeting-ul ar putea intra foarte bine in sfera noilor reguli de publicitate online politica prevazute la nivelul UE pentru sfarsitul acestui an.
Vorbind la un eveniment online la inceputul lunii martie, Renate Nikolay, seful cabinetului vicepresedintelui Comisiei, Vera Jourova, a ridicat problema modului in care sa abordam cele mai bune practici atat de discutabile.