Nu trebuie sa fii perfect pentru a te iubi: stima de sine

Stima de sine este un subiect foarte discutat si difuzat, mai ales in forumurile pentru femei.  Ne incurajam reciproc sa iubim fiecare colt al nostru si sa imbratisam orbeste a fi femeie.Totusi, in acelasi timp, ne sfatuim cum sa slabim , cum sa ne imbracam pentru a ascunde imperfectiunile, cum sa corectam parul „urat”, cum sa evitam sa ai. riduri. Este foarte incert ce inseamna stima de sine si trairea acesteia in mod coerent.

Sa plecam de la faptul ca stima de sine inseamna o evaluare pozitiva si placuta a sinelui. Cand vorbim despre valoarea de sine nu vorbim despre ceva estetic, ci despre ceva existential. Nu ne referim la perceptia globala pe care o are o persoana despre sine si cat de valoroasa, pretioasa sau importanta este perceputa.

O stima de sine sanatoasa nu este o pasiune personala.

Iubirea nu are nimic de-a face cu ignorarea diferentelor tale, greselilor tale, imperfectiunilor tale sau trecutului tau.

Accepta-mi perfectiunile

Stima de sine cuprinde realitatea completa a unei persoane si care include corpul ei, istoria, relatia cu ceilalti, succesele, esecurile si resursele. Este imposibil ca cineva sa fi avut experiente pur satisfacatoare si placute de-a lungul vietii si daca da, vorbim despre o persoana imatura emotional, deoarece nu a avut ocazia sa se adapteze si sa depaseasca provocarile evolutive. Pentru a vorbi despre stima de sine, nu putem iubi toate partile care ne alcatuiesc.

Este o utopie sa-ti ceri sa fii perfect pentru a te iubi. Nu este vorba despre ignorarea diferentelor tale, a greselilor tale, a imperfectiunilor tale sau a trecutului tau,   iubirea este acceptare.  Daca ii iubim pe altii in ciuda imperfectiunilor lor, de ce sa nu ne facem pe noi insine? A te iubi nu inseamna a fi perfect.  

Paradox 

Conceptul comercial si popular de „iubire de sine” a devenit o cerinta, o cvasi-obligatie care a rupt adevaratul sens de a ne accepta si de a ne intelege pe noi insine ca fiinte umane hotarat imperfecte. Face parte din natura noastra sa fim limitati, imperfecti si in continua evolutie.

Paradoxul schimbarii este ca pot schimba doar ceea ce accept , adica pot transforma doar ceea ce exista. Pentru a fi o persoana mai buna trebuie sa-mi recunosc defectele, daca sunt perfect, nu am pentru ce sa muncesc, asta include si fizicul. Ideea de acceptare nu inseamna a fi de acord sau a fi confortabil, ci a putea trai cu realitatea.  Este real si logic ca parti din tine nu le plac sau le-au asociat cu o semnificatie negativa , poate ca urmare a hartuirii sau respingerii, dar numai prin acceptarea acelei parti din tine ca ceva ce poti schimba.

Incepe un proces de acceptare personala, vazandu-te ca o fiinta umana demna de a fi iubita in ciuda imperfectiunilor tale si demna de a fi iubita in ciuda stangaciei tale.

Incepe cu tine. Vei trai asa cum te iubesti!

Psiholog clinician, absolvent Magna Cum Laude de la Universitatea Autonoma din Santo Domingo (UASD). Si-a finalizat studiile superioare cu o diploma de master in psihologie a sanatatii la Universitatea Antonio de Nebrija, Spania.

In prezent, finalizeaza o specialitate in Terapie Familiala Sistemica la UASD. Specialist in diverse abordari ale psihoterapiei, cu o concentrare mai mare in dependentele afective, codependenta clinica si insotirea si gestionarea durerii. 

Nu rata
Pe acelasi subiect