In baton, pudra sau lichid, cu mirosuri, texturi si forme diferite, sapunul este un produs foarte comun care este folosit pentru a mentine o buna igiena si, desi materialele sale sunt foarte usor de obtinut si amestecat, in spate se afla o intreaga stiinta.
Acest produs a capatat o relevanta deosebita odata cu pandemia de COVID-19, deoarece doar cu o spalare buna a mainilor, contagiunea poate fi evitata in mare masura, datorita modului in care functioneaza; totusi, stiti din ce este facut si de ce utilizarea lui reduce numarul agentilor patogeni de pe piele?
Sapun: pastreaza curatenia de secole
Sapunul a fost folosit aproape de la inceputul istoriei, deoarece originea lui dateaza din anul 2500 i.Hr., din moment ce primul indiciu pe care il avem vine de la locuitorii Sumeriei care foloseau o substanta pe care o obtin prin amestecarea apei, un alcalin si salcam. ulei, pe care il foloseau pentru a spala lana.
Cu toate acestea, se crede ca originea numelui provine din latinescul „saponem”, intrucat in muntele Sapo se sacrificau animale a caror grasime, topita, era tarata impreuna cu cenusa si noroiul pe malurile Tibrului, conform spuselor. Revista digitala a Universitatii UNAM.
Astfel, exista si inregistrari ca egiptenii foloseau sapunul ca unguent pentru a vindeca infectiile pielii; La fel, in Babilon se preparau sapun cu ulei de susan, cenusa si chiparos, desi era folosit pentru spalarea suprafetelor.
In America se obisnuia sa se faca o baie zilnica si sa se spele frecvent hainele, asa ca au dezvoltat cate doua sapunuri pentru fiecare scop. Astfel, pentru a spala hainele au folosit radacina plantei de sapun Xiuhamolli, care contine saponine care produc spuma; iar scoarta si fructele de Copalxocotl, pentru a spala corpul si parul.
Cu toate acestea, abia in secolul al XIII-lea productia sa a fost industrializata in lumea islamica si, ulterior, au inceput campanii de promovare a folosirii sapunului pentru igiena.
Desi in fiecare cultura erau folosite ingrediente diferite, toate foloseau produse care, combinate, formau o reactie chimica: saponificarea.
Din ce este facut si cum functioneaza?
Desi termenul de saponificare sau emulsionare poate parea foarte complicat de inteles, este de fapt foarte simplu. Acest lucru ajuta si la explicarea de ce sapunul ajuta la eliminarea agentilor patogeni din piele, adica orice agent sau germen care provoaca boala.
In aceasta forma, sapunul este facut din 3 ingrediente principale : ulei sau grasime, solutie caustica si apa.
Uleiul sau grasimea poate fi ceara de albine, unt de aloe, ulei de nuca de cocos, ulei de cafea, ulei de moringa, grasime animala, ulei de palmier si unt de shea; solutia caustica poate fi compusa din hidroxid de sodiu sau hidroxid de potasiu; in timp ce apa poate fi distilata, imbuteliata sau filtrata.
Impreuna, fac un proces chimic care face ca uleiul si apa sa se amestece, numit emulsionare. Acest lucru se intampla deoarece ingredientele sapunului separa picaturile de ulei si le invelesc intr-un fel de bule care le permite sa alunece prin apa si sa se dezintegreze.
Astfel, particulele patogene adera la sapun si sunt indepartate atunci cand sunt clatite cu apa. Global Hand Washing explica astfel: „Gandeste-te la vasele murdare si grase. Daca doar le clatiti cu apa, se simt in continuare grase. Cu toate acestea, daca adaugati detergent, grasimea dispare si rezultatul sunt vase curate.” Acelasi lucru se intampla si pe piele la spalarea cu sapun.
Cum sa faci sapun de casa?
Deoarece ingredientele pentru sapun sunt usor disponibile, este foarte usor sa faci sapun de casa. Fiecare reteta variaza, asa ca ar trebui sa o gasesti pe cea care se potriveste nevoilor tale.
Este important sa aveti o protectie buna pentru ochi si maini; pe langa faptul ca are otet in apropiere in cazul producerii de sapunuri care contin soda caustica, deoarece este periculos daca este in contact cu pielea si o neutralizeaza, ceea ce poate preveni accidentele grave.
In acest fel, va oferim o reteta simpla de a face un sapun. Pentru a face acest lucru veti avea nevoie de: 500 de grame de glicerina, colorant, ulei aromat si mucegaiuri.
Primul pas este sa topesti glicerina pana devine lichida, apoi trebuie sa adaugi colorantul la alegere si uleiul cu aroma preferata. Odata ce totul este integrat, va trebui sa puneti amestecul in forme.
In final va trebui sa le lasi sa se raceasca, o poti face lasand-le in aer liber sau punand formele in frigider. Cand amestecul ajunge la o consistenta solida, ar trebui sa le indepartati si vor fi gata de utilizare.