Politicile din epoca coloniala din nordul Scandinaviei continua sa afecteze viata, cultura si utilizarea pamantului sami. Intre timp, se infiinteaza comisii ale adevarului care vizeaza investigarea nedreptatilor impotriva indigenilor comise de state.
Se estimeaza ca exista intre 100.000 si 150.000 de sami in regiunile arctice, a caror patrie traditionala, o zona denumita in mod colectiv ca Sapmi , se intinde pe regiunile arctice din Norvegia, Suedia, Finlanda si peninsula Kola din vestul arctic al Rusiei.
Din cel putin secolul al XIX-lea, guvernele din Norvegia, Suedia, Finlanda si Rusia au urmat politici agresive de asimilare, implicand sistemul de invatamant si biserica descurajand sau suprimand activ limbile si cultura sami si asimiland fortat copiii sami in cultura dominanta.
Consiliul Europei si organizatiile europene pentru drepturile omului au condamnat in repetate randuri lipsa reprezentarii locale a sami in deciziile nationale de guvernanta.
Procesul, au declarat reprezentantilor Sami pentru EURACTIV, a afectat negativ limbile sami, educatia si modul de viata pana astazi.
Dar, desi persecutia drepturilor la cultura si limba a incetat treptat, schimbarile climatice si exploatarea terenurilor reprezinta noi amenintari la adresa existentei comunitatilor sami.
Parlamentele sami din Europa de Nord au sugerat infiintarea asa-numitelor comisii ale adevarului ca un mijloc de abordare a discriminarii sistemice.
Inspirate de Comisia Adevarului si Reconcilierii din Canada, care si-a finalizat activitatea in 2015, acestea sunt menite sa includa metode precum audieri publice si ,,sprijin psihosocial” pentru cei care depun marturie.
Organismul norvegian a fost infiintat in 2018, in timp ce guvernul finlandez a fost de acord cu formarea unei comisii de adevar si reconciliere in 2019, iar Sami din Suedia si-a inceput activitatea pe o structura similara in 2020. Cu toate acestea, Rusia ramane in urma, incercandu-se sa taca vocile indigene critice din tara. Se asteapta ca majoritatea comisiilor de adevar sa dureze cativa ani.
Intrebat ce masuri sunt necesare pentru a contracara discriminarea etnica a samilor, Tuomas Aslak Juuso, presedintele parlamentului sami finlandez, a declarat pentru EURACTIV ca cel mai bun instrument este sa ne concentram asupra reamintirii tarilor din nordul Europei despre necesitatea respectarii drepturilor omului.
Potrivit lui Juuso, ,,este important sa reamintim ca drepturile omului sunt o parte esentiala a activitatii democratice, in special in Europa de Nord, unde poate multi oameni cred ca suntem deja tari ale drepturilor omului care fac totul bine in acest domeniu”.
,,De aceea am ajuns la necesitatea comisiei de reconciliere – sa recunoastem ca au existat actiuni gresite in practicile coloniale necinstite, care inca au un impact puternic asupra populatiei sami”, a adaugat el.
O problema este lipsa generala de incredere a oamenilor sami ca procesul se va incheia cu imbunatatiri tangibile pentru viata lor de zi cu zi.
,,Populatia majoritara a fost invatata ca este o clasa inferioara si inferioara de oameni”, a declarat un raport din 2018 pregatit pentru premierul finlandez cu privire la fezabilitatea unei comisii pentru adevar.
,,Banuiesc ca … guvernul finlandez incearca sa-si imbunatateasca reputatia la nivel international ca tara care respecta drepturile omului … in acelasi timp [in timp ce] slabeste si mai mult drepturile poporului sami”, a adaugat raportul.
A avea sansa de a intelege situatia si de a educa populatia din tarile de origine ar putea contribui la ,,indepartarea de atitudinile de discriminare”, a subliniat Juuso.
“Este important ca guvernele sa manifeste dorinta de a se angaja in acele drepturi, care au fost promise si pe care sunt obligati sa le indeplineasca”, a declarat Juuso pentru EURACTIV.
Privirea mai atenta a Europei
Pe masura ce UE lucreaza la actualizarea politicii sale arctice, care urmeaza sa fie publicata pana la sfarsitul acestui an, reprezentantii tinerilor din zona arctica europeana au cerut factorilor de decizie sa se asigure ca tinerii arctici si popoarele indigene sunt incluse in actiunile care vor afecta direct viitorul lor.
,,Poate ca, in trecut, autoritatile, in general, s-au facut vinovate de faptul ca au platit serviciile de opinie ale oamenilor care traiesc in Arctica, popoarelor indigene si, de asemenea, tinerilor”, a declarat Michael Mann, trimisul special al UE pentru probleme arctice. EURACTIV in timpul unui eveniment recent .
Partile interesate din Arctica au subliniat ca identitatea are o importanta majora pentru tanara generatie, care ,,a pastrat limba, cultura si traditiile sami, in ciuda politicii puternice de asimilare”.
,,Samii sunt amenintati sa-si piarda terenul din cauza productiei de energie regenerabila, cum ar fi parcurile de mori de vant, minele si noile infrastructuri. Cresterea renilor si proiectele industriale din tinuturile traditionale nu pot coexista “, a declarat Enni Simila, presedintele Asociatiei Finlandeze a Tinerilor Sami.
,,Am urmarit cu interes diversele procese care au avut loc in tarile nordice, menite sa protejeze aceste pamanturi si moduri de viata traditionale si in procesul de elaborare a politicilor noastre”, a declarat trimisul UE pentru regiunea arctica.