VASILE PANULESCU: Victor Ponta iși poate da Maturitatea cu ajutorul unei „doamne de fier”

Altfel cu vizibila coloana vertebrala, discurs coerent, argumentat și vorbire pe șleau, premierul Ponta este o optiune castigatoare pentru USL, care are, totusi, o anumita vulnerabilitate la presiunile propagandei portocalii.

Chiar inainte de validarea propriului Guvern in Parlament, Victor Ponta a cedat razboiului mediatic declansat impotriva Corinei Dumitrescu, rectorul de la Dimitrie Cantemir, desemnata pentru portofoliul Educatiei.

Renuntarea din acel caz a devenit un precedent exploatat masiv de PDL care, incurajat de succes, a luat la tinta mai multi membri ai Cabinetului Ponta printre care Andrei Marga, Daniel Constantin sau Mircea Diaconu.

Dar totul a inceput prin retragerea Corinei Dumitrescu. Absolventa a unicei Facultați de Drept din 1990, posesoare de doctorat opt ani mai tarziu (la ”Babeș-Bolyai”), actualul rector al Universitații Dimitrie Cantemir și-a construit cariera pas cu pas și a consolidat-o prin poziția de secretar general la Ministerul Justiției sau alegerea ca reprezentant al societații civile in Consiliul Superior al Magistraturii. Elevata, structurata și conectata la realitațile lumii moderne, doamna Dumitrescu a urmat cursuri de drept comparat la o universitate din Belgia și a trecut Oceanul pentru a se pune la punct cu tainele jurisdicției internaționale. De aici, de la trecerea prin Institutul Hoover al Universitații Stanford, i s-a tras, cel puțin aparent, necazul fulgeratoarei inlocuiri din portofoliul de la Educație: a fost de ajuns ca o televiziune ”binevoitoare” sa afle ca in arhivele Stanford nu exista niciun cursant Corina Dumitrescu si a inceput isteria. Dar propaganda infierbantata nu s-a obosit sa o intrebe si pe persoana in cauza, care ar fi putut dezlega intr-o secunda intregul mister: in momentul „Stanford” avea un alt nume de familie!

In lipsa de subiecte si in criza de timp, uzina de calomnii a reluat si o veche acuzație de plagiat, venita din partea unui anume Octavian Manolache. De fapt, inițiații știau ca totul nu e decat razbunarea mainii lungi a lui Basescu si a menajeriei sale de la Educatie (Funeriu, Baba), care nu isi doreau ca dezastrul din minister sa fie evaluat de cea numita „Doamna de fier” de apropiatii din invatamantul universitar.

Dar degeaba a demontat rectorul de la Cantemir povestea cu plagiatul, prezentand inclusiv o hotarare judecatoreasca definitiva ce atesta ca nu este parte in respectivul proces. In zadar a demonstrat ca, intr-adevar, Corina Adriana Dumitrescu nu a urmat nici un stagiu de formare profesionala la Stanford, dar Corina Adriana Radu – numele sau de domnișoara – a trecut pe acolo, venind și cu o caseta audio cu confirmarea profesorului coordonator! Propaganda nu este niciodata interesata de adevar.

In ultima instanta, o greseala de ortografie a unei secretare buimace, careia i-a placut mai mult „innotul” decat cititul, a devenit unicul argument impotriva Corinei Dumitrescu. Un argument pueril, pe care, daca ar fi avut un dram de rusine, sustinatorii domnului Basescu, omul care confunda mostra cu „monstra”, nu l-ar fi invocat niciodata. Realizarile de doua decenii in slujba invatamantului romanesc nu pot fi puse in balanta cu o eroare de ortografie a unui angajat neatent.

Cu toate acestea, Corina Dumitrescu a fost sacrificata pe altarul dorinței de pornire in mandat fara scandal. Aceasta cedare, in loc sa stinga scandalul, l-a incurajat. Au intrat in malaxor, printre altii, Mircea Diaconu, pentru vina de a fi unul dintre reperele scenei romanesti, sau Andrei Marga, pentru „culpa” de a fi o inteligenta remarcabila care contrasteaza cu „monstrele” de mediocritate marca Traian Basescu.

Atunci, la momentul cedarii dintai, Victor Ponta se afla in postura tanarului caștigator al unei prime lupte, pe un teren gata oricand sa-i fuga de sub picioare. Acum, același premier a urcat, dimpreuna cu Alianța zdrobitoare in alegerile locale, pe cai (mai) mari și – dupa ce a primit confirmarea atitudinii sale demne din partea Parlamentului in chestiunea reprezentarii Romaniei – chiar are armele ieșirii dintr-o Zodie a cedarilor care nu-i poate fi decat nefasta. Astazi, ar fi util ca domnul Ponta sa se intoarca la momentul compromisului initial, retragerea Corinei Dumitrescu, si sa incerce sa rescrie istoria. Nu stiu daca doamna Dumitrescu mai poate fi convinsa sa asume portofoliul de la Educatie, cred insa ca, asumand un astfel de demers, Victor Ponta isa poate dovedi forta de a se opune unui curent de opinie artificial si responsabilitatea de a promova valorile autentice.

Cel mai tarziu dupa alegerile din toamna situatia de interimat de la Educatie, un domeniu crucial pentru viitorul acestei țari, trebuie rezolvata. Premierul Ponta poate repara nu doar un act de injustiție, dar iși poate da și examenul de Maturitate politica. Maturitate fiind chiar denumirea veche a ceea ce se cheama azi Bacalaureat, și este un proces in plina desfașurare..

Nu rata
Pe acelasi subiect