Unele persoane pot fi mai afectate decat altele de aceste umflaturi care apar atat in interiorul anusului, cat si in afara acestuia, dar, indiferent de cazul nostru, adevarul este ca intotdeauna provoaca disconfort celor care sufera de el atunci cand merg la baie.
Un gel rectal este unul dintre cele mai recomandate pentru acest tip de afectiuni, mai ales datorita putinelor sale contraindicatii si a rezultatelor bune. Calmeaza si amelioreaza arsurile , iritatia si durerea . Il poti folosi ca preventiv sau in caz de faza acuta. Il poti folosi atat pentru hemoroizi externi, cat si pentru cei interni de mai multe ori pe zi, desi se recomanda cel putin de doua ori pe zi. Este, de asemenea, un produs sanitar. Nu contine corticosteroizi. Descopera aici care este cea mai buna crema pentru hemoroizi.
Tipuri de hemoroizi si de ce apar
Desi le identificam intotdeauna ca bulgari mici, ele contin de fapt multe alte simptome. Hemoroizii sunt pernute vasculare formate din artere si vene mici, care se deplaseaza din anus, ceea ce numim prolaps, se congestioneaza, se dilata si sangereaza.
In plus, pot fi de doua tipuri:
- Hemoroizii interni, care sunt localizati in interiorul rectului anusului si uneori cresc pentru a iesi. In functie de prolaps si de caracteristicile acestuia, se disting patru grade , variind de la gradul I, mai mic , cu sangerare si fara prolaps, pana la gradul IV, mai mare si cu prolaps permanent.
- Hemoroizi externi, care se dezvolta in afara anusului si sunt acoperiti cu piele perianala.
De ce apar hemoroizii?
Acestea sunt legate de:
- – constipatie sau dificultati de evacuare regulata
- – diaree
- – genetica proprie a persoanei
- – o postura erecta
- – presiune intraabdominala crescuta
- – sarcina
Simptomele hemoroizilor si diagnosticul lor
Acestea pot provoca diverse neplaceri, cele mai frecvente fiind cele enumerate mai jos:
- – Sangereaza in momentul defecarii sau la stergerea cu hartie igienica. Acest lucru este cunoscut prin termenul de sangerare rectala si este unul dintre cele mai cunoscute simptome.
- – Se pare ca exista o umflatura, iar acest lucru se intampla deoarece hemoroizii iese in afara sau se misca in jos pe rect, ceea ce se numeste prolaps.
- – Poate provoca mucoree, adica expulzarea mucusului sau a lichidului. Chirurgul nostru adauga ca aceasta este produsa „din cauza iritatiei mucoasei hemoroidale care este expusa”.
- – Se simte mancarime sau prurit deoarece pielea este iritata.
- – Durerea nu este frecventa , ci mai degraba se simte un disconfort pulsatil, arsuri in zona si, de asemenea, intepaturi. Medicul nostru clarifica faptul ca „atunci cand pacientul raporteaza durere, aceasta se datoreaza de obicei unei crize hemoroidale acute sau unei alte patologii asociate, precum fisura anala, abces etc”.
- – Tromboza externa a hemoroizilor sau formarea de cheaguri in ea. Acest lucru poate provoca dureri mari la inceput, timp de aproximativ trei zile, care dispar ulterior. In plus, se remarca un nod, mai mult sau mai putin rigid, iar acesta are un aspect albastrui-violet.
- – Prolaps hemoroidal trombozat, acest lucru se poate intampla deoarece hemoroidul intern iese prin sfincter, ceea ce complica fluxul sanguin si poate provoca trombi sau cheaguri in interiorul acestuia.
Cum este diagnosticat?
Daca prezentam oricare dintre simptomele de mai sus, este indicat sa mergem la un consult pentru ca specialistii sa pregateasca istoricul clinic al cazului nostru si sa faca un examen clinic.
Apoi poate fi completata cu recomandarea unui examen rectal pentru a exclude alte posibile cauze de sangerare in anus. In acest sens, chirurgul nostru ne spune ca „trebuie determinata originea sangerarii , excluzand alte patologii , cea mai importanta fiind cancerul rectal, asa ca uneori se poate solicita o colonoscopie pentru a le exclude”.
Cum sa scapi de hemoroizi?
Exista patru moduri de a trata aceste umflaturi incomode, de la aplicarea unor noi reguli de igiena pana la interventia chirurgicala. „ Obiectivul tratamentului hemoroizilor este ameliorarea sau rezolvarea simptomelor ”, subliniaza chirurgul nostru.
Confruntat cu hemoroizi, modificari ale igienei si dietei
Aceasta este prima masura care este adoptata si consta in:
- – Bea multa apa
- – Dieta bogata in fibre
- – Nu consumati condimente, condimente si alcool, deoarece provoaca iritatii la nivelul anusului
- – Pentru episoadele acute, se recomanda sa faceti bai de sezut cu apa fierbinte pentru mai putin de zece minute pentru ca sfincterul sa se relaxeze.
In acest fel nu este necesar sa depuneti atat de mult efort in momentul defecarii si se previne constipatia.
Utilizarea medicamentelor pentru afectiunile hemoroidale
In general, cele mai mici, de Clasele I si II, sunt tratate astfel. Mai exact, tratamentul farmaceutic consta in:
- Creme sau unguente. Se aplica mai putin de 10 zile pentru a ameliora umflarea si edemul. Desigur, aceasta optiune nu este ideala pentru tratarea sangerarii sau prolapsului sau coborarii hemoroizilor.
- Medicatie orala pentru a usura timpul defecatiei, si ca aceasta sa apara in mod regulat, adica pacientul sa nu sufere de constipatie.