Stuttgart – Caravan, Motor, Turism

Gheorghe Zamfir, dansurile populare de la Marginimea Sibiului, tuica lui Teo de la Sighisoara, un Ministru al Turismului care stie sa explice germanilor de ce trebuie sa-si petreaca concediul in Romania au fost principalele atuuri ale prezentei tarii noastre la cea mai importanta manifestare expozitionala pentru public din Europa.

Targul de turism de la Stuttgart , Caravan, Motor, Turism (CMT), eveniment cu un deosebit impact asupra publicului larg, numarul vizitatorilor fiind de peste 220.000. In acest an, au fost 96 de tari expozante si aproape 2.000 de persoane delegate la standurile CMT-ului. Romania, ca tara partenera a CMT, a avut un stand de 200 mp unde au fost 20 de subexpozanti. Mercedesuri si carute„Am avut sansa sa incep activitatea de reprezentare Romaniei ca destinatie turistica, la un targ foarte important, in Germania, o tara cu care avem vechi relatii de colaborare pe aceste sector. Germania este principala tara furnizoare de turisti pentru Romania.

In 2007, an in care tara noastra a devenit membru al Uniunii Europene, numarul turistilor din Germania a crescut cu 38% fata de 2006, iar in 2008 numarul lor a inregistrat o crestere de peste 10%”, ne-a declarat Ministrul Turismului, Elena Udrea, care a precizat ca cei mai multi turisti germani vin din landul Baden Wurttemberg, land din care face parte si Stuttgart.Fiind un targ al turismului de caravane si motor-turism, expozantii au venit la Stuttgart sa convinga publicul german ca avem destinatii si pentru iubitorii acestui tip de turism.

„Este adevarat ca mai avem de lucrat la infrastructura rutiera in Romania, dar germanii aleg Romania nu doar pentru turismul cu masinile ci mai degraba pentru lucrurile pe care nu le gasesti in alta parte, intalnirea cu natura. Ca o gluma, spuneam mai devreme ca in marile noastre orase poti sa vezi poate la fel de multe masini Mercedes ca si in Germania, dar e la fel de surprinzator sa mergi prin satul romanesc sa vezi carute trase de cai”, a declarat Elena Udrea la standul Romaniei de la Stuttgart. Ea a precizat ca ar trebui incurajata dezvoltarea infrastructurii pentru turismul de caravane prin dezvoltarea spatiilor de campare in prezent fiind doar 17 campinguri omologate.

Teo si tuica luiTot la standul Romaniei, vizitatorii germani au putut degusta vinurile parfumate romanesti iar cei mai curajosi, au gustat din tuica lui Teo de la Sighisoara. „Eu continui traditia familiei mele de peste 250 de ani. Fac aceasta tuica din mere sau din prune si este apreciata in toata lumea”, ne spune cu mandrie Teo Coroian. Este bucuros sa ne spuna ca anul trecut, rachiul lui de mere a luat medalia de argint la Salonul international de vinuri si tuici de la Timisoara, unde au participat 34 de tari.

De asemenea, tuica de prune din productia anului 1999 a luat, in 2007, medalia de aur la Festivalul tuicii de la Valenii de Munte. Turnand vizitatorilor, meticulos, in pahare licoarea pretioasa, Teo ne impartaseste unul din secretele rachiului lui: „nu trebuie scos la vanzare daca nu are cel putin cinci ani vechime”. Mandru de tuica lui,Teo ne mai spune ca taria ei este de 50 de grade si ca are, la pensiunea lui de la Sighisoara, tuica veche si de 20 si chiar de 30 de ani.

In timp ce vizitatorii schimba priviri admirative la adresa tuicii lui Teo, el ne mai sopteste ca pe cele aproape 30 de hectare de teren pe care le are cultiva fructele pentru tuica si-i mandru ca tuica lui este naturala iar fructele sunt crescute ecologic. Si chiar daca o gura de tuica de la Teo nu este apa vie, cei care au gustat-o plecau, de la standul nostru, mai imbujorati si parca mai tineri. Iar romanii nu se puteau abtine de la gandul ca la tuica lui Teo ar fi mers alaturi si un pic de slana cu ceapa.

Nu rata
Pe acelasi subiect