SOVATA – Baie de sanatate

Daca vreti, la acest inceput torid de vara, sa scapati de forfota orasului si sa va relaxati intr-un loc special, unde puteti imbina utilul cu placutul, renumita statiune balneo-climaterica Sovata este, nu incape vorba, cea mai potrivita destinatie.      

Lacuri-minune, in slujba lui Aesculap, unice in Europa      

Faima justificata a localitatii aflate pe cursul Tarnavei Mici, in inima unui splendid peisaj impadurit la poalele Muntilor Gurghiu, se leaga de lacurile Ursu (46.000 de metri?), Alunis (5.000 de metri?), Negru, Rosu, Verde, Mierlei si Serpilor, cu ape clorate si sodice, care se evidentiaza prin fenomene heliotermale. Altfel spus, vara, temperatura apei are o valoare diferita in functie de acumularea caldurii in apa sarata.   Apa lacului heliotermal prezinta doua straturi: unul dulce la suprafata si altul sarat in adancime (de concentratie ridicata, circa o suta cincizeci de grame/litru).   

In sezonul in care ne aflam, temperatura Lacului Ursu, cel mai mare lac heliotermal, unic pe continent, variaza intre douazeci de grade la suprafata, treizeci-patruzeci de grade la adancimea de un metru, si patruzeci-saizeci de grade la un metru si jumatate.   Heliotermia, namolul argiosilicios (lacul Alunis) sau namolul sapropelic (lacul Negru), dar si aerul pur bogat in aerosoli, sunt factorii de cura cei mai importanti, implicati in vindecarea unei sumedenii de suferinte.      

Se trateaza cele mai variate boli, inclusiv sterilitatea      

Admirabilele proprietati naturale ale apelor din regiune fac din Sovata o „asezare tamaduitoare“, precum era mentionata, intr-un document, inca din 1597! Prin urmare, statiunea care – atentie! – activeaza tot timpul anului, este indicata in tratamentul unei game largi de afectiuni: boli ginecologice, afectiuni reumatismale degenerative, sechele post-traumatice, boli ale sistemului nervos pe­riferic, tulburari endocrine sau boli cardiovasculare s.a.m.d. In special namolul si apa sarata din lacul Ursu sunt considerate remedii infailibile in tratarea sterilitatii.   

Dar pe langa recomandarile medicale amintite, observam, prin ochiul profanului, ca simpla interactiune cu acest mediu tihnit, cu un climat subalpin bland, are o actiune calmanta si asupra celor mai intinsi nervi.      

Investitii masive facute de unguri      

Trebuie subliniat ca la Sovata, spre deosebire de alte statiuni ca Valcele sau Malnas-Bai, turismul s-a facut cu cap… poate si fiindca s-a facut in majoritate pe bani unguresti, chiar daca statiunea a fost privatizata fraudulos, pe degeaba. Se spune ca atunci cand investitorii straini au intrat in baza de tratament, au fost socati de degradarea ei, insa treptat lucrurile s-au asezat, iar acum gasim in Sovata hoteluri si stabilimente renovate complet, cu dotari multiple (pentru bai calde, in cada sau bazin, cu apa minerala sarata prelevata din lacuri; pentru impachetari cu namol, electroterapie; de asemenea, saune, plaje pe malul lacului Ursu si lacului Alunis etc.).   

Conditiile de gazduire sunt excelente, la hoteluri cum ar fi „Danubius Sovata“, „Bradet“, „Alunis“, „Faget“. Exista numeroase posibilitati de practicare a sporturilor si de recreere: club, sala de lectura, cinematograf, excursii organizate pe dealurile din jur sau la vestitul Munte de Sare.   Una dintre firmele ce detine hotelurile, apartine de statul maghiar, care investeste in tarile riverane, unde exista comunitate ungara, pentru a le oferi slujbe conatio­nalilor!     

 Saizeci de euro, o saptamana de cura      

Cat costa o cura de recuperare la Sovata? O saptamana, in medie, valoreaza saizeci de euro (TVA inclus), care inglobeaza control de catre medic specialist, doua masaje, plus trei proceduri prescrise de catre doctor. Cazarea face si ea, la camera single, patruzeci de euro pe noapte. Daca bugetul v-o permite, suiti-va in masina, tren sau avion (de Targu Mures) si popositi in Sovata. Merita!   

Nu rata
Pe acelasi subiect