Sangeorz-Bai – Apele minerale – vindecatoarele tubului digestiv

Turismul balnear pare in cel mai mare declin din ultimul sfert de veac, desi reprezinta o alternativa pentru sanatate. El se adreseaza nu numai celor cu probleme de sanatate, ci, tot mai mult, celor activi, prinsi in vartejul agitat al vietii.

Stresul si activitatile cotidiene epuizeaza orga­nismul. Refacerea organismului si mentinerea unui tonus pozitiv, prac­ticarea unui turism de prevenire a bolilor si de refacere a organismului in statiuni balneoclimaterice este nu doar o recomandare, ci si o necesitate.   

Terapia trupului si sufletului   

Romania dispune de un bogat potential balneoturistic, localizat pe intreg teritoriul tarii, 40 la suta din resursele balneare ale Europei, din apele minerale ale batranului continent, se gasesc la noi in tara. Fie sunt simple, radioactive sau fierbinti, efectele lor miraculoase au fost cunoscute inca din antichitate. Si astazi, aceste „izvoare de sanatate” sunt terapia ideala pentru trup si suflet.

Cu toate acestea, turismul balneo-clinic este pe cale de disparitie, cele mai multe statiuni balneoclimaterice autohtone dezvoltandu-se intr-o directie gresita, care nu este adecvata. Oferta turistica trebuie diversificata sau turismul balnear romanesc va disparea. Un exemplu de urmat ar fi modelul adoptat in celelalte tari membre ale Uniunii Europene. Prezentandu-va turismul balnear romanesc, domeniu nu indeajuns de explorat si cunoscut, va propunem o noua oprire la Sangeorz-Bai.   

Sangeorz, localitate atestata documentar din 1245   

Situat in partea de nord-est a judetului Bistrita-Nasaud, la poalele versantului sudic al muntilor Rodnei, intr-o frumoasa depresiune, orasul Sangeorz-Bai este inconjurat de dealuri inalte acoperite de pasuni si paduri de fag si conifere. Cea mai cunoscuta personalitate din zona este preotul catolic Anton Buga, decedat pe 26 iulie 1993, absolvent al Academiei Teologice din Gherla.

El a fost considerat un adevarat salvator al taranilor in timpul ocupatiei maghiare (1940-1944), trimitand numeroase memorii autoritatilor. Pe 24 august 1944 a fost arestat de jandarmii unguri si condamnat la moarte, impreuna cu alti 12 preoti romani, insa a fost eliberat in septembrie 1944 la interventia energica a generalului Constantin Sanatescu. A fost arestat din nou in 1949, pentru predicile sale curajoase si inchis timp de 5 ani la Jilava.

Dupa eliberarea din inchisoare a mai fost arestat de sase ori, fiind permanent amenintat. In statiunea cu regim permanent, cunoscuta drept asezare balneara incepand cu secolul al XVII-lea, cand membrii societatii „Aurora”, de la Nasaud, au facut demersurile necesare, sunt numeroase izvoare de ape minerale bicarbonate, clorate, sodice, calcice, magneziene, fiind recomandata in trata­men­tul afectiunilor tubului digestiv, al bolilor hepato-biliare, al celor metabolice si nutritionale.

 Peste Vichy (Franta) si Karlovy Vary (Cehia)  

 In 1770 oficialitatile din Viena consemneaza pentru prima data pe harta imperiala Sangeorz ca statiune cu ape minerale. Aceste ape minerale sunt cunoscute sub denumirea de Hebe, fiind cele mai bogate in calciu din sud-estul Europei. Este vorba despre falia Maieru-Parva unde apele se aduna de la mari distante.

In scurgerea lor, apele intra in contact cu bioxidul de carbon ce vine pe falia Rodnei, de unde primesc o presiune foarte mare, bioxidul de carbon se dizolva in apa de infiltratie, la fel ca si substantele minerale. Apele minerale de aici rivalizeaza, din punct de vedere al proprietatilor, cu cele de la Vichy – Franta si Karlovy Vary – Cehia.

Apele minerale de la Sangeorz-Bai au insa o mai mare eficacitate in tratamentul afectiunilor tubului digestiv. In cura externa, apele minerale de aici au un efect terapeutic asupra bolilor reumatismale degenerative si diartritice. La Sangeorz-Bai exista instalatii pentru bai calde, pentru electroterapie si hidroterapie, pentru aerosoli si inhalatii, pentru impachetari cu namol mineral cald si cu parafina, mofete.   

Atractii turistice   

Dintre atractiile zonei mentionam Muzeul de arta populara din Nasaud, Casa memoriala „Liviu Rebreanu”, podgoria Bistrita, Herghelia de la Beclean, ruinele cetatii Rodna, plus excursiile in Muntii Rodnei. Mai sunt si alte posibilitati de petrecere a timpului liber si distractie: club, cinematograf, sala de jocuri mecanice, terenuri de tenis si de volei, excursii la Dealul Prihodiste-Marcus, unde exista o mofeta sonora naturala si unde gazul trece prin apa producand un zgomot asemanator fierberii, zgomot sesizabil de la distanta, dar si excursii la faimoasele pivnite de vinuri de la Lechinta cu degustarile aferente.

Se mai pot vizita zidurile orasului medieval Bistrita, Turnul Dogarilor, Casa Argintarilor – secolele XV-XVI, cladirile Sugalete din secolele XV-XVI, si un complex arhitectural de 20 arcade exterioare care alcatuiesc o galerie de bolti, sprijinita de 21 de pilastri. Cazarea este asigurata in complexul balnear Hebe, cu o baza de tratament proprie si o capacitate de 900 locuri, un sanatoriu cu 600 locuri si in vile confortabile cu circa 550 locuri. Factorii de clima si proprietatile solului, precum si conditiile de relief genereaza o compozitie floristica de unicitate prin diversitate si valoare ecologica.

Apele de munte sunt cristaline si coboara din apropierea crestei principale a muntilor Rodnei de la circa 10 km de Pietrosul Mare, incepandu-si revarsarea de la 1800 m altitudine.   Accesul si bucataria   Gurmanzilor le recomandam ciorba taraneasca de vacuta, ciorba de perisoare, supa de taitei, papricasul, parjoalele si iahnia de fasole. Rutier, puteti veni pe DN 17 D, Bistrita-Nasaud-Sangeorz Bai, iar feroviar oprindu-va la gara cu acelasi nume pe linia Ilva Mica-Rodna Veche, de aici fiind curse pana in statiune.   

Nu rata
Pe acelasi subiect