Pericolele YouTube Kids pentru copiii nostri

YouTube Kids este deja o realitate. Incepand cu luna trecuta, 23 februarie, copiii care doresc sa poata accesa aplicatia de videoclipuri specifice varstei lor. Acest portal imparte videoclipurile eligibile in patru categorii simple si de inteles: Seriale, Muzica, Invatare si Explorare. Nici butonul de cautare nu lipseste, desi rezultatele vor fi limitate la videoclipurile pe care serviciul le filtreaza pentru copii.

Aceasta noua aplicatie este un beneficiu pentru parinti, deoarece copiii lor vor putea naviga mai liber si intr-un mod mai sigur. In plus, platforma ofera posibilitatea de a limita timpul de utilizare a aplicatiei, astfel incat, odata ce a trecut, utilizatorii nu vor mai putea viziona alte videoclipuri. Toate aceste limitari au facut ca lansarea YouTube Kids sa fie foarte aplaudata, insa nu toate sunt avantaje.

A fi adult in momentul actual implica faptul ca ai crescut intr-o perioada in care internetul inca nu a dominat totul si, prin urmare, am avansat cot la cot cu reteaua de retele, invatand treptat mecanismele sale si site-urile web pe care place si nu-ti place sa vizitezi.

Pentru copii este foarte diferit. Internetul a mai fost un element in viata lor de cand au folosit ratiunea. O lume virtuala deja stabilita, atat de vasta, atat de vasta, incat ne este greu sa ne gandim unde vom incepe sa o aratam copiilor nostri.

Youtube este unul dintre pilonii internetului. Nu mai putin de trei miliarde de vizite pe zi, facand platforma video o lume separata cuprinsa in universul internetului.

In 2015, a lansat YouTube Kids , o platforma independenta care indeplinea anumite cerinte pentru a fi potrivita pentru cei mai mici din casa. Acestea sunt o imensa biblioteca video adecvata varstei, o navigare mai simpla si mai intuitiva si un sistem de filtrare la care parintii au acces pentru a regla videoclipuri care pot si nu pot aparea.

O idee destul de buna care nu a functionat destul de mult din diferite motive. Principala? Lipsa de control real . Cu milioane de videoclipuri noi incarcate pe platforma in fiecare zi, este necesar un regulament care impiedica aparitia videoclipurilor cu continut necorespunzator pentru copii pe YouTube Kids.

Cu un numar atat de uluitor de videoclipuri noi, ar fi nevoie de milioane de oameni in fiecare zi sa le vizualizeze si sa le catalogheze oficial, ceva care este imposibil de uman. Solutia Youtube a fost delegarea acestei lucrari catre logaritmi si roboti care au fost responsabili de cautarea cuvintelor sau a continutului pentru adulti in aceste videoclipuri, dar aceste sisteme s-au dovedit ca sunt falibile.

Youtube Kids, ca si platforma principala, functioneaza implicit cu redarea automata . Cu alte cuvinte, dupa terminarea videoclipului selectat, vom vedea o lista de alte videoclipuri apartinand aceluiasi canal sau canale cu continut similar. Practic milioane de ore de videoclipuri una dupa alta.

Si desi majoritatea canalelor de pe YouTube Kids sunt de incredere, exista multe altele care camufleaza mesaje care dauneaza copiilor nostri, cum ar fi violenta, sexul si chiar tendintele de suicid, sub animatii inocente . Toate acestea sunt cele mai populare personaje pentru copii ale momentului, pentru care proprietarii acestor canale nu platesc deloc drepturi de autor. Si, astfel, putem gasi in unele dintre aceste videoclipuri printuri atat de groaznice precum Elsa de la Frozen insarcinata, Peppa Pig fiind canibalizate sau supereroi care se sinucid.

Aceste videoclipuri cu continut daunator pot aparea oricand de-a lungul interminabilelor liste de redare disponibile pentru utilizatorii sai. Iar prevenirea aparitiei sale pare imposibila.

Impactul acestor clipuri video pot avea asupra copiilor nostri poate fi teribil. Diferite asociatii de pediatrie au denuntat platforma, care ridica din umeri pentru ca nu stiu cum sa gaseasca solutia la aceasta problema. De pe YouTube s-au facut pasi cum ar fi dezactivarea comentariilor in acest gen de videoclipuri, deoarece majoritatea acestora au fost pline de comentarii ale utilizatorilor cu o intentie foarte rea.

Pedepsiti si dezactivati canalele care promoveaza aceste videoclipuri? Aceasta solutie aparent simpla s-a dovedit imposibila. Pentru a crea un canal YouTube, avem nevoie doar de un cont Google (este suficient sa avem un cont Gmail), ceva atat de simplu incat nu ne va lua decat un minut si nu necesita nicio identificare oficiala. Cand unul dintre aceste canale este sters, acesta reapare cu un alt nume in cateva minute cu acelasi continut.

Nu am mentionat niciodata conceptul de a ne lasa copiii singuri pe internet, dar aceasta este o decizie pentru fiecare parinte , care trebuie sa cantareasca ceea ce vad copiii lor si cum se confrunta cu probabilitatea ca acesti copii sa dezvolte o dependenta de internet. Puteti consulta subiectul in acest alt articol .

Platforma in sine a scris anumite sfaturi pentru parinti, asteptand ca acestia sa fie aceia care sa rezolve problema. Cateva dintre aceste sfaturi ar fi:

-Limitati utilizarea YouTube atunci cand nu suntem prezenti in camera.

-Creati listele de redare pe care copiii nostri le vor vedea supravegheand videoclipuri pentru a ne inregistra video.

-Raportati toate videoclipurile cu continut inadecvat pe care le gasim si le blocam de la utilizatorul pe care il folosesc copiii nostri.

-Verificati istoricul vizitelor copiilor nostri atunci cand nu folosesc platforma.

Intre timp, trebuie sa avem intotdeauna incredere in ceea ce priveste divertismentul oficial, daca ceea ce ne dorim este sa ne pastram copiii distrati.

Nu rata
Pe acelasi subiect