Pe cine mai intereseaza Turismul Romanesc?

M-am intors la sfarsitul lunii octombrie dintr-o calatorie de contractare in Europa, in vederea pregatirii sezonului turistic 2009. Dupa numeroase intalniri cu partenerii din Franta, Italia, Spania si Portugalia, am inteles ca problema anului turistic 2009 este destul de delicata.

In Costa del Sol, de exemplu, unde in mod traditional vin turisti englezi, se asteptau la o scadere de 10-15% a acestei piete. In principal, pe langa problemele legate de aceasta criza, raportul de schimb lira-euro, a scazut de la 1,6 la 1,2. Practic, puterea de cumparare a britanicilor, data si de raportul lira sterlina-euro, s-a redus din cauza ratei de schimb cu 25%. La intoarcerea in Romania, am remarcat cu stupoare ca toata lumea era extrem de optimista. Nu incepuse valul negocierilor, iar niste imberbi declarau pe posturile de televiziune ca aceasta criza… nu va afecta Romania!

Am fost extrem de frapat de aceasta diferenta de abordare in aceeasi Uniune Europeana. Mai grav era ca am auzit declaratii de acest fel si de la anumiti oameni politici! Evident, nu trebuie sa dramatizam, trebuie sa ne  concentram pe situatie si pe problema! Cred, de fapt, ca ar trebui sa se explice, tehnic, ce inseamna aceasta criza.

Aud de la fel de fel de oameni cu pretentii ca “ne loveste criza prin martie”, “in septembrie 2009, am iesit din criza” si asa mai departe. Mie imi este foarte clar ca aceste persoane nu inteleg nimic din ceea ce se intampla. Pe intelesul tuturor, aceasta criza a fost declan­sata in SUA, urmare a crizei imobiliare americane. De 10 ani americanii cheltuiesc frenetic. Bancile s-au tot imprumutat garantand cu creditele acordate.

Evident, “buba”  s-a spart, dobanzile au crescut dintr-o data si foarte multi americani nu si-au mai putut plati ratele si ipotecile. Din acel moment bancile au intrat in colaps si au fost salvate de infuzia masiva a statului american. Bancile europene cu investitii mari in America, au fost evident afectate. Statele europene au intervenit si au asigurat lichiditati bancilor lor. Din pacate, urmarea cea mai grava a acestei crize este diminuarea consumului.

Exportul a fost cel mai afectat in Germania, marii producatori de automobile au inchis, pe o perioada de 4-6 saptamani, capacitatile de productie. In Romania, au fost afectate, in principal, societatile care exporta in mod traditional – industria usoara, industria auto, constructiile. Avem cateva zeci de mii de someri in plus in 2008, iar in 2009 s-a estimat o crestere cu 100.000 de someri. Bancile s-au blocat, nu mai acorda credite si acolo unde acorda, cer dobanzi mari. Cu toate acestea, Romania fiind destul de “primitiva” la capitolul instrumente financiare, nu este atat de “lovita”. Bancile romanesti sunt in regula, cel putin deocamdata (multumim Guvernatorului Isarescu!). Cu toate acestea, restrangerea consumului va afecta si turismul.

Ma refer aici atat la romanii care pleaca in strainatate, cat si la cei care isi petrec vacantele in Romania. Cu siguranta nu vor pleca mai putini romani in vacanta. Nu cred ca romanii isi vor reduce vacantele, nu pot lucra in stresul zilnic fara vacanta. Orice om trebuie sa isi refaca forta de munca. Cred, insa, ca romanii se vor uita cu mare atentie la modul in care merg in vacanta si vor mai reduce, evident, din costul vacantelor, nu neaparat din numarul lor. Agentiile vor trebui sa vina cu “early-booking”, adica rezervari din timp, cu reducerile aferente (7-10 %).

Pana astazi, doar Paralela 45 a scos vacantele de vara 2009, cu reducerile aferente! Personal, nu am vazut pe altcineva. Tour-operatorii trebuie sa faca pressing asupra partenerilor romani si straini, pentru a reduce tarifele! Un lucru este clar – in premiera, pretul vacantelor va trebui sa scada, cel putin cele din Europa! Ce fac insa cei care ar trebui sa poarte raspunderea acestei ramuri a economiei nationale “varful de lance”, vorba lui Petre Roman? NIMIC! Fostul guvern si fostul ministru, Ovidiu Silaghi, ce sa faca, daca nu au facut nimic doi ani?

Nici o televiziune nu a abordat, in noiembrie, adica in campanie electorala, subiectul turism! Patronatele… Care patronate? Hotelurile nu au nici macar un patronat, iar cele cateva asociatii de profil, in care activeaza 1-2 angajati, nici nu inteleg ce se intampla! Singurul patronat inchegat, cel putin la nivel teoretic, Patronatul Agentiilor de Turism, nu a avut nicio reactie, nicio propunere! Hotelierii de pe litoral? Cativa dintre ei inteleg si incearca sa se conformeze ofertei speciale, cu tarife mai bune. Restul, traiesc in alta lume, probabil, alta viata! Majoritatea hotelierilor romani estimeaza pentru 2009 cresteri! Stimati cititori, CRESTERI!  

Ce pot sa va recomand?  

Urmariti cu atentie ofertele de chartere  in Spania, Italia, Franta, Grecia si Turcia! Cat de credul sa fie un clujean sa plece cu masina la Mamaia (pentru ca nu exista curse pentru litoral nici din Cluj, nici din Timisoara, nici din Iasi), si sa ajunga in 12-14 ore? Nu se urca el mai bine intr-un avion, din Cluj, sa plece in Mallorca, sa stea o saptamana cu 450 euro, cu avion cu tot? Am un singur mesaj pentru colegii mei   de breasla: Hotelieri treziti-va!   Agentii de turism, treziti-va! Ca daca nu, nu va mai treziti deloc  si nu va mai trezeste nimeni!

Nu rata
Pe acelasi subiect