La un deceniu dupa ce au inceput discutiile, este Romania mai aproape de aderarea la Schengen?

La 25 martie 2021, timpul de asteptare pentru camioanele care traversau frontierele intre statele membre ale Uniunii Europene au fost intre zece si treizeci de minute, multe dintre treceri raportand deloc intarzieri, deoarece transportatorii isi desfasurau comertul paneuropean la 17:00, joi seara.

Avand in vedere ca toate statele membre ale blocului, cu exceptia a trei, sunt membre ale Schengen, care prevede calatorii fara frontiere in intreaga UE, lipsa intarzierii nu a fost neobisnuita. Dar intre Ungaria si Romania, ambii membri ai UE, timpii de asteptare au fost intre 30 de minute si o ora .

La punctul de trecere Nagylak-Nadlac din vestul Romaniei, cozile erau deja mai mari de sapte kilometri si cresteau, conform unei harti interactive care este folosita de transportatori.

Desi Romania a aderat la UE in 2007, nu este inca membra a Schengen, ceea ce inseamna ca intarzierile la frontiera sa cu Ungaria din 25 martie sunt tipice – daca nu relativ rapide. Intarzierile la punctele de trecere intre cele doua natiuni se intind de obicei la ore, daca nu chiar zile.

In 2019, dupa o sarbatoare publica, cozile dintre cele doua tari au durat aproape o saptamana.

,,In ciuda faptului ca este un ghiseu unic, controlul care iese din Romania si intra in Ungaria este efectuat de autoritatile ambelor tari si, uneori, fiecare autoritate are un obiectiv de control diferit, care poate genera cozi foarte lungi”, a declarat Radu Dinescu, presedintele Uniunea transportatorilor romani, a spus.

Mult timp, a spus Dinescu pentru Euronews, inseamna intre 20 si 30 de kilometri in Romania de la granita cu Ungaria. Chiar si atunci cand totul merge bine, a spus el, la anumite ore din timpul saptamanii cozile sunt cuprinse intre opt si zece kilometri, ceea ce se traduce prin intre patru si zece ore de asteptare pentru camioneri. Astfel de intarzieri au fost agravate doar de pandemia COVID-19.

,,Aproape de imposibil”

Inseamna ca camioanelor le este aproape imposibil sa respecte normele europene privind perioadele de odihna, care impun sa ia o pauza de 45 de minute pentru fiecare 4 ore zece minute de conducere, daca nu, si sunt prinsi de autoritatile romane sau maghiare. , pot fi amendate.

,,Asteptarea a 10 ore, in timp ce deplasarea vehiculului la fiecare 10 pana la 15 minute face aproape imposibila respectarea regulilor”, a spus el.

Au trecut zece ani de cand au inceput discutiile asupra Romaniei, stat membru al UE din 2007, realizand comert fara frontiere cu vecinii sai europeni. Acesta impartaseste aceasta pozitie cu Croatia si Bulgaria, care au aderat la UE in 2013 si, respectiv, in 2007, dar care inca nu au aderat la Schengen. De asemenea, granita Bulgariei cu Grecia si Croatia cu Slovenia vad intarzieri uriase.

Prezentandu-si prioritatile la o conferinta de presa luna trecuta, noul premier al Romaniei, Florin Citu, a spus ca spera ca Romania va adera la zona comerciala Schengen a Europei pana in 2024.

Problema, potrivit Citu, este raportul Romaniei privind mecanismul de cooperare si verificare (CVM) privind coruptia din tara, care trebuia publicat in 2020, dar a fost amanat pana in 2021. Daca este favorabil, a spus Citu, se asteapta la discutii Schengen sa inceapa anul acesta.

,,Exista o discutie despre raportul CVM. Trebuie sa corectam aceasta problema anul acesta. Vom face tot posibilul pentru a avea un raport CVM favorabil “, a spus el. ,,Daca totul merge bine si avem un raport favorabil, putem spera sa continuam discutiile de aderare la Schengen”.

Dar, desi Citu considera ca aderarea Romaniei la zona comerciala fara frontiere a UE se bazeaza pe raportul CVM, Comisia Europeana a declarat pentru Euronews ca problemele nu au legatura. In ceea ce priveste Comisia, Romania este gata sa adere la Schengen chiar acum.

,,Comisia pledeaza pentru aderarea Romaniei la Schengen inca din […] 2011 si solicita Consiliului [european] sa ia o decizie pozitiva cu privire la ridicarea controalelor la frontierele interne”, a declarat un purtator de cuvant pentru Euronews.

,,Unii au facut o legatura politica cu Mecanismul de cooperare si verificare. Comisia nu face o astfel de legatura. “

Umbra olandeza

Decizia Consiliului European depinde de votul tuturor celor 27 de state membre. Acel vot nu a fost programat, iar problema aderarii Romaniei la Schengen nici macar nu a fost pe agenda oficiala a consiliului din 2015.

De asemenea, se stie ca primul ministru olandez, Mark Rutte, se opune in mod deschis aderarii Romaniei la Schengen fara progrese notabile in lupta impotriva coruptiei si a statului de drept. Citu a spus anul acesta ca a vorbit cu Rutte, dar nu despre daca se opune inca.

,,Am analizat perspectivele promitatoare pentru cooperarea dintre Romania si Olanda, concentrandu-ne pe consolidarea relatiilor economice si pe stimularea dialogului politic. Am spus ca Romania este, fara indoiala, pe deplin pregatita sa intre in spatiul Schengen “, a spus Citu.

Un vot pentru a permite unei tari sa adere la Schengen trebuie sa fie unanim si, intrucat Rutte nu si-a dezvaluit parerea conversatiei cu Citu, nu este clar ca temerile Olandei cu privire la coruptie in Romania au fost suficient de calmate pentru a-si inversa pozitia.

Teoria concurentei

Dar, in timp ce olandezii au citat coruptia drept motiv pentru care Romania nu a aderat inca la blocul Schengen, multi romani au o alta teorie: faptul ca Olanda este ingrijorata nu de statul de drept, ci de concurenta din portul Romaniei la Constanta, data fiind dominatia comertul maritim in Europa de catre portul olandez de la Rotterdam.

Constanta, pe coasta Marii Negre a Romaniei, ar putea potential sa indeparteze comertul de porturile din nordul Europei, avand in vedere apropierea relativa de pietele din Orientul Mijlociu si Asia.

“La nivel local, exista zvonuri despre interesele politice si economice ale diferitelor state membre ale UE de a face comert impotriva acordului lor de a accepta Romania in Schengen”, a spus Dinescu.

Dar presedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Romani a spus ca aderarea la Schengen este doar una dintre numeroasele probleme cu care se confrunta Romania – si nu sunt abordate de guvern. Ungaria a facut progrese in imbunatatirea infrastructurii rutiere, a spus el, in timp ce Romania nu a facut-o.

Nu rata
Pe acelasi subiect