Diversificarea alimentatiei sugarului

Etapele alimentatiei sugarului sunt reprezentate de o alimentatie exclusiv lactata, sub forma alimentatiei natural, sau mixte ori artificiale in cazul in care laptele matern este insuficient.

Alimentatia in primul an de viata este ghidata de mama, sugarul invatand sa-si diferentieze nevoile limentare de nevoile afective. Copilul trebuie pus la san de cate ori ii este foame si tinut in brate cand nevoile lui afective o cer. Dragostea si laptele mamei sunt de neinlocuit.

Intre 4 si 6 luni se pot introduce alimente noi. Dezvoltarea masticatiei si autonomiei alimentare precum si diversificarea gustului, se initiaza pana la sfarsitul primului an de viata.

Acceptarea de catre sugar a alimentelor solide reprezinta dovada unei evolutii psiho-motorii precoce cand aceasta se intampla inainte de 4 luni. Alimentele solide favorizeaza dezvoltarea structurilor orale si stimuleaza vorbirea timpurie. Varietatea alimentelor conduce la dezvoltarea gustului si usureaza introducerea unor regimuri mai bogate. Sporirea aportului caloric permite sugarului un somn linistit in cursul noptii si asigura o crestere ponderala rapida. Alimentele bogate in fier (carne, galbenus de ou, cereale) ajuta la scaderea incidentei anemiei hipocrome a sugarului.

In mod obisnuit, sugarul sub varsta de 5 luni primeste cu greutate alimentele solide, nu pentru ca nu ii plac, ci pentru ca functiile neuro-musculare ale gurii nu sunt complet dezvoltate. Acceptarea alimentelor solide se face cu usurinta dupa varsta de 6 luni cand sugarul este capabil sa stea in sezut, sa deschida gura ca manifestare a dorintei de a primi alimental oferit sau sa refuze ca semn de satietate.

Administrarea precoce a alimentelor solide, inainte de 3 luni, gaseste nepregatite functiile digestive pentru prelucrarea alimentelor solide si functia renala pentru eliminarea unor deseuri. Amidonul incomplet digerat poate genera diaree cu alterari structurale secundare ale mucoasei si produce malabsorbitie. Alimentele de natura animala si vegetala, folosite pentru diversificare, contin cantitati crescute de minerale determinand o incarcare renala cu solventi.

In concluzie, alegerea primului aliment solid se individualizeaza in functie de particularitatile de dezvoltare a sugarului. Introducerea unui aliment nou se face numai la sugarul sanatos, la o perioada comfortabila pentru copil de ultimul vaccin, cand exista o functie digestive echilibrata.

Introducerea alimentelor se face progresiv, cu cate 20-30 de grame pe zi la o masa de lapte, care se reduce proportional pana la inlocuire. Administrarea alimentului nou se face cu lingurita. Se recomanda introducerea unui singur aliment pe saptamana, combinatiile de mai multe alimente se pot face dupa ce s-a testat toleranta fiecaruia in parte. La aparitia tulburarilor digestive se intrerupe alimentatia cu preparatul in cauza care se poate relua la cateva zile de la normalizarea tranzitului intestinal, iar in cazul in care tulburarile digestive reapar se renunta la el pentru o perioada mai lunga. Nu se recomanda obligarea copilului sa consume intreaga ratie oferita, pentru ca poate apare anorexia de opozitie. Nu trebuie stimulata obisnuinta pentru gustul dulce, alimental nou trebuie propus si nu impus. La momentul diversificarii creem un ritual de masa care trebuie respectat pentru ca in felul acesta copilul stie ca va veni ora mesei. Trebuie sa fie o atmosfera placuta, relaxata, fara jucarii, fara tensiuni ale mamei, fara lume de jur imprejur in acelasi loc si de preferat sa i se dea sa manance din acelasi bol.

Trebuie incurajata autoalimentarea care incepe cu apucarea unei bucati de paine sau biscuit care invata sa o mestece pe la 7-8 luni, la 9 luni sugarul poate sa isi tina cana din care bea, iar la 10 luni incepe sa foloseasca lingurita. Stangaciile de inceput care schimba directia corecta a alimentelor spre gurita si murdaresc hainele nu trebuie pedepsite; ele reprezinta momente de experienta in dezvoltarea autonomiei sugarului. Succesul diversificarii alimentatiei este legat de atituginea, pregatirea si educatia mamei de care depind cantitatea, calitatea si modalitatea de a alimenta copilul.

Nu rata
Pe acelasi subiect