Oceanul reprezinta 70% din suprafata planetei Pamant, aproximativ trei miliarde de oameni depind de peste ca sursa primara de proteine, iar valoarea economiei oceanului reprezinta un trilion si jumatate de dolari in fiecare an pentru economia mondiala.
Dependenta economica si sociala de oceane este, asadar, o realitate. Cu toate acestea, de ani de zile s-a crezut ca acestea constituie dreptul fiecaruia si responsabilitatea nimanui. Omenirea a vazut in apele oceanice cel mai bun aliat pentru a promova dezvoltarea economica si socio-culturala a natiunilor si, la randul sau, cea mai buna solutie pentru a scapa de ceea ce nu mai avea nevoie. Cine ar indrazni sa opreasca marile progrese ale istoriei si ale cresterii economice din cauza pagubelor pe care folosirea lor necontrolata le-ar putea provoca in viitor?
Dupa marile revolutii industriale, nu doar natiunile europene, ci si continentele americane si asiatice au inceput sa vada avantajele si gama de posibilitati pe care carbunele, petrolul si gazele naturale le ofereau pentru dezvoltarea tehnologiilor, mijloacelor de transport, educatiei si lumii. economii. Atunci a fost greu de inteles ca progresul si fericirea pe care combustibilii fosili le-au adus societatilor aveau si efecte negative.
Ignoranta si lacomia raman indraznete. Chiar si constienti de pagubele pe care activitatea umana le provoaca planetei si de perspectivele ingrozitoare de viitor care ne asteapta daca nu se iau masurile pertinente, chiar si astazi sunt foarte putine tari care se pot lauda cu munca lor pentru mediu. Am continuat sa exploatam pe deplin ceea ce planeta ne-a dat sa folosim in mod responsabil. De ce nu am facut nicio modificare? Prejudiciul deja cauzat are o solutie?
Ce se intampla in oceane
„Fiecare lacrima pe care o plangi… sfarseste inapoi in sistemul oceanic. Fiecare a treia molecula de dioxid de carbon pe care o expirati este absorbita in ocean. Fiecare a doua respiratie pe care o iei vine din oxigenul produs de plancton.”
„Fiecare lacrima pe care o plangi… sfarseste inapoi in sistemul oceanic. Fiecare a treia molecula de dioxid de carbon pe care o expirati este absorbita de ocean. Fiecare a doua respiratie pe care o iei vine din oxigenul produs de plancton.”
Oceanele nu au fost create pur si simplu pentru a ne hrani cu speciile lor rafinate si pentru a ne uimi de frumusetea lor; sunt si o sursa de viata pentru umanitate. Rolul sau in reglarea temperaturilor si a climei, crearea de oxigen, absorbtia dioxidului de carbon si gazele cu efect de sera si mentinerea ciclului apei face ca importanta sa sa fie incalculabila. Mai mult, daca nu ar fi oceanele, Pamantul ar fi ca Marte; viata pe planeta noastra ar fi pur si simplu imposibila.
Cu toate acestea, activitatile umane si practicile abuzive submineaza capacitatea oceanelor de a face din Pamant un loc locuibil. Pescuitul necontrolat, emisia masiva de gaze cu efect de sera, cautarea nesatioasa a combustibililor fosili si utilizarea marii ca groapa de gunoi sunt, fara indoiala, practicile care dauneaza cel mai mult oceanelor. Ceea ce a fost creat ca un sistem perfect de dependenta va semna judecata generatiilor viitoare daca procesul pe care il traim nu este inversat.
Ca exista cinci oceane cu temperaturi diferite nu este o coincidenta. Curentii de apa transporta caldura pe care oceanele o absorb pentru a regla temperatura Pamantului. Datorita acestui mecanism, viata in Ecuador este posibila si exista fenomene atmosferice precum El Nino si La Nina, care fac posibile perioade de ploaie si seceta. Mai mult, desi padurile tropicale amazoniene si-au luat meritul pentru ca sunt „plamanii lumii”, realitatea este ca oceanele creeaza aproape 50% din oxigenul pe care il respiram.
Cu toate acestea, capacitatea sa de a mentine o rata care sa asigure supravietuirea tuturor speciilor a scazut pe masura ce temperatura planetei a crescut. Cauza principala a cresterii temperaturii in oceane a fost emisia de gaze cu efect de sera in atmosfera. Capacitatea organismelor insarcinate de a absorbi dioxidul de carbon din atmosfera, de a-l depune pe fundul oceanelor si de a crea oxigen a fost in scadere, neputand face fata cererii mari. Astfel, gazele raman stagnante in atmosfera si cresc temperatura suprafetei pamantului si a oceanelor, care in loc sa fie un instrument de relief devin complice la cresterea temperaturilor, dezghetarea polilor si ridicarea nivelului mare.
In incercarea lor de a absorbi cat mai mult dioxid de carbon posibil, oceanele si-au alimentat si propria acidificare, ceea ce ajuta efectele schimbarilor climatice sa devina treptat mai prezente. In mod similar, utilizarea fara discernamant a ingrasamintelor si a oceanului ca o groapa de gunoi globala multiplica viteza cu care dispar ecosistemele si speciile marine. Exista zone in ocean cu niveluri atat de scazute de oxigen incat viata este imposibila. Nu este surprinzator faptul ca aceste teritorii – numite zone moarte, cel mai apropiat lucru de deserturile sub mare – sunt frecvente in Golful Mexic.
Acidificarea oceanelor alimenteaza albirea coralilor. 20% dintre corali au murit si 24% sunt expusi riscului de colaps. Coralii nu sunt doar o sursa primara de hrana pentru biodiversitatea marine, ci si o bariera naturala de protectie pentru insule si zonele de coasta. Sursa: NOAA
Procesul poate fi inversat
Cu siguranta, una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta comunitatea internationala atunci cand vine vorba de gasirea de solutii este lipsa de cunostinte despre oceane. Pana acum, mai putin de 5% din adancimea sa a fost explorata; de fapt, exista harti mai detaliate ale suprafetei lui Venus si Marte decat ale fundului marii. Cu toate acestea, acesta nu a fost un motiv suficient pentru a reduce vointa organizatiilor internationale si a oamenilor de stiinta dispusi sa incetineasca schimbarile climatice si efectele acesteia.
Probabil una dintre cele mai discutate masuri este taxa pe carbon. Desi aceasta taxa exista din 2005 in Uniunea Europeana, se aplica doar poluatorilor mari, iar sumele pe care acestia trebuie sa le plateasca pentru emisiile in exces, in comparatie cu profiturile lor, sunt destul de ridicole. Ceea ce se urmareste cu aceasta taxa este ca atat producatorii, cat si consumatorii sa isi reduca dependenta de combustibilii fosili si sa opteze pentru energiile regenerabile. Aceasta ecuatie este aceeasi care este atribuita alcoolului, tutunului si chiar zaharului in unele tari europene: un descurajator economic urmareste reducerea consumului. Dar realitatea este ca tributul nu si-a gasit multi aliati in drumul sau spre implementare. Statele Unite,
Taxa pe carbon se bazeaza in intregime pe tarile dezvoltate, cu guverne si oficii administrative suficient de puternice pentru a implementa in mod eficient aceasta masura. A face lumea sa depinda de vointa lor politica este prea riscant, asa ca trebuie sa adoptam masuri care nu numai ca au un impact indirect asupra comunitatii internationale, ci si promoveaza schimbarea directa, adica masuri direct concentrate pe imbunatatirea capacitatii de raspuns a tarile cel mai putin dezvoltate si cele mai vulnerabile la schimbarile climatice, in special statele insulare mici in curs de dezvoltare (SIDS).
In 2012, in cadrul Conferintei Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabila, a aparut pentru prima data conceptul de economie albastra . Acest model economic isi propune sa promoveze utilizarea responsabila si rationala a mijloacelor pe care oceanul le pune la dispozitie comunitatilor pentru a promova dezvoltarea acestora si a atenua efectele schimbarilor climatice. Noul model a reusit sa consolideze importanta oceanelor si sa modifice retorica internationala existenta pana acum, care a prioritizat economia verde . Astfel, in 2014 a fost semnata declaratia de la Abu Dhabi, ratificand impactul enorm al oceanelor in atenuarea foametei si saraciei si in crearea unor sisteme economice durabile.
Economia albastra este un model economic care este respectuos si sustinator. Acesta isi propune sa creeze afaceri si locuri de munca albastre, sa promoveze energiile regenerabile si sa se asigure ca amprenta activitatilor umane asupra mediului este redusa. SIDS sunt natiunile care ar putea beneficia cel mai mult de pe urma acestui model, in primul rand pentru ca sunt natiunile cele mai afectate de adversitatile schimbarilor climatice si in al doilea rand datorita dependentei lor mari de oceane. Dar guvernele SIDS, precum cea din Insulele Fiji, se confrunta cu o alta problema in aplicarea acestui model: lipsa de intelegere a populatiei lor. Provinciile Ra si Kadavu sunt printre cele mai afectate de poluarea apei si de cresterea nivelului marii. Cu toate acestea, guvernul din Fiji nu va putea pune in aplicare masuri de succes pana cand cetatenii sai nu sunt constienti si au abilitatile necesare pentru a face fata acestei provocari.
Zona maritima a SIDS, inclusiv zonele economice exclusive, depaseste suprafata terestra. Din acest motiv, dependenta lor de oceane – mai ales in cazul pescuitului – este imensa. Sursa: OHRLLS
Conferinta Natiunilor Unite asupra Oceanelor
Desi primele semne ale poluarii oceanelor au aparut deja in ultimul secol si importanta conservarii acestuia a fost inclusa in trecere in marile conferinte climatice sau in planuri internationale de actiune, lumea a fost nevoita sa astepte pana in 2017 pentru a putea asista la primul conferinta in cadrul careia protectia si conservarea oceanelor a fost tema principala.
Singurul angajament pe care statele membre ale Natiunilor Unite l-au acceptat pana acum pentru a salva oceanele a fost cel de-al paisprezecelea obiectiv de dezvoltare durabila – conservarea si utilizarea durabila a oceanelor, marilor si resurselor marine pentru o dezvoltare durabila -, semnat in septembrie 2015. Cu ONU Conferinta Natiunilor asupra Oceanelor, datoria de a conserva oceanele a devenit de netagaduit. In perioada 5 – 9 iunie 2017, reprezentantii statelor membre ale Natiunilor Unite s-au intalnit la New York pentru a promova masuri care sa garanteze respectarea obiectivului 14.
Conferinta s-a deschis cu o ceremonie traditionala din Fiji. In mod ironic, conferinta urma sa aiba loc initial in arhipelag, dar pagubele cauzate de ciclonul Winston – cel mai grav din istoria natiunii – au fortat ca conferinta sa fie mutata la New York. Sursa: Tara
In cadrul conferintei, reprezentantii diferitelor state au putut discuta despre masurile de combatere a poluarii marine, a pescuitului ilegal si a acidificarii oceanelor. Dar importanta acestei conferinte depaseste acceptarea anumitor masuri: pentru prima data a fost recunoscuta relatia dintre bunastarea oceanelor si atingerea celorlalte obiective de dezvoltare durabila si s-a facut apel la importanta constientizarea umanitatii cu privire la poluare si necesitatea de a conserva oceanele.
Acesta este motivul pentru care la intalniri nu au participat doar reprezentanti ai statelor. Diverse ONG-uri, societatea civila, sectorul privat si comunitatea stiintifica si academica au fost invitate sa participe la discutii. Pentru a creste participarea tuturor oamenilor — pentru ca oceanele sunt un drept si o datorie a intregii umanitati — a fost deschisa o platforma in care oricine putea include angajamente voluntare, care au fost ulterior incluse in declaratia finala „Oceanul nostru, viitorul nostru: un apel. la actiune”.
O demonstratie de leadership international?
Conferinta Oceanelor a fost marcata de esenta inconfundabila a intalnirilor internationale: tarziu, rau si niciodata. Dupa ce ani de zile au avertizat asupra impactului pe care l-ar avea schimbarile climatice asupra planetei, abia cand natiunile au experimentat efectele schimbarilor climatice pe propriile terenuri si au inceput sa perceapa schimbarile climatice ca pe o problema de securitate nationala, au decis sa se intalneasca pentru a propune solutii. la problema. Fructul conferintei s-a alaturat curand listei lungi de acorduri internationale incheiate in ultimul moment in care cuvintele de angajament nu au garantia necesara pentru a implementa efectiv orice masura.
Pe de alta parte, conferinta lasa o usa deschisa sperantei. Cu cateva zile inainte de a avea loc, SUA si-au anuntat retragerea din acordul de la Paris. Pe atunci se credea ca aceasta decizie va marca dezvoltarea luptei impotriva schimbarilor climatice, incetinind si descurajand restul tarilor, dar realitatea fericita a fost alta. In timp ce mass-media a prezis un viitor intunecat pentru lupta impotriva schimbarilor climatice fara SUA, celelalte 192 de natiuni care alcatuiesc Natiunile Unite s-au intalnit la New York pentru a se confrunta impreuna cu una dintre cele mai mari amenintari la adresa supravietuirii planetei.
Desi conferinta a fost un pas catre crearea unei lumi mai durabile si mai respectuoase cu oceanul, umanitatea nu se poate multumi cu angajamente bazate pe simpla credinta in guverne. Pana cand poluarea oceanelor si schimbarile climatice nu vor mai fi percepute ca o problema politica, pana cand vom intelege ca marile sunt un drept, dar si o datorie si nu acceptam ca noi suntem cei care depindem de oceane pentru a supravietui si nu invers, exista putine sperante de imbunatatire atat pentru Pamant, cat si pentru umanitate.