Cine poarta negru devine depresiv

Cat de trista ar fi viata daca in jurul nostru ar exista doar alb si negru! Din fericire, lumea este plina de culoare, iar fiecare dintre zecile de culori si nuante ne influenteaza in mod diferit: unele ne linistesc, altele, dimpotriva, ne agita.

In Extremul Orient cromoterapia este practicata inca de acum cateva mii de ani. De atunci si pana acum, a cas- tigat, in intreaga lume, din ce in ce mai mult teren in randul metodelor neconvent ionale de tratament. Si asta pentru ca este o terapie eficienta si la indemana. Culorile iiti pot reda tonusul, vitalitatea si increderea in tine. Te reechilibreaza energetic si te ajuta sa fii mai sanatoasa. Pentru a incepe terapia prin culori trebuie doar sa stii de care culoare ai nevoie la un moment dat. O poti aplica acasa, apeland la una dintre metodele de mai jos.

ImbrAcAmintea. O metoda simpla de a te trata prin culoare este sa porti haine in culoarea de care ai nevoie.

Lampa. Foloseste o lampa-reflector cu bec colorat (alegi culoarea de care ai nevoie) sau un proiector de diapozitive la care atasezi filtre colorate. Apoi fa intuneric in inca pere. Dezbraca-te complet, intinde-te pe pat si lasa lumina colorata sa te inconjoare timp de 15-30 de minute. Dupa aceea te imbraci, dar ramai in incapere, pe intuneric, inca 15-30 de minute.

Apa energizatA. Inveleste paharul sau sticla din care bei cu un celofan colorat, apoi umple recipientul respectiv cu apa. Astfel vei primi odata cu lichidul si vibratiile culorii.

Vizualizarea. Alege un spatiu linistit, intinde-te comod, inchide ochii si imagineaza-t i ca privesti la un ecran urias, de o anumita culoare, aleasa in functie de afectiune. Fa in fiecare zi o sedinta de 20 de minute.

Interioarele Si hrana. Tine cont de efectele culorilor cand iti decorezi casa (culoarea zugravelii, a obiectelor din jur) sau cand prepari mancarea si vei aduce un plus de beneficiu sanatatii si starii tale de spirit.

Rosu

Doar ti-o imaginezi si deja te simti agitata. Este, intr-adevar, foarte tonica. Ro- sul aprinde pasiunea sexuala, dar – atent ie! – poate starni si sentimente de ma- nie. Cei care iubesc rosul sunt dinamici, pasionali si deseori agresivi. Urasc monotonia, le place sa iasa in evidenta, sa fie recunoscuti de ceilalti. Energizeaza, binedispune, incalzeste. Este indicata in indigestie, constipatie, anemie, astenie, depresie, oboseala, boli infectioase ca gripa, guturaiul, viroza respiratorie (fara stari febrile), reumatismul cronic degenerativ. Are si efecte antiseptice, dar nu este recomandata in afectiuni inflamatorii acute.

Rosul se echilibreaza cu verde. Folosita in exces face rau: creste tensiunea arteriala si temperatura, accelereaza pulsul, starneste sentimente de anxietate, manie si violenta… cu alte cuvinte, te agita mai mult decat ar fi cazul. Nu iiti vopsi peretii dormitorului in rosu, caci favorizeaza aparitia insomniilor, mai ales daca ai o personalitate colerica. Evita ro- sul daca ai probleme cu inima sau o inflamat ie, febra, hipertensiune.

Galben

Este tonica, dar nu agita. Cei carora le place galbenul sunt sociabili, entuziasti, uneori chiar prea vorbareti. Preferinta pentru galbenul puternic denota tendinte spre aroganta, in timp ce pasiunea pentru nuantele blande de galben dezvaluie lipsa de curaj (de aici expresia s-a ingalbenit de frica).

Perfecta pentru decorarea sufrageriei, camerei de zi si a salilor de sedinte, caci favorizeaza comunicarea. Este culoarea de care ai nevoie cand esti deprimata sau trista, mai ales asociata cu albastru, verde sau violet. Te ajuta sa gandesti mai repede si te binedispune. Stimuleaza activitatea sistemului digestiv si a sistemului nervos (atentie, memorie, concentrare).

Este recomandata in stari depresive, afectiuni hepatice sau biliare, migrena, diabet, afectiuni ale pielii, retent ie de apa, pareze. Este prea puternica pentru cei care sufera de tulburari emotionale extreme si ca- deri nervoase (verdele sau albastrul le este mult mai de ajutor). Nu abuza de galben – provoaca epuizare si stimuleaza exagerat activitatea mentala. Este contraindicata in stari febrile, inflamatii acute, nervozitate, palpitatii, constipatie cronica.

Albastru

Este culoarea onestitatii si a loialitatii. Dar este in acelasi timp nobila, de unde si expresia sange albastru. Daca esti atrasa de albastru inseamna ca ai mare nevoie de calm si armonie. Esti prevaza- toare in toate si constincioasa. Albastrul favorizeaza comunicarea cu persoanele din jur si aduce inspiratia. Are efect sedativ, deci te ajuta daca suferi de insomnii.

Combate febra si tonifica sistemul nervos. Racoreste – in zilele toride de vara iimbraca-te in albastru. Este benefica celor care sufera de inflama- tii, caderi nervoase sau care au suferit un soc emotional.

Daca vrei sa slabesti, ma- nanca dintr-o farfurie albastra – scade pofta de mancare. Nu o folosi in exces caci risti sa devii o persoana care se lasa condusa si de care se profita, te deprima si iiti starneste regretele. Daca nu vrei sa renunti la albastru, poarta-l combinat cu portocaliu.

Violet

Creativitatea, intuitia si meditatia sunt asociate cu aceasta culoare. Cei atras i de violet sunt, in general, timizi. E de ajutor in special celor care trebuie sa asimileze si sa structureze in minte multe informatii. Este benefica in agitatii emotionale, calmeaza si combate insomnia. Inainte de culcare imagineaza-ti aceasta culoare (sau vopseste peretii intr-o nuanta pala de mov) si vei dormi ca un bebelus. Violetul este util in intoxicatii, boli infectioase, tulburari de vedere, dureri articulare si ajuta organismul sa absoarba mai bine nutrientii. Pentru unele persoane, in special pentru cele cu tendinte depresive, este o culoare prea puternica.

Verde

Culoarea respectului de sine, verdele aduce armonie, liniste interioara, speranta si relaxare. Cei atrasi de verde cred in dragostea romantica. Preferinta pentru tonurile de verde spre galben indica o personalitate flexibila, echilibrata, loialitate si spirit de aventura; persoanele atrase de tonurile de verde-albastru sunt spirituale si nu-si pierd usor sperantele. Nicio alta culoare nu are efecte de linistire atat de puternice ca verdele.

Alege- o fara ezitare cand esti nervoasa si iritata. Are actiune antiseptica si detoxifianta, scade tensiune arteriala, alina durerile de cap si de articulatii. Prea mult verde oboseste, scade capacitat ile mentale si da dureri de cap. Cand ai de rezolvat o problema importanta si ai nevoie de o gandire limpede, nu te iimbra ca numai in verde. Opteaza pentru combinatia verde-portocaliu.

Portocaliu

Este o culoare prin excelenta calda. Asemenea rosului, este energizanta, dar are mai putine efecte negative. Oamenii care iubesc viata sunt, in general, atrasi de portocaliu. Aduce un plus de vitalitate si veselie. Ideala daca te simti deprimat, singur sau lipsit de motivatie. Stimuleaza inima, tiroida, metabolismul, dar si… pofta de mancare. Pune in bucatarie un obiect de aceasta culoare si vei simti imediat efectele. Antispastica, iimbunatateste digestia si intareste sistemul imunitar.

Utila si in afectiuni respiratorii, balonari, artrita. Stimuleaza creativitatea. Nu abuza de portocaliu – in loc sa te binedispui vei deveni agitat, incisiv… adica o persoana nu prea placuta. Tempereaza- i efectele asocind-o cu nuante de verde-albastru.

Negru

Nu este chiar o culoare, ci un pigment care da putere si profunzime culorilor. Femeile care se iimbraca in negru iisi doresc sa se inconjoare de mister. Preferinta catre negru indica nevoia de suport emo- tional (cati adolescenti nu trec prin perioada negrului?), dar si mari nemultumiri existentiale.

Cei atrasi in mod deosebit de aceasta culoare sunt negativisti si pot ajunge obsedati de moarte. Daca un copil de varsta mica este atras de negru (deseneaza sau picteaza folosind mult negru) inseamna ca este stresat si are nevoie de ajutor, atentie si afectiune din partea parintilor.

Induce somnul si prega- teste organismul pentru odihna. Daca ai un temperament electric, un pic de negru iiti prinde bine. Numai cei cu personalitate puternica pot combate efectele negative ale negrului. Nu purta negru prea multa vreme, altfel risti sa devii confuza si sa te deprimi.

Alb

Tonifiant si purificator, albul este simbolul puritatii si al inocentei. Pigmentul alb nu contine nicio culoare, in timp ce in lumina alba sunt prezente toate culorile. Astfel, fiind atat de bogat colorat, albul actioneaza la toate nivelurile: psihic, mental, emotional, fizic…

Are proprietati antibacteriene. Nu intamplator spitalele si cabinetele medicale au optat pentru aceasta culoare. De asemenea, este o culoare potrivita si pentru birouri, caci iii stimuleaza intelectual pe ocupanti si iii face mai productivi. Nu are efecte negative asupra personalitat ii sau comportamentului.

Culorile n alimentaTie

Stii, desigur, ca este esential pentru sanatate sa ai o alimentat ie diversa. De aceea, ingrijeste-te sa-ti compui meniuri cat mai colorate. Fructe si legume albe, rosii, verzi, bleu fiecare culoare care se regaseste n farfuria ta ti aduce un strop de sanatate. Pigmentii naturali si substantele care coloreaza atat de frumos fiecare aliment au si rol terapeutic: previn aparitia multor afectiuni, ntarzie mbatranirea si te mentin n forma. Data viitoare cand te duci la piata, alege alimente cat mai intens colorate.

Alimentele bleumarin si indigo (mure, struguri, prune, vinete, coacaze, masline, ciuperci negre) contin substan- te cu proprietati anticancerigene, cresc rezistenta organismului la infectii, actioneaza benefic asupra vaselor de sange, oaselor si rinichilor, stimuleaza memoria si functiile motorii.

Alimentele galbene si portocalii (caise, piersici, cartofi, morcovi, dovleac, mango, ardei galben, banane, pere, la- maie, portocala, mar, pepene galben) previn distrugerea celulelor, protejeaza pielea de actiunea nociva a razelor solare, mbuna tatesc vederea, ntarzie mbatrnirea ochiului, reduc riscul aparitiei bolilor de inima si scad nivelul colesterolului.
Alimentele rosii (rosii, sos de tomate, ceapa rosie, pepene verde, grapefruit, ardei rosu, cirese, capsuni, fra- gute) combat actiunea nociva a radicalilor liberi, prevenind astfel aparitia unor tipuri de cancer si a bolilor cardio-vasculare. Sunt tonifiante si favorizeaza buna circulatie a sangelui.
Alimentele verzi (spanac, broccoli, patrunjel, ardei, salata verde, kiwi) previn aparitia cancerului, mbunatatesc circulatia si activitatea sistemului digestiv, stimuleaza activitatea organelor de reproducere.
Nu rata
Pe acelasi subiect