Cele 8 diferente dintre celula animala si celula vegetala (explicate)

Conform celei mai recente clasificari taxonomice, lumea fiintelor vii este impartita intr-un total de sapte regate. Dar nu este un secret pentru nimeni ca, dintre acestia, cele mai cunoscute doua sunt, fara indoiala, animalul si vegetalul. Animalele si plantele constituie doua regate total diferite de fiinte vii si, cel putin din punctul nostru de vedere uman, ele sunt, datorita relevantei lor in viata noastra, cele mai importante.

Animalele sunt (suntem) organisme pluricelulare rezultate din agregarea celulelor animale care se specializeaza sa formeze organe si tesuturi mai mult sau mai putin complexe care dau nastere unei fiinte heterotrofice (consuma materie organica) care se reproduce sexual si prezinta sisteme de mobilitate, prezentand un anumit tip. de simetrie in corpul sau. Au aparut in urma cu 750 de milioane de ani si au fost identificate un total de 953.000 de specii diferite.

Plantele, la randul lor, sunt si organisme pluricelulare, dar rezultatul agregarii celulelor vegetale care au proprietatea aproape exclusiva (impartasita cu algele si cianobacteriile) de a efectua fotosinteza, proces care permite obtinerea energiei pentru a-si sintetiza propriul organic. materie prin lumina. Plantele nu au sisteme de locomotie si se pot reproduce sexual sau asexuat. Au aparut in urma cu 541 de milioane de ani si au fost identificate un total de 215.000 de specii.

Si printre aceste definitii, exista doua concepte cheie: celula animala si celula vegetala. Si este ca toate diferentele pe care ni le putem imagina intre un animal si o planta se reduc la asta. La diferentele morfologice si fiziologice dintre celula animala si celula vegetala, care sunt unitatea fundamentala a ambelor tipuri de fiinte vii. Din acest motiv, in articolul de astazi si, ca intotdeauna, cu ajutorul celor mai prestigioase publicatii stiintifice, urmeaza sa analizam cele mai importante diferente dintre celula animala si celula vegetala sub forma de puncte cheie .

Ce este o celula animala? Si o celula vegetala?

Inainte de a intra in profunzime si de a prezenta principalele diferente dintre celulele animale si cele vegetale sub forma de puncte cheie, este interesant (si, de asemenea, foarte important) sa ne punem in context si sa definim ambele celule individual. Sa vedem, deci, ce este mai exact o celula animala si o celula vegetala.

Celula animala: ce este?

O celula animala este un tip de celula eucariota care constituie cea mai simpla unitate biologica a tesuturilor animale . Si este ca toate animalele sunt rezultatul unirii celulelor animale care, diferind morfologic si fiziologic in diferite tipuri de celule, dau nastere tuturor organelor si tesuturilor regnului animal.

Fiecare celula animala este alcatuita in esenta din trei elemente: membrana plasmatica (invelisul celular care separa mediul intern de cel extern), citoplasma (mediul intern in care se afla diferitele organite celulare) si nucleul celular (o structura cuprinsa in printr-o membrana plasmatica in interiorul careia se afla materialul genetic).

Celulele animale au un metabolism bazat pe heterotrofie , adica aceste celule trebuie sa consume materie organica ca sursa de carbon si energie. Cand mancam (mancam mereu alte vietuitoare), facem acest lucru pentru a oferi acestor celule materia de care au nevoie pentru a se regenera si pentru a avea energie sub forma de ATP.

Astfel, digestia are loc la nivel intracelular. Aceste celule animale realizeaza o endocitoza a nutrientilor, facandu-le sa intre prin membrana plasmatica si degradandu-le in biomolecule simple care actioneaza ca intermediari ai metabolismului. Pentru a face acest lucru, le lipseste un perete celular (o structura care este prezenta in plante), lucru care, la randul sau, permite marea lor diversitate morfologica.

Si este ca celulele animale pot lua o mare varietate de forme : neuroni, celule musculare, celule epiteliale, celule de rinichi, spermatozoizi, ovule, globule rosii, limfocite, adipocite… Si aceasta diversitate morfologica si fiziologica explica faptul ca, evident, fara tinand cont de bacterii, animalul este regnul cu cel mai mare numar de specii diferite.

Originea celulei animale dateaza de aproximativ 750-700 de milioane de ani in trecut, aparand ca o evolutie a protozoarelor. Si practic toate animalele (cu exceptia celor 28 de specii de loricifera ale caror celule nu au mitocondrii) sunt aerobe, adica celulele lor consuma neaparat oxigen (si elimina dioxidul de carbon ca deseu), un compus pe care mitocondriile (un tip de organele celulare) trebuie sa genereze energie pentru ca aceste celule animale sa ramana in viata si functionale.

Celula vegetala: ce este?

O celula vegetala este un tip de celula eucariota care constituie cea mai simpla unitate biologica a tesuturilor vegetale . Acestea sunt, cu exceptia algelor (care nu apartin regnului vegetal, ci cromistului) si cianobacteriilor (care apartin regnului bacteriilor), singurele celule specializate in realizarea fotosintezei.

Astfel, celulele vegetale nu au un metabolism bazat pe heterotrofie, ci pe autotrofie (organismul este capabil sa-si creeze propria hrana) si, mai precis, pe fotoautotrofie. Celulele vegetale sunt capabile sa transforme energia luminoasa din lumina soarelui in energie chimica.

Celulele vegetale isi bazeaza metabolismul pe fotosinteza . Iar aceasta energie chimica este „inmagazinata” astfel incat, dupa fixarea (care este un concept pe care il putem intelege ca „captarea”) dioxidului de carbon atmosferic, ele sa poata uni atomii de carbon cu molecule din ce in ce mai complexe la nivel biochimic pana la obtinerea materiei organice. si da oxigen ca produs rezidual.

La nivel structural, celor trei elemente pe care le-am vazut in celula animala, ar trebui sa adaugam un al patrulea: peretele celular. Aceasta structura, prezenta in celulele vegetale, fungice si bacteriene, este un invelis suplimentar situat deasupra membranei plasmatice cu functia de a conferi rigiditate celulei si de a o proteja de mediul exterior. Acest perete, la plante, este alcatuit practic din celuloza.

In orice caz, aceasta prezenta a peretelui celular limiteaza foarte mult diversitatea morfologica pe care o pot dobandi aceste celule vegetale . Prin urmare, majoritatea celulelor vegetale sunt dreptunghiulare. Aceasta, la randul sau, limiteaza varietatea de tesuturi pe care le au plantele si explica, in parte, de ce diversitatea speciilor de plante este mai mica decat cea a animalelor: 215.000 si, respectiv, 953.000.

In plus, alte caracteristici importante este prezenta, in citoplasma, atat a cloroplastelor (organite exclusive ale plantelor alge in interiorul carora se gasesc pigmentii de clorofila care, pe langa faptul ca sunt responsabili de culoarea verde a plantelor, permit reactiile fotosintetice) cat si un vacuol mare, o structura mare pe care celula plantei o foloseste pentru a stoca apa si substante nutritive. Toate plantele de pe Pamant sunt formate din aceste celule vegetale.

Cum sunt diferite celulele animale si celulele vegetale?

Dupa ce am analizat in profunzime ambele celule, a devenit cu siguranta mai mult decat clar ca celulele animale si vegetale sunt ca ziua si noaptea. Au evoluat separat cu sute de milioane de ani in urma, asa ca proprietatile lor morfologice si fiziologice sunt foarte diferite. Si desi am putea face o lista aproape infinita de diferente, am pregatit o selectie a principalelor diferente dintre celulele animale si celulele vegetale pentru ca tu sa poti ramane, vazand-o sub forma de puncte cheie, cu cele mai relevante informatii.

1. Celulele animale sunt heterotrofe; plante, fotoautotrofe

Celulele animale au la baza heterotrofie, adica au nevoie sa consume materie organica si sa digere nutrientii intracelular pentru a obtine carbonul si energia necesare. In schimb, celulele vegetale sunt fotoautotrofe, adica nu au nevoie sa consume materie organica , deoarece prin fotosinteza, un proces de obtinere a energiei chimice din lumina soarelui, o pot sintetiza.

2. Celulele vegetale au un perete celular; animalele, nu

La nivel structural, celulele vegetale au un perete celular, un invelis suplimentar in jurul membranei care ofera rigiditate si o mai mare protectie celulei. Celulele animale, pe de alta parte, nu o au. Membrana sa este „goala”, lucru care explica si urmatorul punct pe care urmeaza sa-l vedem.

3. Diversitatea morfologica a celulelor animale este mai mare

Neavand perete celular, celulele animale pot adopta o diversitate morfologica mult mai mare . Ganditi-va doar cat de diferit este un neuron de o celula musculara. In schimb, celulele vegetale sunt mult mai limitate din punct de vedere al formei din cauza peretelui celular, fiind mereu ca prisme dreptunghiulare, cu putina varietate.

4. Membrana plasmatica animala contine colesterol; legumele, nu

Atat celulele animale, cat si cele vegetale au o membrana plasmatica, care consta dintr-un strat dublu lipidic care separa mediul intern de cel extern. In orice caz, compozitia lor este diferita intr-un aspect cheie: celula animala are colesterol (o lipida care scade fluiditatea membranei) si celula vegetala nu.

5. Celula animala stocheaza energie in glicogen; legumele, in amidon

Atat celulele animale, cat si cele vegetale isi stocheaza energia prin biomolecule. Dar felul in care o fac este diferit. In celula animala, rezerva de energie este sub forma de glicogen; in timp ce in leguma se da sub forma de amidon. Ambele sunt polizaharide, dar structura lor chimica este diferita.

6. Celula vegetala are cloroplaste; animalul, nu

Cloroplastele sunt organite care contin clorofila, pigmentul care face posibile reactiile de fotosinteza. Celulele animale nu fotosintetizeaza niciodata , asa ca in mod evident le lipsesc aceste cloroplaste. In schimb, toate celulele vegetale le contin, ceea ce explica si de ce, din cauza acestor pigmenti de clorofila, plantele sunt verzi.

7. Celula animala are centrioli; legumele, nu

Centriolii sunt microtubuli care, pe langa mentinerea structurii celulei, sunt responsabili de interventia in diviziunea celulara (sunt tuburile cilindrice care servesc drept suport pentru ca, atunci cand celula se imparte, se separa corespunzator) si de a fi „ autostrada” de-a lungul careia se deplaseaza celelalte organite. Si o diferenta importanta intre aceste celule este ca, in timp ce animalul le are, plantei ii lipsesc.

8. Celula vegetala are o singura vacuola mare; animalul, mai multe mici

Vacuolele sunt organite celulare care constau dintr-un fel de vezicule cu functia de a stoca nutrienti si apa. In cazul celulei vegetale, exista o singura vacuola mare care ocupa practic intreaga citoplasma , deoarece este esential pentru mentinerea echilibrului hidric si pentru a da turg peretelui celular. Pe de alta parte, in celula animala sunt mai multe, dar sunt mici si nu reprezinta o parte atat de importanta a citoplasmei.

Nu rata
Pe acelasi subiect