Care sunt tipurile de orientare sexuala?

In etapa de adolescenta, de la aproximativ 12 pana la 16 ani, se dezvolta orientarea sexuala si sentimentele de atractie interpersonala.  Majoritatea fiintelor umane sunt atrase de sexul opus, o proportie mai mica de acelasi sex, iar altele de ambele sexe.

In acest sens, indiferent de situatie, atractia interpersonala este conditionata de factori biopsihosociali. Acest lucru devine evident atunci cand o emotie este atat de puternica incat ne face sa alegem o persoana sau alta, pentru aceeasi emotie, chiar si atunci cand acea alegere este prost inteleasa sau normativa.

Comportamentul sexual este complex.In orientarea sexuala nu intervin doar aspecte legate de comportament, ci influenteaza si altele precum varsta, situatia, fanteziile si afectiunile. APA, Asociatia Americana de Psihologie, afirma ca orice conduita sexuala care nu dauneaza fizic sau spiritual individului, partenerului sau tertilor trebuie sa fie considerata o varianta sexuala si, prin urmare, trebuie respectata.

„In ceea ce priveste problema relatiilor, opinia mea generala este ca libertatea inseamna libertate pentru toata lumea. Oamenii ar trebui sa fie liberi sa intre in orice fel de relatie doresc.”

Tipuri de orientare sexuala

Orientarea sexuala se refera la un model de atractie sexuala, emotionala sau iubitoare fata de un anumit grup de oameni, definit de sexul lor. Orientarea sexuala si studiul acesteia pot fi impartite in patru grupuri principale.

  • heterosexualitate. Ar fi acele persoane care sunt atrase de persoane de sex opus.
  • Homosexualitate. Cei care sunt atrasi de persoane de acelasi sex.
  • Bisexuali. Sunt cei care sunt atrasi de persoane de ambele sexe.
  • Asexuali. Persoane cu lipsa de orientare sexuala.

Terminologie noua

Desi principala dihotomie in sexualitate continua sa fie heterosexualitate-homosexualitate, eterogenitatea in ceea ce priveste orientarea sexuala este de fiecare data mai mare si nasterea unei noi terminologii este constanta. Printre aceste noi tendinte le gasim pe cele care se bazeaza pe fenomene subiective, cum ar fi:

  • pansexualitatea. Cunoscuta si sub denumirea de omnisexualitate, polisexualitate sau trisexualitate. Este o orientare sexuala caracterizata prin atractie sexuala sau romantica fata de alte persoane, indiferent de sexul si  genul acestora . Prin urmare, pansexualii pot fi atrasi atat de barbati, cat si de femei. La fel si pentru acele persoane care nu se simt identificate cu genul lor, inclusiv, de exemplu, intersexuali, transsexuali si intergenere.
  • Demisexualitatea.  Demisexualitatea este descrisa ca aparitia atractiei sexuale numai in unele cazuri in care s-a stabilit anterior o puternica legatura emotionala sau intima.
  • Lithsexualitatea.  Persoanele cu acest tip de orientare sexuala experimenteaza atractie fata de alte persoane, dar nu simt nevoia sa fie rasplatite .
  • Autosexualitatea. Atractia care este experimentata fata de sine. Poate fi inteles ca o modalitate de a cultiva afectiunea sau stima de sine.
  • spornosexual . Este vorba despre cei care experimenteaza placerea sa-si etaleze trunchiul puternic pe retelele de socializare. Chiar mai mult decat fetele lor, isi etaleaza orele de sala.
  • Grey-asexualitate . Sunt cei care pot simti dorinta sexuala in timp util.
  • Antrosexualitatea. Sunt oameni care nu se definesc drept heterosexuali, bisexuali, homosexuali sau pansexuali. Sunt atrasi de ambele genuri, dar refuza sa fie etichetati in oricare dintre conceptiile de mai sus.

Etichetele care se refera la aceste tipuri de sexualitate nu se nasc din domeniul psihologiei sau al biologiei, de parca s-ar fi nascut heterosexualitatea si homosexualitatea. Ele apar mai degraba ca parte a unei miscari sociale in favoarea egalitatii, pentru a revendica si a da vizibilitate diferitelor moduri de a trai sexualitatea.

In aceasta sectiune nu am inclus persoanele transsexuale, deoarece orientarea sexuala a unei persoane transsexuale este independenta de orientarea lor de gen.  De exemplu, un barbat se poate simti ca o femeie si poate fi lesbiana sau heterosexual.

Etapele istorice ale diversitatii sexuale

Sexualitatea este un construct social, astfel incat interpretarile despre expresiile sexualitatii in diferitele contexte si etape ale istoriei umanitatii nu pot pleca de la referinte si conceptii contemporane. Astfel, de exemplu, rolul jucat de valorile religioase si morale a avut o mare influenta asupra constructiei opiniei publice asupra diferitelor orientari sexuale de-a lungul istoriei, dand nastere in multe cazuri la stigmatizare si chiar la negatie.

Lupta pentru respectarea diversitatii sexuale constituie astazi o provocare pentru comunitati, in care recunoasterea variabilitatii sexuale si culturale este centrala. Insusi conceptul de diversitate sexuala a reprezentat o dezbatere intensa cu privire la vizibilitatea identitatilor si categoriilor consacrate.

Detractorii uniunilor afective homosexuale se bazeaza pe ipoteza discutabila ca homosexualitatea este nenaturala. In ultimii ani, din ce in ce mai multi biologi examineaza in mod obiectiv sexualitatea homosexuala la animale. Diversitate in orientarea sexuala a fost gasita la peste 450 de specii de animale, homofobia doar la una. Deci care este mai nenatural?

Nu rata
Pe acelasi subiect