Antreprenor sau angajat?

‘Money won’t make you happy… but everybody wants to find out for themselves.’

Zig Ziglar, vanzator, autor si vorbitor motivational, n. 1926

‘Banii nu aduc fericirea… dar toti vor sa afle pe cont propriu.’

Multi se intreaba daca nu ar putea castiga mai mult muncind 10-12 ore pe zi pentru ei, intr-o afacere proprie, in loc sa lucreze tot atat la un angajator pentru un salariu. Este o intrebare pe care sunt sigur ca si-a pus-o fiecare din noi la un moment dat si la care majoritatea nu au stiut cum sa raspunda sau pur si simplu s-au lasat purtati de cotidian si evenimente, sperand ca viitorul sa ii ajute sa dea raspuns la aceasta intrebare si sa-i impulsioneze inspre actiune.

Sfatul meu este ca daca ai spirit antreprenorial, nu ezita sa investesti intr-un proiect propriu. Spiritul antreprenorial este baza economiei si bunastarii oricarei tari, de aceea eu incurajez initiativa privata.

Dar iti recomand ca inainte de a porni propria afacere sa te angajezi si sa lucrezi pentru o companie cu profilul ales. Imagineaza-ti nu doar ca vei invata ingredientele secrete ale unei afaceri, fara riscuri pentru tine, ba chiar vei fi si platit pentru asta. Nu este minunat? Este.

Nu este insa usor sa conduci o afacere si sa nu crezi niciodata ca tu ai face lucrurile mult mai bine decat altul. Inainte de a da un verdict si a judeca pe altii, analizeaza afacerea si piata, toate aspectele industriei in care vrei sa activezi. Invata de la toata lumea: colegi, sefi, subalterni, furnizori, clienti, competitori. Toti sunt o sursa valoroasa de informatii, trebuie sa stii doar sa extragi ceea ce este esential pentru tine.

Cel mai important este sa incepi sa inveti inainte de a te lansa in investitii serioase. Daca te hotarasti sa incepi o afacere, nu te avanta cu capul inainte. Urmeaza-ti mereu visele, dar fii calculat. Fa-ti un plan de afaceri, fa o analiza SWOT, pune in balanta toate aspectele viitoarei afaceri, identifica riscurile si avantajele, oportunitatile si posibilele amenintari.

Este de preferat ca inainte de a intreprinde orice actiune intr-o afacere proprie sa lucrezi cativa ani in domeniul respectiv, invatand toate aspectele pe care le implica acel proiect. De exemplu, daca vrei sa iti deschizi o spalatorie auto, nu ezita sa lucrezi 2-3 luni la o spalatorie – ca simplu spalator, daca trebuie – inainte de a te apuca. Vei vedea ca te va ajuta foarte mult si vei economisi bani, timp, energie.

Daca totusi simti ca nu ai spirit de intreprinzator sau ca preferi siguranta unei cariere riscurilor unei afaceri, citeste acest blog si invata cum sa iti cladesti o cariera de succes. Principalul avantaj al unei afaceri proprii este independenta si faptul ca – aparent – intreaga ta capacitate o folosesti doar spre beneficiul tau. Dezavantaje ar fi riscurile implicate, timpul liber limitat, nervii, stresul etc.

Dar nu te grabi sa tragi concluzii. Ai sa vezi, citind acest blog, ca intotdeauna intreaga ta capacitate o folosesti in primul rand spre propriul tau beneficiu, chiar daca lucrezi pentru o companie. Tu esti intotdeauna primul beneficiar al muncii tale, chiar daca salariul nu este pe masura sau conditiile de munca sunt improprii. Tu esti cel care invata, tu esti cel care acumuleaza experienta, tu esti cel care isi dezvolta aptitudinile la locul de munca, tu esti cel care trage cele mai multe foloase din relatia companie-angajat, deoarece tu castigi pe termen lung, iar compania doar pe termen scurt.

Ceea ce este in tine, ceea ce stii este numai bunul tau, nu ti-l mai poate lua nimeni. Poti sa pierzi bani, putere, pozitie, un loc de munca, o afacere, dar experienta si cunostintele dobandite nu le poti pierde niciodata. Poti doar sa le sporesti. In schimb, o companie beneficiaza de pe urma valorii tale doar atata timp cat tu lucrezi acolo, fiind evident in dezavantaj fata de tine.

Orice te-ai hotari sa faci, asigura-te ca te pricepi si ca o faci cu pasiune! Cel mai important lucru este sa te duci dimineata la serviciu cu placere, indiferent ca este o afacere proprie sau doar o companie pentru care lucrezi.

Inainte de a intreprinde orice actiune in vederea lansarii unui proiect propriu, citeste cel putin doua carti de Robert T. Kiyosaki, ‘Tata bogat, tata sarac’ si ‘Cadranul banilor’. Acestea nu sunt neaparat ‘biblia’ intreprinzatorului, dar te vor ajuta sa gandesti intr-un anume fel si sa intelegi unele lucruri esentiale.

Nu rata
Pe acelasi subiect