Eccehomo-ul atribuit lui Caravaggio a apartinut colectiilor regale

Misterul din jurul tabloului atribuit lui Caravaggio care urma sa fie scos la licitatie la Madrid in aprilie inainte de a fi retras de la vanzare si protejat ca Bun de Interes Cultural incepe sa fie clarificat. O panza de aceeasi dimensiune si motiv apare in inventarele lui Carlos II si Carlos III.

Puzzle-ul documentar din jurul acestei opere, care reprezinta un eccehomo si apartine familiei Perez de Castro din Madrid, este complet: apare in inventarul contelui de Castrillo, vicerege de Napoli, care a adus-o in Spania intre 1657 si 1659. apoi a trecut la colectiile regale si de acolo la Academia Regala din San Fernando, care l-a schimbat cu un Alonso alb in 1823 politicianului Evaristo Perez Castro. De atunci, pana cand a aparut in sala Ansorena, atribuita scolii Ribera si la un pret ridicol (1.500 de euro) fata de valoarea sa de piata daca se confirma ca este un Caravaggio (mai mult de 100 de milioane pe piata internationala, cca. 30 in Spania), a ramas in afara radarului istoricilor.

Inventarele colecteaza toate bunurile unei personalitati la momentul mortii sale

Testamentul lui Carlos al II-lea (1661-1700) se refera in inregistrarea cu numarul 7793 la: „Un alt tablou, de excehomo, inalt de o iarda si jumatate: cu un cadru negru evaluat la saizeci de dubloni = exista”. Marimea si motivul coincid cu pictura lui Ansorena, desi autorul nu este mentionat. Totusi, in inventarul lui Carlos III (1716-1788), intocmit de Francisco de Goya, Jacinto Gomez si Francisco Bayeu (cei doi cumnati ai sai), la numarul 4598 apare urmatoarea referinta: „Vara y media de alto y cinci sferturi rare ca latime. Un Ecceomo cu inca doua cifre in doua mii de reali. Stilul Carabajio”.

Pictura se afla in asa-numitul Palacio de los Vargas sau Palacio la Casa del Campo, asa cum se numea atunci si, conform inventarului, se afla in dormitorul lui Carlos al II-lea.

„Ar putea fi plauzibil, dar avem nevoie de mai multe date”, spune Angel Aterido, profesor de Istoria Artei la Universitatea Complutense si specialist in pictura baroca, care a studiat colectiile de arta din acest pavilion. „Unde sunt regii, camerele trebuie sa fie decorate. Fiind un loc aproape de Palatul Regal, trebuie impodobit”, continua acest istoric. A fost o cabana de vanatoare si, desi foarte renovata, este cunoscuta de multi madrileni care trec pe langa ea intr-una dintre cele mai frecventate intrari ale Casa del Campo.

Aceste documente, potrivit acestui profesor, ar inchide una dintre ipotezele care au fost avute in vedere pana acum: ca tabloul a trecut din colectia lui Godoy la Academia Regala. „Nu avem nicio inregistrare a transferurilor din colectiile regale catre Godoy”, continua acest expert care considera si o ipoteza avansata de revista Ars: ca tabloul a fost confiscat de trupele franceze pentru a fi integrat in asa-numitul Muzeu Fernandino, care nu a fost niciodata. inaugurat. , si ca a trecut ulterior Academiei Regale sustine ca nu cunoaste originea Academiei Regale, unde apare pentru prima data in inventarul din 1821. si colectionar.

Aterido sustine ca mai multe picturi care apar in inventarele lui Carlos al II-lea si Carlos al III-lea se afla in prezent in aceasta institutie, cum ar fi tabloul lui Alonso Cano care apare imediat inainte de Caravaggio in inventarul cu inregistrarea 4597.

Cercetatoarea Belen Bartolome, care a publicat un studiu despre inventarul contelui de Castrillo in care a aparut pentru prima data Caravaggio, crede si ea ca este foarte plauzibil, mai ales ca celalalt tablou al artistului baroc pe care l-a adus viceregele de la Napoli. in Spania, o Salome, se afla inca in colectiile regale si poate fi vazuta in Palatul Regal din Madrid. „Misterul se clarifica”, spune el. „Este logic ca ar fi putut intra in Academie prin Muzeul Fernandino si trupele franceze”, continua Bartolome, care considera insa ciudat ca in inventarul lui Carlos al II-lea sa nu figureze ca un Caravaggio. Misterul lui eccehomo se limpezeste, dar raman zone de umbra.

Nu rata
Pe acelasi subiect