Decalajul bogatiei din SUA a fost ingrozitor inainte de pandemie. Acum, e mai rau

Divizarea ,,placintei bogatiei” descrie o imagine a inegalitatii profunde. In 2019, Top 1% detinea o treime din toata averea. Urmatorii 9% au controlat inca 38%. Impreuna formeaza Top 10% – un grup mic cu o felie foarte mare (71%) din placinta bogatiei. Acest lucru a lasat mai putin de o treime (29%) pana la 90%.

Aceasta analiza se bazeaza pe datele din sondajul din 2019 al finantelor consumatorilor (SCF) publicate recent de Consiliul Rezervei Federale. SCF este un sondaj (in mare parte) trienal care analizeaza familiile SUA si este una dintre cele mai bune surse de date privind bogatia. Bogatia, cunoscuta si sub denumirea de valoare neta, este o contabilitate a activelor minus datoriile.

Bogatia medie a familiei in 2019 a fost de 748.800 USD, dar la nivelul mediu (familia din mijloc) a fost considerabil mai mica, la 121.700 USD. Acest lucru se datoreaza catorva familii care au niveluri foarte ridicate de bogatie in partea de sus a distributiei care ridica media. De exemplu, Top 1% a avut in medie 27,7 milioane de dolari – sau de 228 ori bogatia familiei mediane. Bogatii devin relativ mai bogati pe masura ce acest raport – care se ridica la 125 in 1962 – a crescut constant.

La inceputul anului 2020, raspunsul nostru la pandemie a oprit cea mai lunga expansiune economica inregistrata in SUA. Recesiunea condusa de COVID continua sa provoace dureri si lupte enorme pentru milioane de lucratori si intreprinderi. Cu toate acestea, dupa cum sa raportat , pentru cativa oameni a fost o economie de boom a steroizilor.

Asa cum am facut in trecut, aceasta postare pune bogatia SUA intr-un context suplimentar folosind cele mai recente date SFC impreuna cu lista Forbes 400, ambele din anul trecut, pentru comparatie. Forbes estimeaza valoarea neta a celor mai bogati dintre noi – toate cele 400 nu ar fi capturate in SCF. Daca ne uitam la ambele, putem obtine cateva informatii interesante.

Bogatia cumulata a celor mai bogati americani de pe lista Forbes 400 a fost de 2,96 miliarde de dolari anul trecut. Bogatia detinuta de acesti 400 echivaleaza cu bogatia totala detinuta de tot 58% din familiile din SUA In fruntea listei era Jeff Bezos, cu 114 miliarde de dolari – CEO al Amazon, cel mai mare retailer de comert electronic. De asemenea, pe lista sunt sapte Waltoni – sase copii, un nepot si o nura a lui Sam sau James ,,Bud” Walton, fondatorii Wal-Mart – cel mai mare angajator corporativ din SUA Amazon ocupa al doilea loc. Valoarea combinata a celor Walton-Seven a fost de 195,1 miliarde de dolari. Impreuna Bezos si Walton au adunat 309,1 miliarde de dolari. Cat costa 309,1 miliarde de dolari? Ar fi nevoie de 2,5 milioane de familii, toate cu o avere medie de 121.700 de dolari pentru a fi egala cu cea detinuta de acesti opt oameni.

Inegalitate pavilion SUA

Datele SCF sunt pline de statistici sumare care evidentiaza nuante importante. De exemplu, bogatia mediana a familiilor negre era de 24.100 dolari sau doar 12,8% din 188.200 dolari detinute de albi, sau ca ponderea latino a bogatiei albe era de 19,2%. Pentru perspectiva, la bogatia mediana neagra, ar fi nevoie de 12,8 milioane de familii pentru a echivala cu cea detinuta de Bezos si Walton.

Valoarea neta medie a fost de doar 310 USD pentru familiile cu cel mai mic 25%. Valoarea neta medie pentru acest grup a fost negativa de 13.500 USD – datorita faptului ca 10,4% din familiile inferioare au toate o valoare neta negativa. Apropo, da, cei din partea de jos au o valoare neta negativa – si, nu, nu toti sunt tineri doctori si avocati datorati, ci in drum spre cariere profitabile (desi unii sunt).

Dupa cum a subliniat colegul meu Josh Bivens, criticii sustin ca comparatia de mai sus este nedreapta, deoarece familiile cu bogatie negativa denatureaza calculul – la urma urmei, orice familie cu un dolar in valoare neta ar avea mai mult decat 10,4%. Deci, desi cu siguranta nu sugeram sa ignoram dificultatile pentru cei cu cel mai mic – de dragul argumentelor, am ajustat datele si am setat la zero toate valorile negative din partea de jos a distributiei. Datele ajustate inca arata, de exemplu, ca averea Forbes 400 este echivalenta cu 55,6%.

Acum, in 2021, pe masura ce stocurile Amazon si Walmart cresc (cu 92% si, respectiv, 43%, peste minimele lor din martie pana la 1 decembrie.) Bezos si cei sapte Waltoni s-au imbogatit mult. Pe masura ce promoveaza importanta lucratorilor lor, Amazon a luptat din nou , asa cum au facut-o ei si Walmart de zeci de ani, pentru a sparge orice incercare a lucratorilor lor de a se sindicaliza – intr-un moment in care lucratorii au nevoie disperata de o voce colectiva. La doar cateva luni dupa ce Amazon a pus capat platii de 2 dolari pentru lucratorii esentiali – averea lui Bezos a depasit marca neasteptata de 200 miliarde dolari in august.

Cercetatorii de la Brookings Institution au analizat recent compensatia lucratorilor impotriva profiturilor extraordinare de la pandemie. Raportul ,,Profituri neprevazute si riscuri mortale” include Walmart si Amazon, cele doua companii care conduc primii 20 de comercianti cu amanuntul. Brookings s-a clasat pe ambele in categoria ,,cea mai putin generoasa”. Profiturile enorme de pandemie au adaugat zeci de miliarde la valoarea bogatiei Bezos si Walton – nu atat pentru lucratorii lor.

Inegalitatea bogatiei este vasta si in crestere. Este unul dintre motivele pentru care familiile nu sunt la fel de rezistente din punct de vedere economic pe cat ar fi altfel. In ultimele patru decenii, a existat o redistribuire masiva a bogatiei catre cei de sus. Si, realitatea deceniilor de reduceri de impozite pentru cei bogati, austeritatea pentru restul a devenit prea evidenta atunci cand COVID a lovit.

Relevanta celei de-a doua Declaratii a drepturilor in contextul nostru actual este la fel de urgenta pe cat a fost in timpul Marii Depresii. Avem in fata oportunitatea unei restructurari radicale a economiei noastre pentru a incuraja o societate dreapta si echitabila pentru toti. Am putea avea aceste lucruri si multe altele daca urmarim o agenda politica mai justa, echitabila si echitabila. Nu ne lipseste bogatia, ci vointa care ne sta in cale. A trecut mult, atat de departe, timpul de a inversa cursul si de a urma politici economice care incep sa destinda America plutocratica. La urma urmei, enormele inechitati de astazi derivate dintr-o politica intentionata conceputa pentru a le realiza.

Nu rata
Pe acelasi subiect