Conopida un ciorchine alb-galbui, hranitor si gustos

Originara din Ciprul antic, conopida este astazi raspandita pe tot globul. Partea comestibila a acestei legume o reprezinta mugurii tineri de flori – dispusi sub forma de buchetele carnoase, alb-galbui.

Conopida are un miros placut, proaspat si gust dulceag. Poate fi folosita in stare cruda, gatita sau conservata. Consumata cruda, are gust apropiat de cel al guliei. La piata, alege capatanile de culoare si consistenta ferma, cu flori compacte, fara pete. Este savuroasa in orice combinatie – cu carne, orez, paste fainoase, fructe de mare, smantana sau alte legume.

Conopida trebuie spalata chiar inainte de a o folosi. Exista variante infinite de preparare: garnitura la diferite tipuri de friptura, mancare de conopida cu limba de vaca si sos de vin, conopida pane, musaca, salate, supe, ciorbe, sufleuri, budinci, chiftelute, icre false etc. Mai sanatoasa este conopida mancata cruda – in salate – sau fiarta in abur. Conopida contine potasiu, magneziu, fosfor, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, fluor, caroten, vitamine – C, K , B1, B2 si B6 -, acid folic si este o sursa excelenta de fibre alimentare. Hipocalorica – 21 Kcal/100 g -, conopida este totusi o leguma satioasa.

Buchetul cu… idei!

Nu arunca frunzele exterioare ale conopidei, sunt bune in salate; tijele si frunzulitele pot fi adaugate si la o supa gustoasa. Cand gatim conopida, pentru a evita raspandirea mirosului de conopida fiarta, pune in vasul in care o fierbi un saculet de tifon cu o bucata de paine. Mirosul nu se va mai raspandi in toata casa. Ca sa nu-si schimbe culoarea n timpul fierberii, adauga putina zeama de lamie sau o ceasca de lapte. Cand o pregatim sub forma de capatana intreaga: taiem coada conopidei si foile verzi, apoi ii dam drumul in apa rece cu sare. Astfel, viermii dinauntrul conopidei vor iesi la suprafata. Poate fi pastrata, cateva zile, in frigider, intr-o punga perforata. 

* Ajuta la prevenirea cancerului de san, colon, prostata si plamani, prin impiedicarea multiplicarii celulelor tumorale. *Enzimele din conopida ajuta la detoxifierea organismului.

* Conopida are proprietati: analgezice, decongestionante, energizante, antireumatice. * Intrucat conopida contine substante care interfereaza cu sinteza de hormoni tiroidieni, persoanelor care au aceasta problema le este recomandat sa evite consumul legumei (cruda sau gatita) in cantitati mari.

* Continutul bogat in vitamina C ajuta la refacerea organismului printr-o actiune puternica antioxidanta si antiinflamatorie.

Budinca de conopida

Ingrediente: 2 kg conopida, 4 oua, 150 g branza de vaci, 100 g branza de oi, 300 g smantana, 10 g faina, 50 g cascaval, 100 g unt, sare, piper.

Preparare: Conopida, curatata si spalata, se fierbe, se scurge de apa si se lasa sa se raceasca. Apoi se zdrobeste cu o furculita, se amesteca bine cu branza rasa, cu galbenusurile, piperul si albusurile batute spuma. Se unge o tava, se tapeteaza cu faina si se toarna conopida, egal, pe toata tava. Deasupra se pun bucatele mici de unt si cascaval ras. Se da la cuptor, la foc potrivit, 30 minute. Se serveste calda, cu smantana deasupra si cu garnitura de salata verde. Ca bautura se recomanda vermut, bitter sau vin alb sec.

Salata de conopida

Ingrediente: 1 kg conopida, 150 ml ulei, 20 g marar, 30 g patrunjel, 60 ml otet (sau 70 ml suc de lamaie), 100 g mustar, 20 g sare, 7 g piper.

Preparare: Conopida, curatata si spalata, se fierbe in apa cu sare. Se scurge bine de apa, se desface in bucatele si se lasa la racit intr-un castron. Peste conopida racita se toarna un sos preparat din mustar frecat cu otet sau lamaie, piper si ulei, se amesteca totul, iar deasupra se pune patrunjel tocat marunt. Se serveste ca garnitura la friptura, rasol sau poate servi ca aperitiv, cu masline.

Supa-crema de conopida

Ingrediente: O conopida, 2 linguri unt, o ceapa mica, o bucatica de praz (numai partea alba), 2 cartofi fainosi taiati cuburi, 1 1/2 l supa de oase de pui, sare, piper, parmezan ras, frisca neindulcita.

Preparare: Ceapa si prazul, tocate marunt, se calesc 5 minute intr-o lingura de unt, se adauga conopida bucatele si cartofii, se mai calesc toate inca vreo 5 minute. Se sareaza, pipereaza si se acopera cu supa de oase, fierband la foc domol, pana cand se inmoaie legumele. Se mixeaza si eventual se mai subtiaza cu niste supa de oase. La sfarsit se adauga restul de unt si parmezanul ras. Se serveste cu frisca neindulcita si crutoane.

Bors pescaresc

Ingrediente: 1,5 kg de oblete (peste marunt), 1 kg de crap, 2 cepe, 2 ardei grasi, 5 rosii, 1 radacina hrean, 1 radacina patrunjel, 1 litru apa, 1 litru de bors, leustean, patrunjel verde, sare, piper, 2 oua.

Preparare: Tot pestele se curata si se spala bine. Pestele mare se taie in bucati si se asaza intr-o farfurie, iar cel mic se pune intr-o oala la fiert, cu sare. Cand este bine fiert, se trece prin sita toata carnea, se asaza din nou oala la foc si se adauga zarzavatul curatat, lasandu-l sa fiarba pana se inmoaie. Se strecoara supa, iar cand clocoteste se adauga bucatile de crap si borsul fiert separat si spumuit. Dupa ce borsul a fiert 10 minute, se verifica pestele daca este fiert. Se trage oala de pe foc, se presara verdeata tocata marunt. Se acopera oala 5 minute, apoi se potriveste borsul de sare si acreala. Se serveste cu hrean ras. Se drege borsul cu 2 oua.

Tortilla Espanola

Ingrediente: 4 lingurite ulei de masline, 2 cepe, 2 cartofi taiati fasii subtiri, 6 oua, sare, piper.

Preparare: Se incalzeste uleiul intr-o tigaie. Se soteaza ceapa la foc mediu, 8 minute, pana devine aurie. Se scurge ceapa de ulei, pastrand 2 lingurite in tigaie. Se rastoarna cartofii in apa fierbinte si se lasa 5 minute. Se bat ouale intr-un vas mare si se adauga ceapa tocata, cartofii, sare si piper. Se rastoarna ouale in tigaie si se lasa doua minute. Imediat se pune tigaia in cuptorul incins si se lasa 20 de minute. Se rastoarna tortilla pe un platou, se taie bucati si se serveste cu salata.

Sufleu de conopida cu sunca

Ingrediente: 1/2 kg conopida fiarta, 4 galbenusuri, 100 g unt, 100 g sunca, 4 linguri smantana, 2 linguri faina, 100 g parmezan sau svaiter.

Preparare: Galbenusurile se freaca bine cu untul, se adauga sunca taiata cubulete, smantana, faina si branza rasa. Conopida, fiarta si scursa bine de apa, se sfarama cu lingura si se amesteca cu pasta de sunca si branza rasa, sare, apoi cu albusurile batute spuma, amestecand usor. Se unge cu unt o tava rotunda, se toarna compozitia in ea si se coace in cuptor, la foc mic. Se serveste imediat.

Ai aflat o reteta noua, o experimentezi, a iesit perfect? Esti incantata, toti ai casei te felicita. Ai inventat un fel nou, ai gasit o combinatie inspirata de ingrediente, ai botezat altfel o reteta consacrata? Ce trucuri folosesti de-ti reuseste intotdeauna mancarea si are asa gust bun? 

Nu rata
Pe acelasi subiect