Chiar daca le iubim si fac parte din familia noastra, animalutele ne pot “oferi” si cateva boli, unele usor de tratat, altele mai greu. Noi iti spunem ce boli putem lua de la animalele de casa si cum sa ne ferim de acestea.
Psitacoza este provocata de chlamydia psittaci, o bacterie care se acumuleaza in fecalele anumitor pasari, precum papagalii de talie mare. Boala poate fi transmisa si omului, mai ales daca colivia pasarii nu este curatata frecvent.
In cazul papagalilor, boala este asimptomatica, insa in cazul oamenilor se manifesta simptome precum sputa cu sange, tuse seaca, oboseala, febra, dureri de cap, frisoane, dificultati de respiratie.
Boala Derrick-Burnet sau febra Q este provocata de o bacterie care traieste atat la animalele de curte (bovine, ovine sau caprine), cat si la animalele de casa (pisica, caini sau iepuri). Bacteria se regaseste in laptele, urina si fecalele animalelor si poate supravietui mult timp, chiar si in conditii nefavorabile de mediu.
Simptomele infectarii cu aceasta bacterie la oameni sunt febra ridicata, oboseala accentuata, dureri de cap, greata, tuse, frisoane si diaree.
Oricat de dragalase ar fi, pisicile ne pot transmite o boala atunci cand ne zgarie cu gherutele. Bacteria numita bartonella henselae poate cauza o infectie la oameni, chiar daca la pisici aceasta bacterie este inofensiva.
Se manifesta prin umflarea ganglionilor limfatici, febra, dureri de cap, oboseala si apetit scazut. Cel mai indicat este sa nu-ti lasi pisica sa te zgarie sau sa te muste, chiar daca tu crezi ca este perfect sanatoasa.
Boala este mai rar intalnita la animalele de casa, insa poti contacta aceasta boala de la un animal al strazii infectat. Chiar si patrupedul tau poate lua aceasta boala de la animalele infectate, asa ca nu uita sa-i faci vaccinurile in fiecare an.
La oameni, rabia provoaca febra, dureri de cap, anxietate, confuzie, halucinatii sau dificultati de inghitire, in cazurile mai grave.