Sfaturi pentru a avea o atitudine pozitiva fata de cancer

Mentinerea unei atitudini pozitive este importanta pentru sanatatea noastra generala. Mai exact, unele studii sugereaza ca ar putea juca un rol important in gestionarea tratamentelor pentru cancer. O parte esentiala a face fata atat diagnosticului, cat si tratamentului cancerului este recunoasterea si acceptarea emotiilor si sentimentelor.

In acest articol Psihologie-Online va spunem cateva sfaturi pentru a avea o atitudine pozitiva fata de cancer . In acest fel, poti oferi sprijin celor dragi sau poti folosi aceste informatii ca instrument pentru tine in cazul in care ai aceasta boala.

Cum sa fii pozitiv in fata bolii

Sunt oameni care au depasit cancerul care definesc boala ca fiind dureroasa si afirma ca experienta este departe de a fi pozitiva, dar recunosc ca, cu atitudinea potrivita, viata ta se poate schimba in bine. Cateva sfaturi pentru a mentine o atitudine pozitiva fata de cancer sunt:

Inlocuieste „trebuie” cu „voi”

Este usor sa ne simtim coplesiti de cerintele mediului cand nu ne simtim destul de bine. Inainte de diagnosticarea cancerului trebuie sa aiba loc nu doar adaptarea persoanei diagnosticate, ci si a intregii sale familii, sistemul relational etc.

Unii oameni care au avut cancer va sfatuiesc sa faceti o simpla schimbare in limbajul pe care il folositi atunci cand vorbiti despre viata si perspectiva dvs. De exemplu, o femeie care si-a depasit cancerul sugereaza ca in loc sa spuna „trebuie sa merg la chimioterapie saptamana viitoare” ar fi mai convenabil sa spuna „voi merge la chimioterapie saptamana viitoare. Sunt norocos ca unii oameni din alte parti ale lumii nu au acces la oportunitatea de a lupta impotriva cancerului.”

Este o simpla schimbare de limbaj care, in timp, ne schimba perspectiva asupra vietii.

Cunoaste-ti corpul

Nimanui nu-i va pasa mai mult de sanatatea si bunastarea ta decat tine. S-ar putea sa ai medici si membri ai familiei foarte buni care iti monitorizeaza constant sanatatea si care te cunosc foarte bine, dar esti singura persoana care stie cum te simti si care stie cel mai bine simptomele fizice ale corpului tau. Fii atent la felul in care te afecteaza anumite alimente, locuri… si daca exista ceva care nu ti se pare bine, incearca sa-l elimini din viata ta (daca se poate).

Este important sa te simti bine fizic, astfel incat sa poti mentine o atitudine pozitiva si sa stii cum sa faci fata cancerului.

Urmati o dieta sanatoasa

Desi dieta ta a fost intotdeauna sanatoasa si adecvata, ar trebui sa incerci sa mananci mai multe legume. Tratamentul cancerului poate fi foarte intens la nivel fizic. Legumele va vor ajuta sa va hraniti bine corpul cu minerale vitale precum calciu, zinc, magneziu… si vitamine (A, B, C, K). Prepararea smoothie-urilor sau shake-urilor te poate ajuta sa incorporezi o cantitate mare de legume in viata ta de zi cu zi, fara a o face prea grea.

Definiti-va limitele

In timpul tratamentului este obisnuit sa te simti coplesit de numarul de persoane care doresc sa te vada, sa te ajute si sa-ti tina companie. Vine un moment in care stii de ce ai nevoie si nu vrei altceva decat sa te odihnesti singur.

Uneori este mai bine sa le spui sa-ti acorde ceva timp pentru tine si ca daca ai nevoie de ceva nu vei ezita sa le anunti, multumindu-le pentru dragostea, grija si sprijinul lor. In acest fel, ambele parti se pot simti eliberate de presiunile lor. Ajuta persoana care trece prin cancer sa nu se simta obligata sa cunoasca pe cineva, sa arate bine, sa fie curajoasa si sa socializeze atunci cand nu vrea sau nu se simte bine, printre altele. Iar prietenii sunt usurati sa stie ce isi doreste persoana fara sa se simta respinsi sau ignorati.

Evita persoanele toxice

Uneori este indicat sa te distantezi de orice persoana, fie ca este familie, prieten, partener…, care nu te sustine sau care nu te sprijina in timp ce faci tratament. In timpul procesului, vei avea suficiente emotii negative care vin din interior pe care trebuie sa incerci sa le gestionezi, asa ca este important sa te protejezi de negativitatea externa.

Separarea de astfel de oameni nu trebuie sa fie dezordonata sau permanenta. Poate fi mai usor pentru ambele parti daca ii spuneti persoanei ca trebuie sa va acordati ceva timp pentru a va concentra asupra dvs.

Minte pozitiva si cancer

Tratamentul care se concentreaza pe emotiile si relatiile noastre poate ajuta persoanele cu cancer sa se simta mai optimiste si sa aiba o calitate mai buna a vietii. Psihologia oncologica este o ramura foarte importanta si esentiala pentru a putea aborda aceasta problema in cel mai bun mod posibil. Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice care sa sustina ideea ca aceste interventii pot reduce riscul de cancer, pot preveni reaparitia cancerului sau pot ajuta o persoana sa traiasca mai mult.

Totusi, sprijinul de grup, terapia individuala, mindfulness si tehnicile de relaxare pot fi folosite ca modalitati de a reduce suferinta si de a face fata emotiilor care vin odata cu un diagnostic de cancer.

Poate psihologia pozitiva sa vindece cancerul?

In ciuda faptului ca exista o multitudine de studii care investigheaza o corelatie intre productia de anticorpi si intaririle fizice impotriva cancerului, nu exista dovezi stiintifice ca mentinerea unei atitudini pozitive poate altera progresia cancerului, desi unele studii sugereaza ca persoanele optimiste sunt mai mult probabil sa aiba o viata mai lunga si o sanatate mintala mai buna.

In mod normal, persoanelor diagnosticate cu cancer li se spune ca trebuie sa fie pozitive pentru a depasi boala. Pe langa beneficiile pe care le poate avea o atitudine pozitiva, ceva care ajuta adesea in timpul procesului de cancer este acela de a lasa spatiu pentru exprimarea tuturor sentimentelor si emotiilor traite de persoana.

Acesta este ceva important de retinut pentru ca uneori putem ramane cu ideea „trebuie sa fii pozitiv” si interpretam ca persoana nu poate plange sau fi trista in niciun moment in timpul tratamentului pentru cancer. Nu ar trebui sa fie cazul, trebuie sa oferim persoanei libertate totala de a-si exprima ceea ce simte in fiecare moment in loc sa o imbutelieze. Este in regula sa lasi lacrimile sa curga, este o modalitate sanatoasa de a elibera tensiunea si poate ajuta o persoana sa ramana pozitiva.

Cum sa ajuti un pacient cu cancer

A fi un sprijin pentru o persoana recent diagnosticata cu cancer nu este o sarcina usoara. In functie de nevoile persoanei, trebuie oferit sprijin emotional, ajutor in ingrijirea medicala sau chiar sa actioneze ca mediator intre pacient si echipa medicala.

Nu trebuie sa uitati ca ingrijirea unei persoane cu cancer este un efort de echipa . Ceva fundamental pentru a fi un sprijin pentru persoana bolnava de cancer este sa nu „arzi”, aminteste-ti ca pentru a ajuta pe cineva trebuie mai intai sa fii bine. Cateva sfaturi care va pot ajuta sunt:

Incercati sa fiti proactiv si sa rezolvati problemele

Identificati problemele si cautati o solutie. Nu-ti fie teama sa ceri sfat altor persoane.

Incercati sa pastrati o atitudine pozitiva

A avea o atitudine pozitiva te va ajuta sa faci fata tuturor evenimentelor care vor avea loc in timpul procesului. Nu detinem controlul asupra a ceea ce ni se intampla, dar putem schimba modul in care reactionam la lucrurile care ni se intampla.

Cunoaste-te

Recunoaste-ti propriile puncte forte si puncte slabe ca ingrijitor sau sustinator al unei persoane cu cancer. In acest fel, poti sa stabilesti limite si sa stii cand sa ceri ajutor. Stabilirea unor limite va poate ajuta atat pe dumneavoastra, cat si pe persoana bolnava de cancer.

Concentrati-va atentia asupra bunastarii persoanei cu cancer

Este important sa ajutati persoana cu cancer sa isi mentina un anumit sentiment de control, deoarece odata cu diagnosticarea si tratamentul este posibil sa fi pierdut controlul. O modalitate simpla de a-l ajuta sa-l recupereze este sa-i lasi spatiu sa ia decizii si sa afirme ce vrea sa faca in loc sa ia decizii pentru el.

Comunicare buna

  • Comunicarea deschisa este foarte importanta.
  • Incercati sa gasiti momente in care voi doi puteti vorbi
  • Asigurati-va ca persoana cu diagnosticul este in centrul deciziilor si conversatiilor
  • Mentineti o postura deschisa fata de sentimentele si opiniile celuilalt si permiteti-i sa-si exprime sentimentele in mod natural

Acceptati limitarile persoanei bolnave

Trebuie sa acceptati fara repros ca o persoana care urmeaza un tratament poate sa nu poata gusta o masa pe care i-ati pregatit-o cu drag sau sa nu perceapa si sa pretuiasca toate lucrurile pe care le faceti.

Incurajeaza participarea la activitati care ofera un sentiment de valoare si gratificare

O persoana cu cancer care urmeaza un tratament poate sa nu poata participa activ la activitatile zilnice care le-au facut placere inainte de boala. Din acest motiv, ar trebui sa cautati activitati la care puteti participa si care sunt pline de satisfactii. Este vorba despre a te mentine conectat la lume.

Nu rata
Pe acelasi subiect