Intarcarea: Cum sa opresti alaptarea unui copil in siguranta si confortabil?

Oprirea alaptarii necesita timp; Alaptarea este o parte esentiala a hranirii copilului in primii ani de viata. Chiar si Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva in primele sase luni.

Dupa acest timp, introduceti treptat alimente adecvate si sigure, dar alternandu-le cu sanul mamei. Una dintre intrebarile care apar frecvent este: Cum sa-mi intarc copilul atunci cand vine momentul? Aici va explicam cel mai sigur mod.

Cand este momentul potrivit pentru a opri alaptarea?

Desi aceasta este o decizie foarte personala, asa cum s-a mentionat in paragraful anterior, este indicat sa alternati alimente putin mai solide si alaptarea pana in primii doi ani, deoarece este cea mai sanatoasa varianta. Cu toate acestea, exista cazuri in care aceasta afectiune se poate schimba si mamele decid sa opreasca devreme alaptarea, ceea ce se intampla de obicei dupa primul an.

Oricum ar fi, oprirea alaptarii este un proces care trebuie facut cu calm, nu trebuie sa fie o decizie drastica si cel mai bine este sa o faci progresiv. De exemplu, opriti alaptarea ziua din motive de munca si faceti-o noaptea, totul va depinde de situatia de lucru si de programul mamei.

Retineti ca unii copii chiar isi intarc singuri sanul, chiar mai devreme decat planuise mama, explica Kids health. Pe de alta parte, altele sunt mai rezistente la renuntarea la alaptare, care poate fi legata de varsta. De exemplu, un copil de doi ani care este alaptat ar putea fi mai atasat de laptele matern decat un copil de un an. Prin urmare, este esential sa ramaneti calm si sa luati in considerare nevoile atat ale mamei, cat si ale copilului.

Semne pentru a incepe intarcarea unui copil

Oprirea alaptarii este o decizie personala intre mama si copil. Fotografie: freepik

In general, copiii sunt cei care le arata mamelor cand este momentul potrivit pentru intarcare, care include urmatoarele semne:

  • Luati mai putin timp pentru hranire
  • Pare dezinteresat sau enervat atunci cand il asezi pe piept
  • Fiind usor distras in timp ce primiti mancare
  • Tragand de mamelon sau muscandu-l, atunci cand se intampla acest lucru este indicat sa il scoti din san si sa spui calm si ferm “Nu musca. Muscaturile dor.”
  • Sunt atasate de san, dar nu exprima lapte

Invata sa intarcati copilul cu rabdare

Este important sa va acordati timp pentru ca atat bebelusul, cat si mama sa se adapteze calm la intarcare. Puteti incepe prin a reduce o sesiune de hranire pe saptamana, pana cand copilul se hraneste doar din biberon sau din cana. Daca doriti sa continuati sa dati lapte matern trebuie sa il exprimati, altfel este important sa reduceti sedintele de alaptare.

Oprirea alaptarii la pranz este cea mai buna optiune pentru a incepe, mai ales daca esti una dintre mamele care trebuie sa munceasca. Alaptarea pe timp de noapte, pe de alta parte, este adesea cea mai importanta, deoarece ajuta la crearea unei legaturi speciale cu copilul dumneavoastra, sugereaza copiii Sanatate .

Daca copilul este hranit cu trei mese solide pe parcursul zilei, plus cateva gustari, va incepe sa alapteze din ce in ce mai putin. In acest caz, productia de lapte este redusa din cauza lipsei cererii. Daca observati ca copilul incepe sa se intarce, asigurati-va ca primeste nutrientii necesari din alte alimente, consultati intotdeauna medicul care este cea mai buna varianta.

Incurajeaza schimbarea

Intarcarea unui copil este mai usoara atunci cand copilul incepe sa primeasca lapte direct din biberon. Asa ca incearca sa-i dai lapte matern in acest recipient de cateva ori, chiar daca continui sa alaptezi. De asemenea, permite altor membri ai familiei sa-l hraneasca, astfel incat va fi mai usor pentru o alta persoana sa se ocupe de el.

Sfaturi pentru ca bebelusul sa se adapteze putin cate putin

  • Daca bebelusul se adapteaza la o alta schimbare, evitati intarcarea in acelasi timp. De exemplu, daca incepe sa mearga la gradinita sau apar primii dinti.
  • Evita sa porti haine sau sa stai in locul in care alaptezi de obicei.
  • Daca copilul are mai putin de un an, folositi un biberon sau o ceasca in momentele in care de obicei alaptati. Daca are mai mult de un an, incearca sa-i oferi o gustare sanatoasa.
  • Apleca-te pe partenerul tau pentru a distrage atentia copilului in momentele obisnuite cand l-ai alaptat.
  • Daca copilul incepe sa-si suge degetul mare sau sa imbratiseze o patura, te poti opri. Acesta este un mod de a se adapta la schimbarile emotionale care apar de la san la un copil.

Amintiti-va ca oprirea alaptarii este un pas important atat pentru mama, cat si pentru copil, deoarece alaptarea intareste legatura dintre ei. Prin urmare, este normal ca amandoi sa experimentati emotii conflictuale.Este important sa aveti rabdare si sa continuati sa-i aratati afectiunea celui mic prin imbratisari, saruturi si impartirea timpului de joaca.

Nu rata
Pe acelasi subiect