vplay si voyo, se discuta cam pe langa subiect

Introducere:

La sfârșitul sec XIX între Edison (și imense grupuri financiare cu putere din spatele lui) și Tesla (care era aproape singur) s-a dus o luptă uriașă pentru a impune pe piață consumul unui anumit tip de curent electric. Edison milita pentru curentul continuu (greu și scump de transportat, necesitând cabluri foarte groase și stații de transformare din kilometru în kilometru), iar Tesla pentru curentul alternativ (eficient plus ușor și ieftin de transportat).

Edison și grupările din spatele lui au încercat tot posibilul, depunând un efort financiar uriaș, să își impună punctul de vedere, care le servea evident intereselor. Au organizat inclusiv execuții publice de animale: ”Edison carried out a campaign to discourage the use of alternating current, including spreading disinformation on fatal AC accidents, publicly killing animals, and lobbying against the use of AC in state legislatures.” – sursa

Recunoașteți tacticile Pro, Sony, Warner etc? 😉

Iar acum la subiect:

Grupul Pro a atacat puternic în ultima perioadă site-urile de filme și seriale de genul vplay.ro (site-uri care evident postează filme piratate, asta ca să nu lungim discuția inutil, deoarece nu despre asta vreau să vorbesc; iar în cele ce urmează mă voi referi la vplay la modul generic, ca emblemă a industriei de filme online piratate).

În general lumea s-a împărțit în două tabere, cei care susțin și înțeleg proprietatea intelectuală și cei care militează pentru libertatea informației (în mod greșit, în opinia mea). Iată câteva idei și discuții pe această temă: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10.

Deși ambele tabere au partea lor de dreptate, proprietatea intelectuală este proprietate și trebuie respectată, respectiv Pro TV a ajuns o mizerie de televiziune (alături de celelalte) care promovează aproape numai manelismul, ordinarul, jegul, eu cred că toată lumea discută cam pe lângă subiect.

Adevărul este că nu putem sau nu vrem să acceptăm că problema depășește cu mult simpla proprietate intelectuală și este legată de schimbările de paradigmă date de evoluția fantastică a tehnologiei, evoluție cu care nu prea ținem pasul dpdv business, legal, moral si chiar social.

Este aceeași situație cu industria muzicii, de exemplu. În cele din urmă artiștii și casele de discuri au înțeles (ori sunt pe cale să înțeleagă) că vechea paradigmă (paradigma plasticelor) prin care ei câștigau bani în urma vânzărilor de plastice (vinil, casetă, cd etc) a murit și trăim în era internetului, când un artist este promovat pe internet, muzica lui este descărcată și/sau ascultată gratuit pe internet, iar dacă artistul vrea să câștige bani, atunci va trebui să concerteze. Nu spun că e corect, spun că așa este.

Iar ce se întâmplă acum cu marii coloși ce produc filme și seriale, gen Warner, Sony, Pro etc (iertați-mi asocierea lui Pro cu giganții, dar în contextul discuției merge) este că ei încă trăiesc în paradigma plasticelor: ei scot un film, îl difuzează 3 sau 6 luni la cinema sau la TV și apoi le trag pe VHS sau DVD să le vândă/închirieze prin magazine.

Concluzie:

Ei (giganții industriei de divertsiment) habar nu au că lupta pe care o poartă este nu doar una pierdută, dar și una inutilă și contraproductivă, care pe termen lung doar le va dăuna.

La fel cum Edison și marile puteri financiare care l-au susținut au trebuit în cele din urmă să cedeze și să se adapteze. Să se adapteze și să înțeleagă că publicul nu mai vrea produsul lor în felul în care îl oferă ei. Pe voyo și pe muvix filmele sunt puține și scumpe deoarece acestea sunt captive ale paradigmei producătorilor, paradigma învechită a plasticelor. It doesnt work anymore!

Vplay nu trebuie călcat în picioare (o să apară oricum alte vplay-uri) ci integrat, legalizat și monetizat. Milioane de oameni se uită lunar pe vplay. Milioane de oameni se vor uita la noi și noi vplay-uri, cu domenii și servere în alte țări.

Soluții există. Întrebarea este dacă giganții industriei sunt dispuși să se adapteze, să-și schimbe paradigmele și să le aplice.

Nu rata
Pe acelasi subiect