Pretul politelor la asigurarile auto obligatorii de raspundere civila (RCA) nu va creste in perioada imediat urmatoare, insa in lunile mai-iunie, in functie de evolutiile din piata, se va putea discuta despre acest subiect, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Constantin Buzoianu, in conditiile in care, potrivit datelor Comisiei, prima medie RCA a scazut cu 26% in 2011 fata de 2010.
„Avem in vedere modul de desfasurare a acestor activitati de asigurare, cu doua varfuri, in iunie si decembrie, mi-e greu sa anticipez o data pentru o posibila majorare de tarife. Ma astept la o discutie la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie. In ultimii ani a fost invocata posibilitatea majorarii tarifelor la politele RCA, dar s-a intamplat ca acestea chiar sa scada”, a aratat Buzoianu, la Conferinta Nationala a Brokerilor de Asigurari si Pensii.
Acesta a apreciat ca in piata exista o situatie care i-ar putea determina pe asiguratori sa creasca tarifele la politele RCA.
“Daca te uiti in piata la situatia existenta in ceea ce priveste daunele la politele RCA, se poate spune ca exista o presiune asupra societatilor. Situatia care este acum in piata creeaza presiune asupra managementului societatilor de asigurare in a adapta veniturile cu obligatiile pe care si le asuma si bineinteles cu posibilitatea sa plateasca dauna”, a explicat Buzoianu.
Scumpirile au inceput deja Pe de alta parte, potrivit unei analize realizate de finantistii.ro, dar si din datele brokerilor de asigurare, rezulta ca, la nivel de piata, majorarea tarifelor RCA, comparativ cu nivelul din 2011, a inceput inca din prima luna a acestui an.
De altfel, presedintele CSA, Constantin Buzoianu, afirma, in ultimul Buletin trimestrial al Comisiei, ca asiguratorii trebuie sa gaseasca un echilibru intre costurile reale ale riscurilor asumate si preturile de vanzare ale politelor, pentru ca acestea au o influenta importanta asupra calitatii serviciilor oferite.
„Imperfectiunile pietei de asigurari apar si ca urmare a preturilor de vanzare ale produselor ce nu reflecta intotdeauna costurile economice reale ale asiguratorilor. Acestea includ, pe langa costul riscurilor, toate celelalte cheltuieli ale asiguratorilor legate de produsele practicate. Un pret care este stabilit fara o viziune strategica, numai pe baza interesului de moment, pentru cresterea cotei de piata, nereflectand nivelul real al cheltuielilor totale aferente unui produs, va influenta in mod negativ atat rentabilitatea asiguratorilor, dar mai ales capacitatea lor de a onora obligatiile asumate fata de asigurati”, spune Buzoianu.
Ieftinire de 26% in 2011
Potrivit CSA, la nivelul intregii piete, prima de asigurare medie anualizata RCA, inregistrata in anul 2011, a fost de 480 de lei, in scadere cu 26% fata de anul 2010 , cand valoarea primei medii a fost de 646 de lei.
Subscrierile RCA au scazut cu 21% fata de 2010, la 2,46 miliarde de lei, in timp ce despagubirile platite s-au mentinut la acelasi nivel, de 1,6 miliarde.
Valoarea daunei medii platite de asiguratorii RCA a crescut cu 9% in 2011, de la 4.855 la 5.297 de lei, in timp ce rata daunei, la nivel de piata, s-a majorat de la 80% la 94%.
Rezervele de daune avizate constituite de asiguratorii RCA au crescut cu 33%, la 1,49 miliarde de lei, iar cele pentru daune neavizate – cu 23%, la peste 702 milioane de lei.
Pentru vatamari corporale si decese, companiile de asigurari au platit, anul trecut, despagubiri de 266,35 milioane de lei, in crestere cu 140% fata de 2010, si au constituit rezerve de daune avizate de peste 800 de milioane de lei, cu 73% mai mult decat cu un an in urma.
Despagubirea medie RCA pentru vatamari corporale si decese s-a situat, in 2011, la nivelul sumei de 62.868 de lei.