Modelul de personalitate Big Five

Modelul de personalitate Big Five este una dintre cele mai populare teorii pentru clasificarea modului de a fi al oamenilor. Descoperiti-i aici dezavantajele.

Modelul celor cinci mari sau modelul OCEAN este una dintre cele mai cunoscute modalitati de structurare a personalitatii. Este folosit pentru a efectua multe studii. Acum, care este exact modelul de personalitate Big Five?

Acest model se bazeaza pe faptul ca personalitatea poate fi impartita in 5 trasaturi independente. Aceste trasaturi sunt: ​​extraversie, nevroticism, empatie, deschidere si constiinciozitate. Cunoasterea valorilor pe care un individ le are in fiecare dintre ele ne permite sa-i cunoastem personalitatea.

Pentru a obtine o mai buna intelegere a modelului Big Five, este important sa tineti cont de 2 aspecte. Primul dintre ele este sa cunoasca la ce se refera si cum sunt descrise fiecare dintre trasaturi, iar al doilea, sa cunoasca criticile care i-au fost facute. Sa mergem mai adanc.

Extraversion

Prin aceasta trasatura se evalueaza dispozitia individului fata de interactiunile personale, adica nivelul de activitate si stimularea pe care o are persoana in relatia cu ceilalti. Este, de asemenea, strans legata de gradul de placere sau placere care se dobandeste prin relatiile sociale.

Scorurile mari indica faptul ca avem de-a face cu persoane sociabile, vorbarete, orientate spre oameni, optimiste, iubitoare de distractie sau afectuoase. Pe de alta parte, scorurile scazute ar indica indivizi rezervati, treji, nu euforici, linistiti sau retrasi.

Neuroticism

Cu nevroticism, ceea ce cautam sa evaluam este ajustarea emotionala vs. instabilitate emotionala.  Aceasta trasatura identifica indivizii cu o tendinta catre suferinta psihologica, idei nerealiste, ruminatie sau pofta excesiva si raspunsuri de adaptare dezadaptate.

Un scor mare la nevroticism ar fi un indicator al oamenilor ingrijorati, nervosi, emotionali, nesiguri sau ipohondrici. Dimpotriva, acei indivizi cu un scor scazut ar fi caracterizati ca relaxati, non-emotionali, siguri, rezistenti, multumiti de sine sau cu stima de sine ridicata.

Empatie

Aceasta trasatura este utila pentru intelegerea calitatii orientarii interpersonale. Empatia apare de-a lungul unui continuum, variind de la compasiune la antagonism in ganduri, sentimente si comportamente. Cu alte cuvinte, are de-a face cu masura in care individul este capabil sau nu sa se puna in locul altuia si sa actioneze conform emotiilor si preocuparilor sale.

Daca o persoana are scoruri mari la empatie, va fi compasional, amabil, de incredere, grijuliu, nu rautacios, credul sau direct. Pe de alta parte, un scor mic ne arata o persoana cinica, nepoliticosa, suspicioasa, competitiva, razbunatoare, nemiloasa, iritabila sau manipulatoare.

Deschidere catre experienta

Aceasta trasatura evalueaza masura in care un individ cauta in mod activ experiente noi si se bucura de activitati non-rutinice. Practic, este responsabil pentru masurarea tolerantei si explorarea situatiilor nefamiliare.

Scorurile mari la aceasta trasatura ne arata oameni care sunt curiosi, cu o minte larga, creativi, originali, imaginativi sau netraditionali. In schimb, daca scorul este scazut, vom avea de-a face cu oameni conventionali, pragmatici, realisti sau cu putine interese.

Constiinta sau minutiozitate

Este responsabil pentru evaluarea gradului de organizare, persistenta si motivatie pentru comportamentul directionat catre un scop . Ea diferentiaza oamenii intre cei care sunt dedicati sa se asigure ca rezultatele muncii lor sunt optime si perfecte si cei carora nu le pasa de rezultatele performantei lor.

Daca obtii un punctaj ridicat la constiinciozitate, vom avea de-a face cu persoane organizate, formale, muncitoare, punctuale, ordonate, ambitioase sau perseverente. Iar cei cu scoruri mici vor fi caracterizati ca fiind lipsiti de scop, informali, lenesi, neglijenti, indisciplinati si nedoritori.

Critica modelului Big Five

Desi modelul Big Five este utilizat pe scara larga in psihologie, trebuie sa fii precaut cu el. Personalitatea este un construct greu de masurat si implica o serie de dificultati metodologice.  Din acest motiv, modelul celor cinci mari poate suferi de cateva defecte.

Prima dintre ele este ca auto-raportarea este de obicei folosita pentru a masura diferitele trasaturi de personalitate. Auto-raportul este un tip de test in care subiectul da raspunsurile in mod explicit. Acest lucru face usor sa minti si sa raspunzi in functie de dorinta sociala.

O alta posibila eroare este existenta unor prejudecati intrucat subiectul este cel care se judeca pe sine . Din studiile de psihologie sociala stim ca exista multe partiniri care ne fac sa ne pretuim pe noi insine mai pozitiv decat pe altii. In modelul Big Five, atunci cand sunt masurate prin auto-raportare, raspunsurile tind sa aiba foarte putina obiectivitate.

Si, posibil, cel mai mare defect pe care il poate avea acest model este ca se bazeaza pe studiul personalitatii ca trasatura . Este o abordare foarte internalista si uita de posibila interactiune a individului cu mediul. Se creeaza astfel un model rigid, conform caruia personalitatea ramane stabila in toate situatiile. Cu toate acestea, studiile sugereaza ca personalitatea este oarecum instabila si este creata printr-o interactiune puternica intre individ si contextul sau.

Cu toate acestea, in ciuda erorilor sale, acest model poate avea o anumita utilitate in contexte stabile si tinand cont de limitarile sale . Poate avea chiar si alte utilizari, cum ar fi masurarea conceptului de sine al unei persoane. La urma urmei, este un model foarte interesant cu date statistice care sustin fiabilitatea acestuia, atata timp cat este folosit cu oarecare grija.

Nu rata
Pe acelasi subiect