Miracolele Ocnei Sugatag

Turismul balnear pare in cel mai mare declin din ultimul sfert de veac, desi reprezinta o alternativa pentru sanatate. El se adreseaza nu numai celor cu probleme de sanatate, ci, tot mai mult, celor activi, prinsi in vartejul agitat al vietii.

Stresul si activitatile cotidiene epuizeaza organismul. Pentru refacerea acestuia, combaterea stresului si mentinerea unui tonus pozitiv, practicarea unui turism de prevenire a bolilor   si de refacere a organismului in statiuni balneoclimaterice este nu doar o recomandare, ci si o necesitate. Romania dispune de un bogat potential balneoturistic, localizat pe intreg teritoriul tarii, 40 la suta din resursele balneare ale Europei, din apele minerale ale batranului continent, se gasesc la noi in tara. Fie sunt simple, radioactive sau fierbinti, efectele lor miraculoase au fost cunoscute inca din antichitate. Si astazi, aceste „izvoare de sanatate’’ sunt terapia ideala pentru trup si suflet.

Cu toate acestea, turismul balneo-clinic este pe cale de disparitie, cele mai multe statiuni balneoclimaterice autohtone dezvoltandu-se intr-o directie gresita, care nu este adecvata. Oferta turistica trebuie diversificata sau turismul balnear romanesc va disparea. Un exemplu de urmat ar fi modelul adoptat in celelalte tari membre ale Uniunii Europene. Ocna Sugatag este o alta statiune balneara, precum ultimele doua prezentate in numarul trecut al revistei „Saptamana turistica“ – Amara si Lacul Sarat, pentru cei cu venituri reduse.   

Linistea binefacatoare   

Am ajuns la o altitudine de 490 metri, in depresiunea Maramures, la poalele lantului de munti vulcanici Tibles-Gutin, aflati la o distanta de 20 kilometri de Sighetu Marmatiei, mai ales ca intentia noastra clara a fost sa ne plimbam ceva vreme prin statiunea Ocna Sugatag. Este situata la 10km de Vadu Izei. Localitatea a fost atestata in 1355 in documente referitoare la transportul sarii de aici, din centrul minier, catre Baia Mare. Tot in zona, din 1858 functioneaza una dintre cele mai vechi statii meteorologice din tara.   

Multiple efecte terapeutice   

Desi Ocna Sugatag nu este destinata in exclusivitate suferinzilor, ea este o statiune si de tratament, aici putand veni, pe baza recomandarilor medicului de familie sau ale celui specialist, bolnavi cu afectiuni ginecologice, cardiovasculare, neurologice, ale cailor respiratorii, cu boli profesionale si ale aparatului locomotor, reumatismale articulare, sau postraumatice, dupa entorse si fracturi, cei cu spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroze si poliartroze.

Excelenta baza materiala a statiunii, dotata cu aparatura moderna de fizioterapie, personalul medical specializat, permite efectuarea unor multiple proceduri electroterapeutice si altele, bazate pe factori naturali. Din categoria ultimilor amintim apele minerale clorurosodice concentrate, bioclimatul sedativ de crutare, compozitia apelor minerale, tinand cont de faptul ca mineralizarea apelor este de 119,4 g/l.

Foarte bine primit, desi ai bani mai putini in buzunare, esti la hotelul Craiasa de o stea, cu o capacitate de 174 locuri, unde dai peste o baza de tratament, dar si de doua piscine, una interioara si alta exterioara. Am mai intalnit trei vane cu ape minerale incalzite, sala de masaj si gimnastica, instalatii cu aerosoli, doua bazine mari si unul mic cu apa rece pentru bai si aerohelioterapie. In zona exista o foarte bogata si diversificata oferta de cazare, pentru toate gusturile si veniturile. Aflu ca statiunea gazduieste anual peste 25 mii de turisti. Satul-statiune dispune de servicii medicale, stomatologice, posta, o filiala a BRD cu bancomat, magazine si restaurante, hoteluri, pensiuni si casute camping, iar multe unitati de cazare accepta pentru plata cardurile VISA si MASTER.

Statiunea se afla in aria de acoperire a operatorilor de telefonie mobila din Romania, iar institutiile si unitatile de cazare beneficiaza de acces la internet. De asemenea, zona este cartografiata in detaliu, Primaria si pensiunile oferind excelente harti turistice ale zonei. Centrul turistic al statiunii balneare permanente este cunoscut sub denumirea Baile Noi, dat in folosinta in 1972, in continua extindere. Vara functioneaza ca apreciata baza de agrement, marginita de padurea Craiasca.   

Baile vechi   

Vechiul loc balnear recent reabilitat este cunoscut ca Baile Vechi, cu bazin de apa sarata in aer liber si casute tip camping, functionand sezonier, situat la obarsia Vaii Sarate. In zona Bailor Vechi se afla lacurile antroposaline, repuse in circuitul turistic prin amenajarea zonei, devenind locul preferat pentru turistii veniti cu cortul.

Complementar tratamentului din statiune, centrul terapeutic Tibuleac Plant ofera tratamente de medicina naturista, precum fitoterapie, reflexoterapie, preso­punctura si masaje speciale. Aceasta zona din Maramures este cunoscuta pentru initiativele locale ce valorifica resurse naturale, precum plantele medicinale sau fructele de padure, un alt cunoscut exemplu fiind laboratoarele Hypericum din Desesti. Remediile naturale produse din plantele si fructele de padure, recoltate din aceasta regiune, ecologic pura, sunt vestite pentru cresterea fortei vitale si pentru tratarea diverselor afectiuni.   

Agrement de nota zece   

Pe langa excursiile la monumentele istorice, culturale sau de arta, drumurile te pot duce la Muzeul de Etnografie si Arta Populara, cel de Mineralogie unde sunt 15 mii de esantioane de flori de mina, multe raritati mondiale, Centrul Vechi, mai exact complexul de arhitectura medievala din secolul XV sau Complexul Astronomic, toate din Baia Mare, dar si spre Biserica Romano-Catolica ridicata in sec. XIV la Baia Sprie sau Muzeul Etnografic al Zonei Codru de la Basesti. Cei evlaviosi si nu numai pot pasi pragul manastirilor Barsana, unde exista o biserica de lemn construita in 1390, la cea de la Moisei din sec. XIV si – de ce nu? – la Cimitirul Vesel de la Sapanta, unic in Romania prin conceptie si originalitate.

Amatorii de pescuit, canotaj sau plimbari cu vaporasul, pot trage o fuga la lacul de acumulare de la Firiza. Este aici si o bogata zona de artizanat, cu lazi de zestre si port popular la Baita de sub Codru, covoare, impletituri de nuiele la Bogdan Voda, porti sculptate la Giulesti, ceramica ornamentala la Ieud, ceramica dacica rosie nesmaltuita la Sacele, tesutul covoarelor la Botiza sau vestitele cergi maramuresene de la Sapanta.

Nu lipsesc sarbatorile folclorice, diferite targuri ale cepelor sau cireselor, sarbatoarea oiereasca Ruptul Sterpelor, Hora de la Prislop, sau Sambra Oilor de la Sapanta, care doar ce s-a desfasurat. Daca esti gurmand, nu rata ciorba taraneasca de vacuta, ciorba de perisoare, supa de taietei, papricasul sau sarmalele de fasole. Servindu-le, te vei convinge ca nu te-am imbiat degeaba sa le degusti.   

Nu rata
Pe acelasi subiect