Invatamantul superior este cheia pentru redresarea economica post-COVID-19

Economia SUA este intr-o cadere libera. Afacerile s-au inchis si oamenii au fost concediati. Somajul ar putea ajunge la 30% in unele parti ale tarii si, daca se intampla, exista previziuni ca un procent suplimentar de 15% din populatie va cadea in saracie. Inegalitatea poate creste cu un impact semnificativ asupra grupurilor defavorizate. Si acest lucru vine intr-un moment in care economia SUA se afla in plina tranzitie legata de munca.

Cand economia era in plina expansiune in septembrie, a existat deja o schimbare dramatica in structura locurilor de munca disponibile, cu o nevoie tot mai mare de formare si educatie pentru a se potrivi unei piete a muncii in schimbare. Dupa cum a remarcat un economist Berkeley , ,,pandemia si recuperarea ulterioara vor accelera digitalizarea si automatizarea continua a muncii – tendinte care au erodat locurile de munca cu calificare medie in timp ce au crescut locurile de munca cu calificare inalta in ultimele doua decenii si au contribuit la stagnarea salariilor medii si cresterea inegalitatii veniturilor. “

In California, un studiu pre-virus realizat de McKinsey Global Institute a proiectat cresterea locurilor de munca pana in 2030 pentru profesionistii din domeniul sanatatii, domeniile STEM, energia alternativa, locurile de munca profesionale in domeniile serviciilor, inclusiv managerii si in educatie – domenii care necesita studii superioare sau diplome universitare. Inainte de realitatile pandemiei, au fost deja prezise scaderi mari pentru grefierii de birou, vanzatorii cu amanuntul, lucratorii agricoli, casieri, muncitori alimentari, chelneri, secretari si asistenti administrativi.

Cum va arata economia post-COVID-19 pe termen scurt si lung, inclusiv perioada de tranzitie la o anumita forma a noului normal? O concluzie pare rezonabila: americanii vor avea, in general, nevoie de un acces mai mare la programe de invatamant superior si de formare profesionala, nu mai putin, chiar daca include o experienta mai on-line, mai indepartata social.

Din punct de vedere istoric, atunci cand economiile intra in recesiuni care se invecineaza cu depresiile, cererea si nevoia de invatamant superior creste . Exista multe motive pentru a crede ca acest lucru va dovedi din nou regula.

Invatamantul superior este, in general, o cale extrem de productiva pentru redirectionarea unor zone mari de someri, multi dintre acestia ocupand locuri de munca care ar putea sa nu existe intr-un viitor nu atat de indepartat, pentru a le imbunatati. Furnizarea de educatie postliceala accesibila si la preturi accesibile este, de asemenea, o utilizare mai buna a dolarii fiscali, apoi simpla plata a somajului, mai ales daca economia se afla intr-o lunga perioada descendenta.Intrebarea pentru SUA si state precum California, care reprezinta cea de-a cincea cea mai mare economie din lume, este ce forme de invatamant superior si ce institutii sunt necesare pentru a face fata pietelor muncii in schimbare si pentru a promova mobilitatea socioeconomica?

O alta intrebare: ce va deveni faimosul sistem de invatamant superior renumit la nivel international – sau cu adevarat sistemele, deoarece fiecare stat are propria sa versiune? In urma unei dislocari economice uriase si a unui raspuns federal slab la nevoia financiara a statelor, ce capacitate de inscriere si program in invatamantul superior vor ramane? Exista vointa politica de a pastra cele mai bune si mai capabile parti ale sistemului pentru a ajuta la tranzitie si pentru a se potrivi cu viitorul muncii? Si daca da, cum sa-l finanteze?

In acest moment, nimic din toate acestea nu este clar, deoarece oamenii se lupta sa ramana la domiciliu, iar cererile de somaj depasesc 22 de milioane. In mijlocul abordarii situatiei de urgenta imediata, putini se gandesc la ceea ce va deveni o necesitate aparenta – de a spori abilitatile educationale si de formare ale americanilor. Si aceasta include nu numai diplomele de licenta, acreditarile si insignele pentru abilitati sau profesii specifice, ci si formarea absolventilor, care este cheia pentru sustinerea si extinderea ,,economiei cunoasterii”.

De exemplu, inainte de raspandirea uimitoare a virusului, California a proiectat deja nevoia de a creste dramatic productia de diplome de licenta. O proiectie pre-virusa a afirmat ca California ar avea nevoie de inca 1,1 milioane de persoane cu diplome de licenta pentru a satisface nevoile de munca ale statului pana in 2030.

In acelasi timp, California, cu cea mai mare concentratie de companii de tehnologie din tara, a depins mult timp de talentele din intreaga lume pentru a veni la universitatile sale si pentru a lucra in stat – un fond care se va micsora probabil pe masura ce calatoriile globale se vor micsora Administratia Trump joaca politica cu vize. O modalitate de a creste productia de diplome este de a dezvolta programe online complete si hibride pentru a inscrie o parte din cei 2,4 milioane de californieni la unele facultati, dar fara studii.

Impactul lui Covid-19

Nu va faceti nicio greseala, virusul COVID-19 va avea un impact devastator asupra multor sisteme de invatamant superior din America. Fara o atenuare majora, cum ar fi descoperirea rapida a unui vaccin terapeutic sau eficient, testarea in masa si o noua infuzie strategica de dolari federali si de stat, peisajul colegiilor si universitatilor nationale poate fi schimbat pentru totdeauna.

In special in institutiile de patru ani, inscrierea inseamna venituri. In mijlocul socului economic si social pe termen scurt al sederii la domiciliu si al dificultatilor de continere a virusului, exista estimari ca universitatile si colegiile vor experimenta o reducere de cel putin 15% a inscrierilor . Multi studenti vor refuza probabil sa se inscrie in toamna, iar noii studenti considera sa-si amane educatia la facultate – adica daca pot avea de fapt studenti in campusuri care urmeaza cursuri traditionale sau online.

SUA este, de asemenea, destinatia numarul unu pentru studentii internationali. La institutiile publice, studentii internationali platesc taxe mult mai mari decat majoritatea studentilor americani din SUA, generand venituri de neinlocuit. De exemplu, sistemul Universitatii din California, format din noua campusuri universitare, genereaza venituri de scolarizare de 1,3 miliarde USD de la studentii internationali de licenta; venitul total din scolarizare, licenta si absolvent, pentru UC este de 5,2 miliarde de dolari .

Dar piata respectiva se va micsora pe masura ce studentii decid sa nu calatoreasca in tara cu cele mai multe cazuri de virus si decese si unde imigrantii sunt adesea denigrati de actualul presedinte. Unii estimeaza ca colegiile si universitatile din SUA vor vedea o scadere cu 25% sau mai mult a numarului de inscrieri de studenti internationali in toamna. Cel mai mare numar de studenti internationali provin din China, care ar putea sa nu mai poata calatori in SUA. Sondajele arata ca multi dintre acesti studenti sunt ingrijorati ca, odata veniti in SUA, ar putea sa nu se mai poata intoarce acasa pentru a vizita familia sau pentru a intra pe piata muncii.

Aproape toate institutiile anticipeaza pierderi substantiale de venituri. Veniturile din scolarizare se vor scufunda. Unii studenti solicita deja o reducere in lumina recesiunii economice severe, mai ales daca constata ca continuarea educatiei inseamna cursuri complet on-line la cele mai scumpe institutii private de patru ani. In mijlocul socului ratelor somajului care, dupa cum sa mentionat, ar putea ajunge la nord de 20%, invatamantul superior poate parea, de asemenea, un lux pentru multi, cel putin la inceput.

Nu rata
Pe acelasi subiect