Inainte de a demisiona

Stiu ca Robert T. Kiyosaki are o carte cu acelasi titlu, dar nu despre dansa vreau sa scriu (inca nici nu am apucat sa o citesc, ca sa fiu sincer pana la capat).

Am scris deunazi pe bookblog, in sectiunea de dezvoltare personala, un articol despre ce inseamna sa ai un job nepotrivit si ce repercusiuni poate asta avea asupra carierei tale profesionale si chiar asupra vietii personale.

Se intampla sa ajungi in situatia in care nu mai suporti conditiile de lucru sau atmosfera de la locul de munca si pur si simplu iei decizia sa iti dai demisia. Incepi sa derulezi in cap diverse scenarii:

cum ii vei prezenta sefului demisia, cat de oripilat va fi acesta si cum te va implora sa nu pleci, caci iti va dubla salariul, dar tu nu vei ceda si toti colegii te vor admira, te vor privi ca pe un erou, jumatate din ei isi vor da demisia alaturi de tine, in semn de solidaritate, iar firma va da faliment in curand, seful cel rau va ajunge pe strazi, iar tu vei trece pe langa el in masina cea noua pe care ai primit-o de la compania unde te-ai mutat, masina primita alaturi de alte beneficii (inclusiv un salariu triplu) si de respectul total al colegilor si sefilor, care nu iau nici o decizie fara sa te intrebe pe tine inainte, cand ai o problema urgenta, patronul personal iti spune ca poti lipsi oricat si oricand, interesul companiei nu conteaza deloc samd…

OK, ai visat destul? Acum trezeste-te! Trezeste-te! Oricat de bun ai fi, oricat de indispensabil te crezi si oricat de bine iti faci treaba, nu am vazut inca nici o companie care sa sufere prea mult din cauza ca si-a dat cineva demisia. Da, se intampla ca unii sa isi ia cu ei clienti importanti, sa se foloseasca de furnizorii traditionali ai companiei si sa isi puna in slujba lor expertiza castigata in timpul muncii ingrate la compania cea rea de care abea asteptau sa scape. Dar atat.

Vrei sa iti dai demisia? Foarte bine! Fiecare sut in fund este un pas inainte si fiecare schimbare este doar o noua oportunitate. Stiu asta.

Dar pentru numele lui Dumnezeu, nu iti imagina ca dandu-ti demisia, doamne ce lovitura ai dat companiei. Fass. Foarte curand sarcinile tale vor fi preluate de altcineva, poate inca pe cand te afli acolo in preaviz. Gandeste-te la tine. Asigura-te ca daca iti dai demisia, ai cel putin ceva minimal asigurat: un job nou, o sursa de venit, o mica afacere etc.

Nu te lasa manat de emotii si de senzatia efemera a izbandei pe care ti-o autoinduci in timpul reveriilor despre cat vor suferi seful, compania si poate colegii pe care ii parasesti. Fii lucid, cantareste atent toate optiunile, cauta momentul potrivit si, cand acesta soseste, atunci, respectuos si politicos, prezinta-ti demisia si neaparat lasa loc de buna ziua, oricat de infam ti se pare locul pe care il parasesti: nu poti sti niciodata unde vei nimeri si prin ce cotloane existentiale si profesionale te va plimba destinul.

Asadar, mult succes si multa luciditate 🙂

Nu rata
Pe acelasi subiect