Conectarea cu natura te va face mai fericit

Natura este inteleapta si ne-a inzestrat cu anumite mecanisme, instincte si impulsuri destinate sa supravietuim si sa fim mai fericiti . La urma urmei, acesta este scopul final al tuturor fiintelor umane si totul, absolut tot ceea ce facem, are ca scop obtinerea satisfactiei cu viata si supravietuirea.

Muncim pentru a supravietui, dar cautam si fericirea intr-un fel prin munca. Ne perecheam pentru ca specia umana si mai precis genele noastre sa se perpetueze si totodata pentru ca viata sa fie mai placuta in compania unei persoane deosebite care ne poate oferi multe si invers.

Pe scurt, tot ceea ce facem, toate proiectele noastre vitale cauta sa gaseasca fericirea dorita si sa ne faca mai usor sa ramanem in aceasta lume.

Este lumea un loc artificial?

Desigur. Si nu este asa, este ca am creat o lume artificiala, cu vieti artificiale care s-au dezvoltat datorita cerintelor pe care noi insine le-am inventat. Adevarul este ca totul ar putea fi mult mai simplu decat este daca doar ne-am lasa influentati de natura, daca am fi mai atasati de lume asa cum este.

Cand spunem ca lumea este un loc artificial, ne referim la faptul ca cea mai mare parte a timpului nostru este petrecut actionand impotriva naturii. Muncim prea multe ore, mergem dintr-un loc in altul in graba si cu o neliniste atat de mare incat pare ca in fiecare zi ne confruntam cu fiare. Suferim de gelozie, dependenta emotionala si traim moartea de parca am crede ca suntem nemuritori.

Acest lucru nu este firesc si ne face sa suferim prea mult. Suferim pentru ca gandim si credem ca trebuie sa renuntam, ca nu trebuie sa murim niciodata, ca lumea este un loc periculos, ca avem prea multe obligatii etc…

Daca crezi asta, in cele din urma vei ajunge sa te comporti asa cum crezi, cu stresul si emotiile negative pe care asta le implica . Daca ne uitam la restul naturii, mai precis la animale, vom vedea ca ele nu sunt ca noi. Ei nu sufera de ulcere de stres si nu alearga prin jungla ca si cum viata lor s-ar fi terminat. Daca alearga, este pentru distractie sau vanatoare, dar nu din cauza credintelor irationale.

Conectati-va cu natura

Conectarea cu natura inseamna a lasa deoparte credinta ca suntem atat de importanti, aproape divini si sa ne dam seama odata pentru totdeauna ca suntem oameni. Apartinem, ca si animalele, acestei lumi pe care o intelegem putin, dar care are o ordine naturala stabilita si asta este, fie ca ne place sau nu.

Trebuie sa incepem sa imbratisam propria noastra biologie, ceea ce ne cere corpul. Renunta la obligatiile autoimpuse si incepe sa ne bucuram mai mult de ceea ce ne pasioneaza, de natura noastra.

La urma urmei, aceasta este singura viata pe care o vom trai si irosirea ei pe cerinte si obligatii nu este calea de a gasi bunastare, dimpotriva.

Daca reflectezi putin, vei realiza ca atunci cand te distrezi foarte rau, este pentru ca gandesti intr-un mod prea negativ, autocritic si exigent . Aceste ganduri apar din credintele irationale pe care societatea si cultura le-au inventat si noi am crezut ca si cum ar fi lucrul corect, lucrul adevarat si ceea ce ar trebui sa fie. Ganduri de genul „munca ma demneste”, „daca m-ar iubi, nu ar observa alte femei”, „sunt mai putin valoroasa pentru ca sunt grasa”, etc.

Cu siguranta, aceste tipuri de ganduri nu se conformeaza realitatii asa cum este ea. Munca nu ne face mai demni sau mai valorosi decat orice alta fiinta umana. Nici nu ne putem astepta ca partenerul nostru sa inceteze sa aprecieze frumusetea celorlalti sau ca fizicul ne dicteaza locul intr-o clasificare imaginara.

Crezi ca cele mai naturale societati, precum indienii amazonieni, gandesc asa? Clar ca nu. Pentru ei totul este mai usor, se multumesc cu mancarea si bautura zilnic. Spre deosebire de noi, ei trebuie sa lucreze doar o ora sau doua. Restul timpului este dedicat bucurarii vietii, artei, familiei.

Incepeti sa va conectati astazi

Pentru a invata sa traiesti intr-un mod mai natural si, prin urmare, sa fii o persoana mai calma, mai senina si fericita, trebuie sa incepi sa faci actiuni care sa-ti permita sa te conectezi.

  • Vizitati muntii, plaja sau orice loc departe de oras si rutina zilnica mai des . Observa cat de minunata si complexa este lumea in care traim, infecteaza-te cu bioritmul ei. Ne putem bucura de copaci, de animale, de stele sau de ploaie, de a le contempla si de a ne contopi cu ei. Am avut norocul sa stim toate astea, nici sa nu te gandesti sa irosesti toata frumusetea aceea!
  • Gandeste mai realist. Indeparteaza-te de prejudecatile sociale, de ideile false inculcate de societatea contemporana si incearca sa-ti adaptezi mintea la ceea ce este cu adevarat si a fost intotdeauna: Moartea nu este nedreapta, este benefica, emotiile negative sunt naturale si de multe ori aliate, sexul este nu este un pacat, nu detinem nimic in afara de noi insine…
  • Faceti modificari in modul in care va comportati . Nu alerga in locuri, nu fi atat de intoleranta la lucrurile care se intampla, nu cere si pedepsi ceea ce nu merge asa cum vrei. Incepe sa curga cu viata, astfel incat ea sa curga cu tine.

Apreciaza frumusetea naturii prin tacere

Dupa cum afirma maestrul Thich Nhat Hanh: „tacerea interioara este esentiala pentru a putea auzi chemarea frumusetii si a raspunde la ea. Daca nu exista liniste in noi – daca mintile noastre, corpurile noastre sunt pline de zgomot – nu vom auzi chemarea frumusetii . Daca in mintea noastra avem doar un discurs care repeta mereu acelasi lucru, nu vom putea aprecia frumusetea pe care ne-o ofera natura.

Numai atunci cand vom fi capabili sa ne linistim, sa tacem, sa linistim mintea discursiva, ne vom putea simti parte din intreg. In acest fel, vom fi din nou in contact cu natura noastra autentica. Vom sti ca suntem cu adevarat parte din ceea ce ne inconjoara si nu din ceea ce a fost creat artificial. Dupa cum insista profesorul: „constientizarea deplina este practica care reduce la tacere zgomotul din interiorul nostru. Fara el ne vom lasa purtati de un lucru dupa altul . Deci, ce modalitate mai buna de a aprecia frumusetea naturii prin tacerea mentala.

Nu rata
Pe acelasi subiect