Biertanul face parte dintre primele asezari germane din Transilvania. Localitatea sibiana Biertan este atestata documentar din 1283, intr-un document alaturi de Medias si Mosna, toate trei localitatile aflate intr-o competitie acerba pentru obtinerea statutului de centru administrativ al celor „Doua Scaune“.
Astfel fiecare din cele trei localitati incerca sa-si mareasca renumele printr-o constructie sacra mai impunatoare si ornamentala. Atestat ca „oppindum” (cetate) in anul 1397, Biertanul a primit in 1418 dreptul de a tine targ saptamanal. Ca orice asezare saseasca, avea organizare urbanistica, remarcandu-se stilul francofil al sirurilor de case in jurul unei piete centrale, deasupra careia se inalta impunatoarea biserica-cetate.
Monument de cult
Impresionantul monument de cult imbina armonios stilul gotic cu cel al Renasterii, aparat fiind de trei ziduri de incinta cu turnuri si bastioane medievale. Promovarea Mediasului, in anul 1552 ca sediu administrativ si judecatoresc al celor „Doua Scaune“ a pus capat intrecerii, desi Biertanul era cea mai puternica dintre comunele rivale. Prin alegerea preotului Lucas Unglerus, din Biertan, ca intendent suprem al comunitatii evanghelice din Transilvania, Biertanul devine la 6 mai 1572 sediul episcopatului sasesc, castigand in insemnatate spirituala, ceea ce pierduse in autoritate administrativa fata de Medias.
Timp de 300 de ani, intre 1572 si 1867, Biertanul a fost sediul episcopatului sasesc, aceasta favorizand construirea uneia dintre cele mai puternice cetati taranesti din Transilvania, in jurul bisericii fortificate. Cetatea Biertanului este consemnata pentru prima data intr-un document din 1486, prin care regele Matei Corvin dispenseaza a treia parte din barbatii apti de lupta de obligatiile lor in caz de razboi, stabilite prin privilegiul „Andreanum”, permitandu-le sa ramana pentru apararea cetatii lor.
Vedeta Expozitiei Mondiale Paris 1900
Complexul arhitectural medieval este alcatuit din biserica si centura de fortificatii, fiind amplasat in centrul asezarii, pe un deal. Biserica de tip hala, ocupa partea centrala a complexului, fiind construita intre anii 1490 si 1520 in stilul gotic tarziu, fiind ultima din Transilvania inaltata in acest stil. Constructia monumentala, de mari dimensiuni, are trei hale de inaltimi egale. Intrarea se face prin trei porti: de vest, de nord si de sud. Mesterii din Viena si Nurnberg sunt parintii spirituali ai celor care au realizat intre 1483 si 1513 splendidul altar poliptic al bisericii de aici, cel mai mare din tara, cu cele 28 de panouri pictate ale sale.
Amvonul, sculptat in piatra, din anul 1500, desi opera mesterului Ulrich din Brasov, tradeaza puternica influenta sud-germana. De faima internationala se bucura usa sacristiei, cu un sistem foarte complicat de 19 incuietori, realizata de mesterii locali in anul 1515 si care a starnit un interes deosebit, fiind premiata la Expozitia Mondiala, din 1900, de la Paris si care constituie un exemplu reprezentativ de manufactura saseasca medievala, datorita exceptionalelor intarsii si a sistemului original de inchidere, care functioneaza si astazi. Fortificatiile din jur sunt considerate drept cele mai puternice ale unei cetatati taranesti din Transilvania.
Are trei randuri de ziduri, 6 turnuri si 3 bastioane construite in etape diferite, incepand cu secolul al XIV-lea. Turnul ceasului sta de straja ca turn de poarta. Turnul „mausoleu” este amplasat la nord-est si are la parter un mausoleu care adaposteste, din anul 1913, mormintele prelatilor acestei biserici. De pe lespezi se detaseaza, in relief si in marime naturala, portretele celor defuncti, cea mai veche fiind lespedea plebanului Johannes, decedat in anul 1520. Turnul catolicilor, situat pe latura sudica, a fost capela pentru catolicii dupa reforma.Impacarea sotilor prin carcera
In bastionul estic era pe vremuri carcera unde erau inchisi sotii si sotiile acestora in cazul in care se certau. Li se dadea o singura farfurie, lingura, furculita, cana si un singur pat pe tot timpul sederii. De obicei, ieseau de acolo impacati fara a se mai apela la justitie. In partea de sud-vest se afla Turnul Slaninilor. In secolul al XVI-lea s-a construit cea de-a treia centura de ziduri pe laturile de est, vest si sud ale cetatii.
Turnul Inchisorii era situat in partea de nord-vest, dar, in anul 1840, a fost demolat pentru a se construi o scoala. Pe centura a treia au fost ridicate Turnul de poarta, pe latura sudica, Turnul Tesatorilor in partea de vest. Accesul in interior, spre biserica, se face printr-o scara construita in 1795 si transformata in 1845 intr-o scara acoperita cu fundament zidit, lunga de 100 m, care porneste din piata centrala a satului, de langa turnul paznicului.
Veche asezare saseasca
La capatul terminal al scarii, langa biserica se poate vedea un bolovan mare de piatra, pe care erau asezati duminica cei ce faceau rele in cursul saptamanii, spre a fi vazuti de intreaga comunitate. Era un mijloc eficient de a-i educa si integra in colectivitatea asezarii sasesti.Cetatea Biserica Astazi, aceasta veche asezare saseasca este cunoscuta in lume datorita bisericii-cetate, inclusa in 1993 pe lista momentelor patrimoniului mondial UNESCO. Biserica-cetate de aici, cu hramul Sfanta Maria, a fost restaurata prin donatii facute de originari din Biertan raspanditi in Europa, Statele Unite ale Americii si Australia. Seful proiectului de restaurare, arhitectul Hermann Armeniu Fabini, a fost distins, in anul 1991, cu medalia „Europa Nostra“.
Timp oprit
Vizitand cetatea din Biertan facem o adevarata calatorie in timp si in istorie. Parca fiecare piatra din localitate are o poveste de spus. Sasii, locuitorii de odinioara ai Biertanului, au plecat, unii in Germania, altii in diferite colturi din lume, lasand in urma totul. Strazile pustii dau impresia ca timpul s-a oprit la Biertan, doar bataile ceasului din turn ne readuc in lumea reala.Acces turistic Comuna Biertan este situata la 80 km de municipiul Sibiu, in partea de nord a judetului, intr-o zona in care culmile prelungi si line ale dealurilor se armonizeaza cu aspectul natural caracteristic Zonei Tarnavelor. Accesul in comuna se poate face pe drumul judetean ce deriva din DN14, Sibiu-Medias-Sighisoara, la 10 km de bifurcatie.