Bagaciu, lectie de turism

Schreiber Tours din Danemarca a investit peste 1 milion de euro pentru aducerea turistilor danezi in comuna mureseana Bagaciu. Totul a inceput in anul 2002, cand Torben Schreiber, Consulul Onorific al Romaniei in Danemarca, a aflat de mica localitate de la una dintre angajatele sale.

Un sat sasesc autentic Localitatea Bagaciu (Bogeschdorf), din judetul Mures, este o comuna alcatuita din satele Bagaciu si Deleni. Are in prezent in jur de 1.100 de locuitori. Comuna este situata pe raul Bedeu, numit si Bagaciu, afluent al raului Tarnava Mica, la 12 km de municipiul Tarnaveni. Satul Bagaciu este atestat documentar in anul 1351, cu numele Bogeschdorf.

Biserica evanghelica din sat a fost prima oara atestata intr-un document din 1389. Biserica actuala, construita in stilul goticului matur, din piatra adusa cu carul din muntii Cibinului, dateaza de la inceputul secolului al XV-lea, inainte de anul 1421. Biserica pastreaza un valoros altar poliptic cu sculpturi (1518), strane executate de Johannes Reychmuth (1533) si frag­mente de picturi murale (sec.XV-XVI). In interior se afla cateva minunate strane sculptate, impodobite cu intarsii din secolul al XVI-lea, poate cele mai frumoase dintre toate cate s-au pastrat in bisericile de sat sasesti.

Ideea Saptamanal, zeci de danezi, atrasi parca de un magnet, vin din Danemarca tocmai in mica localitate mureseana. Bravii vikingi au batatorit cararile cerului, dintr-o cursa charter care circula pe ruta Copenhaga – Targu-Mures debarcand cel putin 50 de danezi cu o destinatie clara: Bagaciu. Cum au ajuns acestia in micutul sat transilvan este o poveste pe cat de simpla, pe atat de uimitoare. Toata vina o poarta Torben Schreiber, un danez parte idealist, parte pragmatic, care s-a gandit sa faca la Bagaciu turism rural.

Totul a inceput in anul 2002, cand Torben Schreiber, consulul onorific al Romaniei in Danemarca, a aflat de mica localitate de la una din angajatele sale originara din Romania. Investitia Convins de insistenta femeii, a decis sa vina la Bagaciu, unde a fost intampinat cum se cuvine de localnici. In euforia momentului, „ajutat“ si de o anumita cantitate de tuica, domnul Schreiber a cumparat o casa, cu 5.000 de euro, pe care a facut-o cadou sotiei. A fost prima casa dintr-un intreg complex turistic, format din 45 de apartamente, toate amenajate in case taranesti, reconditionate. In acest moment investitia se ridica la un milion de euro.

Domnul Schreiber a ales sa nu construiasca hoteluri de lux, pentru a nu altera imaginea de rustic, dar spatiile de locuit sunt dotate la ultimele standarde, pentru ca „danezilor le place sa vada oamenii cum merg in fundul curtii, dar ei nu ar face acelasi lucru“. Ce-i atrage pe danezi? Multumiti de conditiile oferite, in fiecare an tot mai multi danezi au pus piciorul in Bagaciu. Pentru ei exista chiar o cursa speciala, din Billund si Copenhaga pana la Targu-Mures, iar anual vin la Bagaciu in jur de 1.500 de danezi, dupa spusele consulului, mai multi chiar decat pe litoralul Marii Negre. Zborul este asigurat insa de o companie daneza, pentru ca nici o companie romaneasca nu a raspuns cererii consulului de a le pune la dispozitie o aeronava.

„Danezii nu au mai vazut acest stil de viata de 75 de ani. Ce discuti dupa ce ai fost pe o plaja si intr-un hotel de cinci stele? Nimic. Cand te intorci de la Bagaciu, ai ce povesti“, a rezumat Torben Schreiber motivul atractiei romanesti. Turistii danezi sunt ca o umbra care urmaresc localnicii peste tot, de la pasune sau camp, la locul de colectare a laptelui. Localnicii s-au obisnuit cu ei si ii invita in casa, la un pahar cu tuica. Danezii au tinut sa le multumeasca si au demarat constructia unui mic azil de batrani pentru 16 persoane. Simplitatea oamenilor, ospita­li­tatea lor, faptul ca vitele circula nestingherite pe ulite, iar laptele poate fi baut imediat dupa ce a fost muls, cu alte cuvinte – un mod de viata nealterat de civilizatie, sunt principalele ele­mente care le plac danezilor care vin aici.

„Romania si-a deschis de cativa ani portile pentru ca cetatenii danezi sa o poata cunoaste. Iar numarul turistilor creste de la un an la altul. E adevarat ca primii danezi care au venit aici au venit din curiozitate, dar si pentru ca era oferta cea mai ieftina pentru o vacanta de familie. Acum vin pentru ca au descoperit un loc unde viata se traieste firesc, fara prefacatorii si fara spoiala. Sa ii vedeti maine dimineata cum se vor bucura ca niste copii cand vor vedea vitele tre­cand pe drum”, mai spune Torben Schreiber, Consulul Onorific al Romaniei in Danemarca si proprietarul pensiunilor.

Turisti danezi pe plaiuri romanesti  Primele grupuri de turisti sosesc in aprilie, iar ultimele in octombrie. De aceste grupuri de turisti se ocupa un numar de 20 de angajati, de la ghizi pana la bucatari si cameriste. Pe parcursul celor sapte zile petrecute in Romania turistii danezi fac plimbari cu caruta prin padurile din imprejurimi si prin satele invecinate, participa la serbari in jurul focului, cu mancare traditionala romaneasca, muzica lautareasca, dansuri traditionale din zona.

De asemenea, musafirii participa la excursii pentru a vizita obiectivele turistice din zona, Cetatea medievala din Sighisoara, Cetatea taraneasca si Biserica fortificata de la Saschiz, Castelul Bethlen de la Cris, Cetatea Brancovenesti sau Castelul Bornemissza de la Gurghiu. Cam 5.000 de danezi au vazut deja Bagaciu si, zic oamenii locului, nu-i clipa in care sa nu se fi intrebat de ce sa taie statul padurile, sa faca statiuni si partii de schi ca-n Italia, cand sunt atat de putine locuri pe lume unde mana omului nu a intervenit, si bine a facut, ca atata frumusete nu poate iesi decat din natura pura, asa cum a facut-o Dumnezeu?

Nu rata
Pe acelasi subiect