AskAI raspunde: Care sunt cele 12 arhetipuri de personalitate ale lui Jung

Pentru Carl Jung, fiintele umane nu ne dezvolta caracterul din nimic, ci sunt influentate de inconstientul colectiv. Acesta consta intr-un set de idei si interpretari care sunt comune tuturor fiintelor umane, indiferent de varsta sau de mediul social si cultural in care se nasc, ceea ce ne afecteaza dezvoltarea ca indivizi. Din aceasta teorie a inconstientului colectiv, Jung a dezvoltat arhetipurile personalitatii.

In acest fel, aceste 12 arhetipuri de personalitate sunt categorii care clasifica fiintele umane in functie de caracterul lor innascut , adica cel care este definit inca de la nastere si care determina modul in care se dezvolta atat latura noastra constienta, cat si, mai ales, latura mentala. subconstient. Afla de pe AskAI care sunt arhetipurile de personalitate ale lui Jung si cum le poti interpreta.

Cele 12 arhetipuri de personalitate ale lui Jung permit oamenilor sa fie clasificati in unul sau mai multe dintre aceste arhetipuri (uneori, caracteristicile mai multor dintre ele sunt impartasite in acelasi timp) si sa determine rolurile pe care fiecare personalitate le adopta in mod natural atunci cand se raporteaza cu alte fiinte umane. Acest lucru faciliteaza intelegerea proceselor psihologice ale oamenilor si, prin urmare, ajuta la tratarea anumitor traume sau probleme mentale.

1. Cel nevinovat

Se caracterizeaza prin prezentarea unei credinte si incredere aproape absolute in lumea din jurul lui. Scopul sau principal in viata este sa fie fericit, asa ca tinde sa manifeste o atitudine pozitiva si lipsita de griji fata de mediul in care traieste.

Principala sa slabiciune rezida, tocmai, in excesul de incredere in ceilalti ; in timp ce principala lui frica este pedepsirea pentru ca nu a facut ceea ce se asteapta de la el.

2. Prietenul

Reprezinta o personalitate care apreciaza in special apartenenta la grup si comunitate. Principala sa virtute este capacitatea de a socializa si de a crea legaturi de durata cu alte fiinte umane. Se caracterizeaza de obicei printr-o deschidere mentala larga cu privire la diverse subiecte.

Principala lui slabiciune este ca tinde sa fie putin cinic , sa fie placut de toata lumea. Principala lor frica consta in a fi lasati in afara grupului sau comunitatii, desi uneori poate fi si cea care iese in evidenta deasupra celorlalti (mai ales daca aceasta poate duce la un fel de respingere si ostracism social).

3. Eroul

Se identifica perfect cu principiile clasice ale curajului si puterii. Scopul lor principal tinde sa fie sa-i protejeze pe cei slabi si, in general, sa-i ajute pe ceilalti cat mai bine. Cea mai mare frica a lui este de a fi perceput ca o persoana slaba, frica sau incapabila sa-si atinga obiectivele.

Una dintre cele mai mari virtuti ale sale este curajul sau curajul, in timp ce cea mai mare slabiciune a lui vine de obicei sub forma arogantei .

4. Protectorul

Arhetipul protectorului sau ingrijitorului este legat de prieten, dar, in acest caz, comunitatea sau apartenenta la un grup se afla pe plan secund. In cazul protectorului, acestia sunt oameni plini de compasiune si empatie.

Prin urmare, obiectivul sau principal este sa-i ajute pe ceilalti. Principala lui virtute este generozitatea si capacitatea de sacrificiu. Cu toate acestea, cea mai mare slabiciune a lor este ca pot fi exploatate cu usurinta de catre alti oameni. Cea mai mare frica a lor este de a fi perceputi ca oameni egoisti.

5. Iubitul

Personalitatea iubitului consta in cautarea echilibrului si armoniei cu persoanele cu care isi imparte spatiul. Pentru a face acest lucru, el nu ezita sa-si arate aprecierea fata de ceilalti. Acestia sunt oameni foarte empatici. Cu toate acestea, adesea tind sa fie mai putin asertivi si sa nu-si exprime propriile dorinte pentru a evita conflictele.

Cel mai mare talent este de obicei abilitatile sale diplomatice si de mediere, in timp ce cea mai mare slabiciune este pierderea propriei personalitati pentru a-i satisface pe restul. Cea mai mare frica a lor este sa nu se simta iubit sau dorit de grupul de oameni din jurul lor.

6. Bufonul

Se remarca prin umorul sau si prin capacitatea de a-i distra pe ceilalti , motiv pentru care altii se bucura de timpul petrecut in compania lui. Ei folosesc umorul pentru a realiza o schimbare pozitiva in mediul lor si pentru a imbunatati lumea. Cu toate acestea, bufonul este de obicei o persoana care, in ciuda aspectului sau, are o latura profunda pe care ii este frica sa o arate.

Cea mai mare frica a lor este sa fie perceputa ca plictisitor, in timp ce cea mai mare slabiciune a lor este sa fie vazuta ca frivola sau incapabila sa-si exprime emotiile, lucru pe care il compenseaza folosind umorul pentru a evita sa se intalneasca fata in fata cu ei.

7. Exploratorul

Se caracterizeaza printr-un dezacord constant, care il determina sa exploreze si sa caute noi experiente. In general, obiectivul lor tinde sa se concentreze pe bucurarea de noi emotii si obtinerea la maximum de viata . Cea mai mare virtute a lui este capacitatea de a fi fidel propriilor sale dorinte. Cea mai mare frica a lor consta in a fi legat de o situatie sau circumstanta care le cere anumite responsabilitati.

Cea mai mare slabiciune a sa consta tocmai in aceasta incapacitate de a-si asuma responsabilitati . Acest lucru ii conduce la schimbari constante in viata lor, care le ingreuneaza sa stabileasca relatii de durata.

8. Rebelul

Se caracterizeaza prin principala sa motivatie, care nu este alta decat aceea de a schimba lucrurile pe care le considera incorecte sau care nu functioneaza . Ii place sa abandoneze vechile traditii sau obiceiuri, sa le inlocuiasca cu altele noi care, dupa parerea lui, ar functiona mai bine. Scopul sau in viata este sa schimbe structurile care nu functioneaza, in timp ce cea mai mare frica a lui se dovedeste a fi incapabila sa realizeze acea schimbare pe care o doreste atat de mult.

Talentul sau principal consta in capacitatea sa de a vedea lumea diferit de restul; desi principala sa slabiciune consta tocmai in a nu se putea bucura de ceea ce are deja , devenind obsedat de schimbarea pe care vrea sa o faca.

9. Creatorul

Se remarca prin capacitatea sa creativa si imaginativa . El tinde sa ocupe profesii artistice, desi poate fi gasit in aproape orice meserie. Ceea ce il caracterizeaza este tendinta lui innascuta de a crea lucruri noi, fie de la zero, fie reinnoind ceva care exista deja.

Obiectivul sau principal este crearea de lucruri sau lucrari care au valoare de durata. Cea mai mare slabiciune a lui este perfectionismul si blocajele creative, in timp ce cea mai mare frica a lui consta tocmai in a nu putea crea nimic important.

10. Inteleptul

Apreciaza cunostintele si ideile mai presus de orice. Principala lui virtute este capacitatea sa de a-i invata pe altii si de a intelege lumea din jurul lui . Din acest motiv, ei se regasesc adesea in roluri de predare sau educatie.

Cea mai mare frica a lui este de a fi perceput ca ignorant, in timp ce cea mai mare slabiciune a lui este sa se simta paralizat atunci cand ia decizii, deoarece crede ca nu are suficiente informatii.

11. Magicianul

Spre deosebire de intelept, magicianul nu numai ca pretuieste cunostintele si ideile, dar le ofera si viziunea sa personala . Din acest motiv, este o personalitate transformatoare si tinde spre cele mai filozofice si reflexive abordari. El aspira sa inteleaga cum functioneaza lumea si sa o perceapa intr-un mod diferit fata de ceilalti oameni, motiv pentru care este capabil sa ofere o viziune asupra lumii complet diferita de ceea ce este stabilit.

Cea mai mare frica a lui este de a nu putea prevedea consecintele negative ale actiunilor sale, in timp ce cea mai mare slabiciune este ca poate deveni manipulator si egoist.

12. Domnitorul

Iti place sa fii in control, atat asupra oamenilor din jurul tau, cat si asupra evenimentelor sau evenimentelor care au loc in viata ta de zi cu zi. Scopul sau principal tinde sa fie acela de a crea o comunitate, un grup sau o familie infloritoare si autonome .

Cea mai mare teama a lui este pierderea controlului si haosul, in timp ce principala sa slabiciune este ca poate fi perceput ca fiind autoritar si ca cineva incapabil sa delege altor oameni.

Pe scurt, arhetipurile de personalitate sunt un instrument care ii ajuta pe psihologi sa inteleaga mai bine punctele tari si punctele slabe ale pacientilor lor , motiv pentru care sunt de mare ajutor atunci cand fac terapie.

Nu rata
Pe acelasi subiect